Algının Yeni Kapıları

0
1055
VR

Ekran karşısında pasif bir şekilde oturmaktan sıkıldınız ve daha fazlasını mı istiyorsunuz? Özel kaydedilmiş veya bilgisayarda yaratılmış dünyaların içine girmemize imkân tanıyan sanal gerçeklik teknolojisiyle yeni deneyimler bizleri bekliyor.

Son birkaç yıldır geliştirilme aşamasında olan sanal gerçeklik gözlükleri artık tatmin edici bir seviyeye ulaştı; üstelik gayet ulaşılabilir fiyatlarla. Özel başlıklar, harekete duyarlı dış kameralar ve el kontrol ünitelerinden oluşan sanal gerçeklik teknolojileri, başta bilgisayar oyunları olmak üzere yepyeni bir dünyanın kapılarını aralıyor. Gördüğünüz dünyanın içindeymiş gibi hareket ediyor olabilmenize imkan tanıyan bu teknolojiyle gerçekten kafanızı çevirdiğinizde ya da arkanızı döndüğünüzde çevrenizi görebiliyor ve çevrenizde gerçek bir dünya varmış gibi hareket edebiliyorsunuz.

Oculus firmasının Rift’i, HTC ve Valve şirketinin Vive ve tabi ki Sony’nin geçen yıl satışa sunduğu PlayStation VR, sanal gerçeklik gözlüklerinin en gelişmiş ürünleri olarak piyasadalar. Bunun haricinde Samsung’un Gear VR ve Google’ın geliştirdiği Daydream de mobil diyebileceğimiz sanal gerçeklik gözlükleri olarak dikkat çekiyorlar. Bu iki gözlük, içine akıllı telefonların yerleştirilmesiyle çalışıyor.

-Advertisement-

Sanal gerçeklik teknolojilerinde her iki ekolün de avantajları ve dezavantajları mevcut. Akıllı telefonların kullanıldığı modeller ucuz olmalarıyla öne çıkarken, oyun konsollarına ve bilgisayarlara Rift, Vive ve PS VR ise daha çok işlem gücü gerektirmelerinin yanı sıra kablolara bağlı kalmak zorunda bıraktığı için kullanıcıyı hareket açısından daha çok kısıtlıyor. Ama bu cihazların daha yüksek özellikler sundukları da bir gerçek.

Sanal gerçekliği bir çok uygulama alanı olsa da özellikle oyun tutkunları için farklı bir deneyim. Bu teknolojiye göre tasarlanmış oyunlar bugün büyük beğeni topluyor. Özellikle PlayStation VR’ın ardından bu tür oyunların sayısında ciddi bir artış oldu. Sanal gerçeklik gözlükleri, başlığın yanı sıra odaya yerleştirilen özel kameralarla sizin vücut hareketlerinizi anında sanal dünyaya aktarabiliyor. Başlıktaki hassas sensörler, başınızın küçük bir hareketine göre içinde bulunduğunuz sanal dünyada görüntüyü değiştiriyor ve kablosuz el kontrol üniteleri ile o sanal dünyayla etkileşim kurmanızı sağlıyor.

Şunu belirtmekte fayda var: Sanal gerçeklik kullanmasanız bile bu başlıkla 200 inçi aşan TV ekranı etkisi veriyor. 4K çözünürlüklere varan video ve film izlemenize olanak sağlayan dev ekranlara dönüşebiliyorlar. Bu sayede sanal gerçeklik dışında klasik oyunlarınızı dev ekrandaymış gibi oynayabilir, filmlerinizi sinema perdesi tadında izleyebilirsiniz. Hayatınıza yeni bir yenilik kazandıracak beş sanal gerçeklik gözlüğünü sizin için değerlendirdik.

Sony PlayStation VR

Sony VR

Bu yılın başında Türkiye’de satılmaya başlayan PlayStation VR’ın fiyat ve kullanım kolaylığı bakımından halen piyasadaki en iyi sanal gerçeklik gözlüğü olduğunu söyleyebiliriz. Sony PlayStation’ın sanal gerçeklik destekleyen en zengin PS oyunları sayesinde verdiğiniz paraya değdiğini düşüneceksiniz. Gözlükte 5,7 inç OLED ekran bulunuyor. 360 derece görüş özelliği ve saniyede 120 karelik görüntü yenileme hızıyla kafanızın hareketleri ve oyundaki ani hareketler nedeniyle bozulmalar en alt seviyelerde. Gözlük gelişmiş ses özellikleri de sunuyor. Oyunlarda tam performans almak için PS Camera da satın almanız gerekiyor. Klasik PS kablosuz üniteleri destekleniyor; ama PlayStation Move hareket kontrol cihazı ve hedef ünitelerini ayrıca satın almak zorundasınız. Şık tasarımı ve rahat bir kullanımı var. Özel aplikasyonlarla YouTube ve Netflix’den film ve video izlenebiliyor.

HTC Vive

HTC

HTC ve Valve şirketlerinin ortak ürünü olan Vive bir başlık, iki kontrol ünitesi ve iki algılayıcıdan oluşuyor. PlayStation VR ve Oculus Rift’e göre biraz daha iri bir tasarıma sahip olsa da performans açısından geri kalmıyor. İçinde her bir göz için iki AMOLED 3,6 inç ekran bulunuyor ve her biri 1080×1200 piksel çözünürlük sunuyor. 110 derece görüş alanı var. Oyun oynarken sağa sola çarpmamak için bir ön kamera bulunuyor. İki algılayıcı kutuyu da salında iki metre ve birbirine bakar şekilde konumlandırmanız gerekiyor. Bu kutular sizin yerinizi algılayarak oyuna aktarıyor. HTC Vive’in diğerlerinden büyük farkı boş ve geniş bir alana ihtiyacınız olması. Diğer başlıklar gibi oturup kafanızı sağa sola döndürmenin ötesinde vücudunuzla sanal dünyanın içinde hareket ediyorsunuz. Dahili gelen iki el kumandası oldukça kullanışlı. Özellikle PC kullanıcıları için Steam oyun sistemine entegre çalıştığını belirtelim. Bilgisayarınızda da en az Intel i5 işlemci ve 4 GB bellek isteyen ve rakiplerine göre tam bir sanal gerçeklik deneyimi sunan ürünün fiyatı ne yazık ki rakiplerine göre bir hayli yüksek.

Google Daydream View

Google

Akıllı telefonları sanal gerçeklik gözlüğüne çevirme konusunda çalışan şirketlerden biri de Google. Daydream Wiew adını verdiği başlıkla uyumlu telefonlar, sanal gerçeklik gözlüğüne dönüşüyor. Telefonu bir klipsle ön tarafa sabitliyorsunuz. Dış tarafı yıkanabilir kumaştan tasarlanmış başlık hem hafif hem de şık bir görünüme sahip. El kontrol ünitesiyle içeriklere erişip oyunları kontrol edebiliyorsunuz. Samsung, Motorola, Asus, Huawei gibi markaların telefonlarını destekliyor. Fiyat olarak da erişebilecek en uygun seviyede olduğunu belirtelim.

Samsung Gear VR

Samsung VR

Samsung Gear VR ve Google Daydream başlıkları sanal gerçekliğe yeni bir soluk getirdiler. En büyük özellikleri uyumlu cep telefonlarının ekranlarını kullandıkları için tammen mobil ve kablosuz olmaları. Bu konuda en çok ilgi gören ürün ise Samsung’un Oculus ile birlikte geliştirdiği Gear VR ürünü. Samsung Galaxy S7, S7 Edge, yeni S8 dahil olmak üzere dokuz Samsung marka telefon modeli, sanal gerçeklik ekranına dönüşebiliyor. Telefonu ön taraftaki bağlantıya yerleştirip klipslerle sabitliyorsunuz. En son Gear VR artık el kontrol ünitesiyle birlikte geliyor. Ayrıca yan taraftaki dokunmatik kontrol tuşlarını da kullanabiliyorsunuz. Kendinizi kaptırıp şarj yiyeceğiniz kesin olduğu için Gear VR’ın üzerine bir de mini usb port konulmuş. PC ve PlayStation gibi oyun içerik sistemlerine bağlanmadığınız için Samsung’un oluşturduğu oyun, içerik ve aplikasyon dükkanında be varsa ona erişebiliyorsunuz. Ama diğer başlıkların fiyatıyla kıyasladığınızda bir hayli avantajı olduğu da kesin.

Oculus Rift

Oculus Rift

Oculus Rift için sanal gerçeklik başlığı kavramını gündeme taşıyan marka desek yanlış olmaz. Ancak marka, PlayStation ve HTC Vive gibi rakipler nedeniyle biraz zorlanıyor. Yine de en uygun fiyatı ve özellikleriyle iyi bir alternatif. Kutudan başlık, el kumandaları ve hareket algılayıcı çıkıyor. Başlık tasarımı diğerlerine göre çok daha hafif. Kendi oyun dükkanı uygulaması aracılığıyla erişebiliyorsunuz. Yine de başlığın içine 1080×1200 piksel iki OLED ekran bulunuyor. Vive gibi tüm oda kullanılmıyor; oturduğunuz yerden kafanızı çevirerek kullanıyorsunuz. PC’ye bağlanarak kullanılan başlık bir hayli yüksek işlem ve grafik gücü istediğini de belirtelim. Ürünün Türkiye’de henüz resmi bir distribütörünün olmadığını da söylemek gerek.

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here