Cuma, Nisan 19, 2024

Hintli Bilim İnsanları Grevde

Organizatörlerin aktardığına göre geçen Nisan ayında bilim için yapılan küresel yürüyüşten esinlenen Hintli bilim adamları, 9 Ağustos’ta otuzdan fazla şehirde kendi yürüyüşüne hazırlanıyorlar. Yetersiz bilim fonlarına, dini inançtan bilime ve hoşgörüsüzlüğe karşı…

Kar amacı gütmeyen Delhi Bilim Forumu’ndan Prabir Purkayastha, Hindistan’ın bilim yatırımlarının Çin’e ve Güney Kore’ye kıyasla çok az olduğunu söylüyor. Nitekim acı çeken Hintli AR-GE’nin direği, yirmi üç araştırma ve öğretim kuruluşunun ülke çapında bir ağı olan Indian Institute of Technology (IIT)’dır. Purkayastha “Bugün, IIT’lerin ihtiyaç duydukları şeylere kıyasla ikinci dereceden altyapıya sahip oldukları için ve bir kaçını yasakladığı için, Hindistan’da bilim için gelecek nesile kalacak gerekli olan herhangi bir enstitü yok.” dedi. Kendisi ve diğer mart organizatörleri, Hint hükümetinin gayri safi yurt içi hasıla oranını 2016 yılında yaklaşık %0.85 olarak hesaplamışken Ar-Ge harcamalarını GSYİH’nın % 3’ü seviyesine yükseltmesini talep ediyor.

Hükümet yetkilileri, yürüyüş organizatörlerinin şikayetlerinin aşırıya kaçtığını söylüyor. Merkezi hükümetin Bilim ve Teknoloji Bölümü sekreteri Ashutosh Sharma, içinde bulundukları durumun yanlış olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bilim harcamaları aşırı, son üç yılda bütçemiz hem temel hem de uygulamalı araştırmalar için önceki dönemlerle karşılaştırıldığında neredeyse iki katına çıktı.”. Purkayastha, devlet departmanlarının araştırma dışı programlara, Ar-Ge için işaretlenmiş fonları yönlendirdiğini ifade ediyor.

Organizatörler, Hindistan hükümetini yalancı bilimlerden uzak tutmaya ve bilime karşı olan öfkeyi düşürmeye teşvik etmeye çağırıyorlar. Kolkata’daki Hint Bilim ve Araştırma Enstitüsü’nden mühendislik profesörü Soumitra Banerjee, “Bilgisizlik ve batıl inançlar büyük bir yelpazede çoğaltılıyor ve hükümet elini bu fikirlerin tanıtımında görüyoruz; bu da bilim insanlarını son derece mutsuz etti.” diyor. Yürüyüşün öncüsü olan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Kalküta’nın (Breakthrough Science Society) genel sekreteri Banerjee, gelecek hafta yapılacak yürüyüşlerin tek seferlik bir olay olmadığını iddia ediyor. “Bu hareketin daha fazla ivme kazanacağı muhtemeldir” diyor.

Yazan: Sanjay Kumar

Çeviren: Emre Ertetik

KaynakScience Magazine

Emre Ertetik
İstanbul Bilgi Üniversitesi - Siyaset Bilimi

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız