Online “Slacktivism” Gerçek Dünyadaki Siyasi Eylemleri Tetikleyebilir

0
847
sosyal medya

Yeni bir araştırmaya göre, genç yaşta olan insanlar sosyal ve politik nedenlerle çevrimiçi olarak sosyal medya yoluyla videolar paylaşarak gerçek dünyada etkinlik kazanması daha fazla muhtemel görünmektedir.

Bu araştırma, gençlerin sosyal medyadaki siyasi faaliyetlerini tanımlamak için sıkça kullanılan “Slacktivism” kavramını sormaktadır.

Slacktivism: Bir siyasal veya sosyal nedeni desteklemek için internet üzerinden yapılan ancak az bir zaman veya katılım gerektiren, örneğin bir çevrimiçi dilekçeyi imzalayan veya sosyal medya web sitesinde bir kampanya grubuna katılan eylemler. Kısaca “pasif eylem” de diyebiliriz. 

Michigan Üniversitesi’nde İletişim Bölümü’nde doktora adayı ve yazar olan Dan Lane bu konu hakkında şu açıklamayı yapmaktadır: “Slacktivism savunucuları, sosyal medyada kolay bir şekilde siyasete katılarak, -bir dilekçe imzalayarak veya bir video paylaşarak- genç insanların iletişim ağlarının ne kadar dürüst veya erdemli olduğunu gösteriyor. Bundan dolayı, bir mitinge katılmak veya kar amacı gütmeyen bir kuruluş için gönüllü olmak gibi daha zor eylemlerden kendilerini vazgeçirebilmektedir.”

-Advertisement-

Lane ve öğretim üyesi olan Sonya Dal Cin, 178 üniversite öğrencisine toplumsal mesaj içerikli 3 video göstermelerini ve daha sonra rastgele bunlardan birini Facebook zaman sayfalarında herkese açık olacak şekilde paylaşmalarını istedi.

Katılımcılar, daha sonra seçtikleri videoda yer alan toplumsal davalara yardım etmek için gönüllü olmaya, bağış yapmaya ve diğer davranışlara katılma niyetinde olduklarını belirttiler.

Toplumsal nedenlerden dolayı halkla ilişkili olan videoları paylaşan katılımcılar, anonim olarak paylaşım yapanlara göre gönüllü olmak adına daha fazla istekli davrandılar.

Lane, “Toplumsal nedenlerden dolayı halka açık bir şekilde gösterilen paylaşımlar desteğin artmasına neden olabilmektedir. Bu durumda daha fazla harekete geçme vaadi ortaya çıkarabilir. “Bu da bize “ters slacktivism” etkisinin ilk kanıtını gösteriyor.” açıklamasını yaptı.

Buna ek olarak, toplumsal meselelerin paylaşımlarının gençlerin gönüllü olma isteklerinin üzerindeki etkisi, sosyal medyayı toplumsal sorunlara değinmek için kullanmayan kişiler için daha da güçlü olmaktadır. Lane, sosyal medyada toplumsal sorunlara değinen videoların paylaşılması, genelde toplumsal sorunlara duyarlı olmayan gençlerin bu konuya daha fazla dikkat etmesine neden olabilecek bir yol olarak görmektedir.

Kaynak: Futurity

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here