ABD Seçimleri: Bir Sonraki Başkanın Kim Olacağına Dair Karar Verme İhtimali Yüksek Olan 6 Eyalet

0
823
ABD seçim sonucu nedir?

Amerikalılar, senatonun üçte birini ve tüm Temsilciler Meclisi’ni etkileyecek olan çekişmeli bir seçim günündeyken yaklaşık 94 milyon kişi posta yoluyla erken oy kullandı.

Yayılan covid-19 salgını, ABD’nin ekonomisini, toplumunu ve siyasi manzarasını temelden bozduğu gibi aynı zamanda seçimlerin şeffaf ve gerçek bir şekilde yürütülmesi ile ilgili bir çok riskin artmasına sebep oldu.

Ekonomide, üç aylık büyüme oranlarında büyük dalgalanmalar, aile gelirlerinde düşüş ve işsizlikte artış yaşandı. Ancak seçimden önceki haftanın sarsıntılı bir gidişat izlemesine rağmen hisse senedi piyasalarının halen canlı olması ekonomik iyileşme için umut vadediyor.

-Advertisement-
ABD seçim sonucu nedir?

Savaş alanı eyaletlerindeki seçmenlere ulaşmak için seçim kampanyalarına 1 milyar dolardan fazla para harcandı. ‘’Poll of Polls’’ analizine göre demokrat aday Joe Biden’ın cumhuriyetçi başkan Donald Trump’a karşı 8 puanlık bir üstünlüğü olduğu belirlendi. Ancak 2020 seçim döngüsünün anormalliklerine rağmen, daha önceki bir çok seçimde olduğu gibi sonuç, ‘’swing state’’ bölgelerinin tavrına göre belirlenecek

Not: Haberin aslı 2 Kasım’da yazılmıştır.

Swing state: Salıncak eyalet olarak Türkçe’ye çevrilen kelime aslında, çekişmeli seçim bölgesi, kıran kırana mücadelenin yaşandığı bölgeler anlamını taşımaktadır.

SWING MACHINE – ELECTORAL COLLEGE ÖNEMİ

Herhangi bir ABD başkanlık seçiminde kullanılan oyların başarıya ulaştığını anlamak için ‘’Electral College’’ çok önemlidir. Bir çeşit posta sistemidir ve eyaletlere göre orantılı olarak belirlenen seçmen oylarını harmanlar. Her adayın kazanmak için 270 seçmenin oyuna ihtiyacı vardır. Electrol College, Trump’ın 2016 zaferinde çok önemli bir roldeydi. Trump o dönem halk oylarını 3 milyonun biraz altında kaybetmişti fakat Electrol College’ın oyları sayesinde Hillary Clinton’ın 232 oyu karşısında 306 oy ile başkanlığı kazandı.

Trump’ın 2016 yılındaki zaferi seçim gününe göre daha geç geldi. Trump, demografik çeşitliliği ve seçmen değişkenliğinin yüksek olduğu Swing State’lerden gelecek olan oyları güvence altına almak istiyordu.

ABD seçim sonucu nedir?

Farklı eyaletler farklı seçim dönemlerinde devreye girerken 2020 seçimlerinin Swing State’leri Arizona, Florida, Georgia, Iowa, Michigan, Minnesota, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Texas ve Wisconsin olarak belirlendi.

4 yıl önce Trump bu eyaletlerde mitingler düzenledi ve biri hariç (Minnesota) hepsini kazandı. 2020’nin seçim ortamı ise 3 farklı kola ayrılıyor. Bunlar;

1) Toss-up olarak adlandırılan yani kimin kazanacağı belli olmayan 3 eyalet : Florida, Georgia, ve Texas

2) Biden eğilimli eyaletler : Arizona, Michigan, Minnesota, North Carolina, Pennsylvania ve Wisconsin

3) Trump eğilimli eyaletler: Iowa, Ohio

Swing State’lerin baskın oyları, seçim ortamının daha güvenli bir şekilde gerçekleşeceği eyaletler ile birleştirildiğinde sonuçlar Biden’ın lehine çevriliyor.

Kayıt, anket açılış saatleri ve oylamanın ne kadar erişilebilir olduğu da dahil katılımı etkileyebilecek olan her türlü erken oylama, postayla oylama ve farklı oylama, seçim gününde hala açıklığa kavuşturulması gereken çok şeyin olduğu anlamına geliyor.

İşte göz önünde bulundurmaya değer altı eyalet:

1) PENNSYLVANIA

Harrisburg, Pennsylvania, 2016’da Hillary Clinton’a oy vermiş, ancak şu anda eyaletteki diğer kırsal ve işçi sınıfı bölgelerinin yanı sıra kalanlar da Trump’ı güçlü bir şekilde tercih ederken, Philadelphia ve Pittsburgh gibi şehirler oylarını Demokratlar’dan (Joe Biden) yana kullanıyor. Aynı zamanda, anket sonuçları Trump’ın 2016’da beyaz kadınların % 50’sinden destek aldığını gösteriyor. Pennsylvania ise Trump’ın 2016’da % 0,78’lik bir marjla kazandığı 20 Electrol College oyuna sahip.

ABD seçim sonucu nedir?

2020 yılında ise Biden, anketlerde lider konumda ve seçim kampanyaları süresince burada kendine yer edinmeyi başardı. Aynı zamanda Joe Biden, Kuzeydoğu bölgesindeki 75.000’den fazla nüfusa sahip olan ve 1992 ile 2016 yılları arasında demokratlara oy veren Scranton şehrinden geliyor. Ayrıca bu bölgedeki oyların 6 Kasım’a kadar, posta yoluyla gönderilmesi süresinin uzatılmasını engelleme girişimi de Yargıtay kararı ile reddedilmiştir.

2) ARIZONA

Arizona 1996’da Bill Clinton’ın kazanması haricinde, 1957 yılından beridir Cumhuriyetçilere oy veren bir güneş kuşağı ve sınır devletidir. Kaliforniya’dan gelen büyük demografik değişimler ve göçmenlerin yanı sıra sık sık saldırıya uğrayan McCain hanedanının varlığı, devletin siyasi yapısını değiştirdi.

3 Kasım’da sandık başına giden Arizona’dan Biden’a 11 seçmen oyu çıkmıştır. Bu arada, ‘’bağımsız’’ demokrat aday olan Mark Kelly, Senato’da görevi olan Cumhuriyetçi Martha McSally’e karşı olan yarışında lider durumda seyrediyor.

3) TEXAS

Biden, Texas’taki yarışında Trump’la omuz omuza mücadele içerisinde. Ancak Meksika ile uzun bir sınırı paylaşan ve bu zamana kadar hep geleneksel Cumhuriyetçi bir yer olarak kendini korumayı başaran Texas, Trump’ın Meksika ile aralarında duvar inşa etme ve güçlü bir Latin Cumhuriyetçiliği kurma iddialarından ötürü Trump’a güçlü ve güvenilir bir kale olacaktır.

4) FLORIDA

Electrol College’dan 29 oy alma hakkı ile, Sunshine Eyalet’inde yarış çok sıkı ilerliyor. Florida, 2018 ara dönemlerinde Demokratların başarılı olduğu bir yerdi, ancak aynı zamanda Cumhuriyetçi bir vali tarafından yönetiliyordu. Eyalet, ABD Yüksek Mahkemesinin seçime karar vermesiyle sonuçlanan tartışmalı 2000 Bush-Gore seçiminin merkezinde yatan “hanging chad” oy pusulası sorunuyla ünlüdür. Bu, insanların gerçekte nasıl oy kullandıklarına dair devam eden tartışmalar mevcut. Trump adeta bu eyaleti kendi evi haline getirdi ve Kübalı ile Venezuelalı Amerikalılar arasında fanatik şekilde destek görüyor.

Her iki kampanyada da Trump mitingleri, Biden etkinlikleri ve Barack Obama’nın Miami ve Orlando’daki ziyaretiyle seçmenlerin fikirleri etkilenmeye çalışıldı. St. Petersburg ve Tampa, geçmiş seçimlerde Demokrat’a oy verdi ve yakın zamanda yapılan bir Reuters / Ipsos anketine göre her iki aday da berabere görünüyor.

5) GEORGIA

Eski güney” in bir parçası ve orijinal kolonilerden biri olan Georgia, kuruluşundan bu yana, 1864 seçimleri hariç yapılan tüm seçimlere katıldı. Cumhuriyetçi anlayışı tersine çevirdiği 1972 yılına kadar Demokratik anlayışla yönetilen bir kaleydi. Şu an ise  Joe Biden ile Trump’ın arasında ufak bir fark var, ancak Florida gibi, anketteki hata marjı, eyaletin hala Demokratik tarafta olduğunu gösteriyor.

6) WISCONSIN

Peynir üretimi ve Miller birası (1855’ten beri) ile tanınan Wisconsin, on seçim oyuna sahip. Trump, eyaleti 2016’da halk oylamasında yalnızca % 0,7’lik bir marjla kazandı. Biden, ortalama % 6’nın üzerinde (yapılan bir ankette% 17 ile) önde gidiyor ve 2020’de eyaleti alması muhtemel görünüyor. Pennsylvania’nın aksine, sandık gününden birkaç gün önce, Yüksek Mahkeme eyaletin seçimi altı gün uzatma kararının onaylanamayacağına ve 30’dan fazla eyalette olduğu gibi yalnızca son teslim tarihine kadar alınan oyların sayılacağına karar verdi.

Çeviren: Rabia Gizem Şenoğlu

Kaynak: The Conversation

SEÇİMİ CANLI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ


-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here