Bilim Adamları, Dövmenin Kimyasal Yapısı Hakkında Yeni Bir Şey Keşfettiler

0
1492
kalıcı dövme

Bilim adamları, kalıcı dövmelerden gelen nano-parçacıkların vücuda girdiğini keşfettiler.

Günümüzde hızla yayılmaya devam eden dövme yaptırma tutkusu sanıldığı kadar masum mu? Daha önce birçok insanın başına gelen ilginç olayları hemen herkes bir yerlerde görmüş, duymuş veya okumuştur. Sağlıksız ortamlarda yaptırılan dövmeler çeşitli hastalıkların kolayca bulaşmasına yol açmıştır.

Bilim insanları dövme mürekkebinin vücutta lenf düğümlerine kadar ilerleyebildiğini daha önceki araştırmalarda göstermişti. Lenf düğümleri, akyuvarların üretildiği, virüs ve bakterilerle savaşta yani, bağışıklık sistemindeki en önemli bileşenlerden biridir. İşte son teknoloji X-ray (röntgen) ışınları ile çok daha küçük parçacıklara bakılarak, boyadaki toksik parçacıkların vücutta ilerleyebileceği ortaya kondu.

-Advertisement-

tattoo dövme

Araştırmacılar, normalde boya pigmentlerinin lenf düğümlerine ilerlediğini, lenf düğümlerindeki renk değişiminden gözlemliyor. Daha önce incelenen parçacıklar mikro boyutlardaydı ama yeni araştırmada nano-parçacıkların davranışları da incelendi. Dövme mürekkebi geniş ölçekte organik ve inorganik pigmentler içeriyor. Nikel, krom, mangan ve kobalt gibi koruyucular içeriyor. En yaygın iki içerik ise siyah renklerin ve titanyum dioksit renklerin gölgelerini üretmek için karıştırılıyor. TiO2 yiyecek katkılarında, güneş yağlarında, boyalarda kullanıldığı kadar dövme mürekkebinde de kullanılıyor. Dolayısıyla aynı yan etkiler dövme için de geçerli.

Avrupa Senkrotron Radyasyon Tesisi’nde araştırma yapan bilim insanları, dövmelerin vücudumuzdaki davranışını izlemek için dev bir senkrotron kullanarak, ciltteki TiO2 parçacıklarının hareketini izledi. Senkrotron, farklı X ışınlarını numuneden lenslere ve enstrümanlara doğru ateşleyerek, maddenin moleküler ve atomik seviyedeki davranışını inceleyebilir. Ex-vivo(canlı organizma dışında) dövmeli doku örneklerine bu tekniği uygulayarak, ekip, mikro ve nano seviyedeki TiO2 parçacıklarını izledi ve taneciklerin lenf düğümlerinden sonra da taşınabileceğini gözlemledi.

tattoo

Araştırmacılar, bunun vücutta uzun süreli birikiminin lenf düğümlerinde kronik genişlemeye neden olabileceğini ileri sürüyor. Her ne  kadar en temiz dövmecileri seçseniz de, kimse boyaların kimyasal karışımını incelemiyor. Ayrıca çalışmayı yürüten araştırmacılar, yeni bir araştırma yaparak, dövme pigmentlerinin kimyasal yapıları ve yan etkilerinin hasta örneklerinde incelemek istiyor.

Kaynak: ESRF

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here