Cuma, Nisan 19, 2024

Ku Klux Klan’ın ABD’de Bitti Denen Faaliyetleri Devam Ediyor

Anti – Nefret Suçu Derneği raporuna göre (ADL) Ku Klux Klan 33 eyalette aktif ve hala Amerikan toplumunun huzurunu tehdit ediyor.

Derneğin çalışmasına göre iç çatışmalar ve bölünmelerine rağmen aktif Ku Klux Klan üye sayısı geçtiğimiz yıllarda gözle görülür derecede arttı. Mevcut Ku Klux Klan üyelerinin yarısı geçtiğimiz 3 yılda örgüte katıldı.

ADL başkanı Jonathan A. Greenblatt ” Ku Klux Klan örgütü küçük ve fraksiyonlara bölünmüş bir örgüt. Fakat hala Amerikan toplumu için tehdit arz ediyor.” diye belirtti.

ABD sınırları içerisinde, kendi ideolojisini KKK ideolojisi olarak tanımlayan 40’ı aşkın grup içerisinde 3000 civarında Ku Klux Klan üyesi var.

Ku Klux Klan’ın örgütsel istikrarsızlığı, diğer beyaz aşırı-ırkçı gruplardan gelen iç çatışma ve üyelik konusundaki rekabet ile körüklenirken, KKK üyeleri arasında bunun Ku Klux Klan’ın altını oymak için yapıldığı söylentisi hakim. Raporda, aynı zaman da üyelerin yüksek getirisi ve bunun kanıtı olarak da yeni şubeler oluşturulması yer alıyor.

“Bu aşırı ırkçı kişiler, toplumda korkuyu yayma amacında. Eğer KKK’den memnun kalmazlarsa aşırı sağdaki diğer gruplara katılım sağlıyolar. Klan hareketinde büyük bir istikrarsızlık ve kendi önünü görememe durumu hakim” diye belirtti Greenblatt.

Ku Klux Klan'ın ABD'de Bitti Denen Faaliyetleri Devam Ediyor

Rapor, 42 Klan grubunun 33 eyalette faal olduğunu ve bunların çoğunun güney ve doğu eyaletlerinde yoğunlaştığını tespit etti – özellikle Alabama ve Mississippi’de. En büyük grubun üyelerinin sayısı 50 ile 100 arasındayken, çoğu grubun üye sayısı 25’ten az.

Raporda, ırkçı, anti-Semitik, homofobik ve İslamofobik el ilanları dağıtımı “en tutarlı aktivite olmaya devam ediyor” diyor ve yılda ortalama 79 olayla KKK propagandasının yapıldığı el ilanlarının insanların evlerine bırakıldığı bildiriliyor.

Rapora göre, bazı gruplar diğer beyaz aşırı ırkçı gruplarla ittifaklar kurdu ve bu gruplarla beraber cezai işlem uygulanan ve şiddet içeren faaliyetlerde bulundu.

ADL’nin Aşırılık Merkezi Başkanlığı, “Birkaç yıl boyunca Ku Klux Klan, nefret gruplarının öncüleri arasında yerini sağlamlaştırmaya çalıştı, ancak bir zamanlar sahip oldukları kötü şöhreti korumayı başaramadı.” dedi.

“Düşüşe rağmen, hâlâ kendini aşırılık yanlısı olarak ifade eden bu ideolojinin bir kısmının şiddet faaliyetleri içinde olduğunu görüyoruz. Dışarda, beyazların üstünlüğünü savunan aşırı ırkçı gruplar arasında yeni ittifaklar oluşturulmasına dair trendi izlemeye devam edeceğiz.” diye de ekledi.

Ufuk Ekdal
Editör

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız