Çin, Kore Yarımadası’nda Kaosa ve Savaşa Asla İzin Vermeyecek

0
1251

ABD B-1B bombardıman uçakları ve Güney Kore savaş uçakları bölgede artan gerginlik sonrası ortak uçuş operasyonları gerçekleştirirken Pekin, Kore Yarımadası’nda savaşa ya da kaosa izin vermeyeceğini belirtti.

Açıklama, Perşembe günü düzenlenen bir basın brifinginde savunma bakanlığı sözcüsü Ren Guoqiang tarafından yapıldı.

Güney Kore merkezli haber ajansı Yonhap’a göre, iki nükleer başlıklı bomba taşıyabilen B-1B stratejik bombardıman uçağı ve iki Deniz Piyadesi F-35B olmak üzere dört Amerikan savaş uçağı, Güney Koreli F-15K savaş uçakları ile Perşembe günü ortak bir uçuş operasyonu gerçekleştirdi.

-Advertisement-

Manevralar, Kuzey Kore’nin Japonya’nın üzerinden fırlattığı füzeden iki gün sonra gerçekleşti.

Ren Guoqiang, Kuzey Kore krizinin diyalog yoluyla çözülmesi ve yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması gerekliliğinin altını çizdi.

Aynı şekilde Rusya da Kore Yarımadası’ndaki krize herhangi bir askeri çözümün olamayacağını vurguluyor. Son BM Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, Pekin ve Moskova’nın “çifte dondurma” girişimini tekrarladı ve Pyongyang, ABD ve Güney Kore’nin bölgedeki askeri birlik sayılarını azaltırken tüm nükleer ve füze testlerini durdurmasını önerdi.

Dış İşleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kore sorununun bir bilgisayar oyunu olmadığını ve çok ciddi bir kriz olduğunu söyleyerek endişelerini dile getirdi.

Ayrıca Hua, İngiltere Başbakanı Theresa May’ın Pekin’e Pyongyang’a daha fazla baskı yapması gerektiği ile ilgili açıklamalarına “diğer ilgili tarafların BM kararlarını “eksiksiz” uygulayıp uygulamadıkları sorusuyla” yanıt verdi.

Hua ayrıca gazetecilere verdiği demeçte “Yaptırımlar söz konusu olduğunda bunlar en çok sesi çıkaran taraf oluyor fakat barış görüşmelerini teşvik etmek için çabalarken hiçbir yerde bulunmak ve hiçbir sorumluluk almak istemiyorlar.” dedi.

Kuzey Kore, gerçekleştirdiği orta menzilli füze testleri sonrası acil olarak toplanan BM Güvenlik Konseyi tarafından oybirliği ile kınandı. BM, Pyongyang’ı “sadece bölgeye yönelik değil, tüm BM üyesi ülkelere yönelik bir tehdit oluşturan” faaliyetlerini durdurması çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump da Kuzey Kore konusunda “tüm seçeneklerin masanın üstünde” olduğunu söyledi ve sonrasında “konuşmak çözüm değil” tweetini attı. Trump ayrıca Washington’un 20 yıldır müzakerelerde bulunarak Pyongyang’a “gasp parası” ödediğini söyledi.

Kaynak: RT

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here