Cuma, Nisan 19, 2024

Cyborg Bakteriler Fotosentez Oyununda Bitkileri Yendi

Çeviren: Mira Suna Yıldırım

Tüm gün boyunca bilim haberleri okumak bazen can sıkıcı olabiliyor. Hayvanlar ölüyor, iklim değişiyor, nükleer silahlanma artıyor falan filan. Ama bazen (aslında çoğunlukla) bilim insanları çok önemli ve müthiş işler yapıyor. Bunun yanında eğer fotosentez yapan Cyborg (insan ve robot karışımı sibernetik organizmalar) bakterilere karşı değilseniz, gece sizi uyutmayacak yeniliklere de imza atıyorlar.

Fotosentez, bitkilerin karbondioksiti güneşten gelen ışınlar yardımıyla besin üretmesi işlemidir. Bir takım bilim insanı yakıta ya da plastiğe dönüştürülebilen molekülleri kullanarak, fotosentez ile enerji üretebilmeyi umuyor.

Araştırmacılar, Moorella termoasetiğe, kadmiyum tuzu ve amino asit olan sistein eklediler. Bakteriler, sisteindeki sülfür atomları ile kadmiyumu birleştirerek küçük ışık emici tanecikleri yani kadmiyum sülfürü oluşturdu. M. Termoasetik aslında solunum yoluyla karbondioksiti kullanarak asetik asit oluşturur. Fakat deneyde kullanılan kadmiyum sülfür, güneşten elde edilen enerjiyi kullanarak asetik asit üretimini güçlendirdi. Bilim insanları projelerini bu hafta 254’üncüsü düzenlenen National Meeting & Ecposition of the  American Chemical Society (ACS)’de sundu.

En önemlisi, bilim insanları bu nanokristallerin klorofilden çok daha etkili olduğunu ve bu moleküllerin güneş panellerinde kullanılacağını açıkladı.

Veriler oldukça umut vaat edici fakat BBC’ye konuşan araştırmacılara göre sentetik fotosentetik sistemler ve bakteriler geliştirmekte olan diğer bilim insanlarınınki kazanan olamayabilir. Harvard Üniversitesi’nden Kelsey Sakimoto: “Bu sistemlerin çok farklı tasarımları ortaya çıkmakta ve biz, kimya ve biyolojiyi birleştirmenin farklı yollarını keşfetmeye başladık.” açıklamasını yaptı.

Peki siz Güneş’e karşı duran devasa bakteri panellerinin gelecekteki yeri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazan: Ryan F. Mandelbaum

Kaynak: Gizmodo

Popüler Akım
Popüler Akım, siyaset, ekonomi, spor, kültür-sanat, tarih, moda, bilim&teknoloji ve sinema gibi birçok alanda çeviri ve denemeler yayınlayan bir sosyal medya platformudur.

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız