Perşembe, Nisan 25, 2024

Arap Birliği Üyesi Devletler Katar İle “terörizmi destekleme” bahanesiyle bağlarını kesti

Bahreyn, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen, Katar’ı terörist gruplara destek vermekle suçlayıp diplomatik ilişkilerini kesti. Katar, bu hamleyi “yalanlara dayanan” bir tahrik kampanyası olarak nitelendirdi.

6 Haziran 2017

10:47 GMT

Suudi Haber Ajansı devlet kuruluşu, Suudi Arabistan’ın “Qatar Airways” lisansının iptal edilmesi ve ofislerinin 48 saat içinde kapanmasını” istediğini bildirdi. Bildiride “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Katar Hava Yolları’na verilen tüm lisansları iptal etme ve 48 saat içinde krallıktaki tüm ofislerini kapatma kararı aldı” ifadeleri kullanıldı.

09:15 GMT

Fransız Adalet Bakanı Francois Bayrou, Paris’in Katar da dahil olmak üzere uluslara verilen mal ticareti ile ilgili vergi indirimlerine son vermesi gerektiğini söyledi. Bayrou, “[Başkan] Nicolas Sarkozy’nin sorumluluğunda Fransa Katar’a inanılmaz bir vergi avantajı sağladı”açıklamasını yaptı. “Bu durum devam edebilir mi? Ben öyle düşünmüyorum. Sanırım Fransa’da vergi dürüstlüğümüz çok önemli “dedi.

09:04 GMT

Reuters’in haberine göre, Kuveyt’in Emir Şeyh Sabah El-Ahmed El-Cebe’l-Sabah, Katar ile gerçekleştirdiği son diplomatik kriz hakkında Kral Salman’la görüşmek üzere Suudi Arabistan’a gidecek. Daha önce Kuveyt lideri, Katar Emirliği Şeyh Tamim bin Hamad El-Thani ile telefon görüşmesi yaptı ve kendisine “kendini engelleme ve durumu tırmandıracak adımlardan kaçınma” çağrısında bulundu.

08:46 GMT

Birleşik Arap Emirlikleri, Katar’ın Doha (Başkent) ile ilişkileri düzeltmek için Katar’ın “garantili bir yol haritası” sunması gerektiğini söyledi. BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) Dışişleri Bakanı Anwar Gargash, “Antlaşmalarımız bozulduktan sonra güveni yeniden etmek için garantili bir yol haritasına ihtiyacımız var” diye tweet attı.

08:44 GMT

Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Arap ülkelerini farklılıklarını diyalog yoluyla çözmeye çağırıyor. Bakanlık, APS devlet haber ajansına “Cezayir, her koşulda, iyi komşuluk ilkeleri ve içişleri konularında devlete müdahale etmeme konusundaki düşüncelerinin arkasındadır ve amacı ise gözlemlemektir.” dedi.

07:44 GMT

İşçi Sekreteri Silvestre Bello, Reuters tarafından yapılan açıklamada, Filipinler geçici olarak vatandaşlarına Katar’a seyahat etmeyi yasaklamıştır. Bello “Katar ilçesinde OFW’lerimizin (Filistin dışındaki Filistinli işçiler) görevlendirilmesini geçici olarak askıya alma durumumuzu değerlendirmemizin nedeni, durumun iyi gitmediğini söyleyerek, dolaşan çok sayıda vahşi söylenti var” diye ekledi.

5 Haziran 2017

21:31 GMT

Sudan, Katar ile diplomatik ilişkileri koparan birkaç Arap ülkesinin “derin endişelerini” dile getirdi ve her iki taraf arasında ara buluculuk yapmayı teklif etti. Sudan dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “Dışişleri bakanlığı, Sudan halkının kalbine yakın olan kardeş Arap devletleri arasındaki bu talihsiz gelişme konusundaki derin kaygısını dile getirmek istiyor” dedi.

17:00 GMT

Banka, Reuters tarafından yapılan açıklamada, Mısır Merkez Bankası, Katar para birimindeki işlemlerin askıya alınmasına ilişkin önceki raporları reddetti. Katar riyallerini Mısır poundu veya diğer para birimleriyle değiştirmek de etkilemeyecektir.

16:59 GMT

Amerikan askeri yetkili, Katar’ın bölgedeki en büyük askeri üssü olan Al Udeid hava üssü ABD uçuşlarına ev sahipliği yapmaya devam edeceğini belirtti. ABD Hava Kuvvetleri Merkezi Komuta sözcüsü Yarbay Damien Pickart Reuters’e verdiği demeçte, “Operasyonlarımızda herhangi bir etki görmedik ve tüm uçuşlar planlandığı gibi devam ediyor.” açıklamasını yaptı.

15:51 GMT

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Katar muhabiri Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında “Görüşme masasındaki zorlukların üstesinden gelmek” için çağrıda bulundu.

5 Haziran 2017

15:47 GMT

Arap Ligi şefi Ahmed Aboul Gheit, gerginleşen ilişkiler ve “bu farklılıkların ortak Arap çalışması üzerinde yaratacağı sonuçlar” hakkında endişelerini dile getirdi. Mısır eski dışişleri bakanı olarak görev yapmış Gheit, ülkeleri, Körfez ülkeleriyle Katar arasındaki önceki anlaşmazlığın ardından 2014’te yapılan anlaşmalara geri dönmeye de çağırdı.

15:42 GMT

Suudi Arabistan devletinin basında çıkan haberlere göre El Cezire’nin Suudi Arabistan’daki merkezi kapatılmıştır.

14:44 GMT

Reuters tarafından aktarılan ticaret kaynaklarına göre, BAE ve Suudi Arabistan’dan Katar’a yönelik beyaz şeker ihracatı da durduruldu. İkili, oruç sırasında yüksek talep gören Katar’a yılda yaklaşık 100.000 ton beyaz şeker ihraç ediyor.

14:23 GMT

Mısır, Salı günü sabah 06:00’da Kahire’de (GMT saat 04.00’de) Katar’a giden ve Katar’dan gelen tüm uçakları askıya alacağını açıkladı. Reuters Sivil Havacılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Katar uçaklarının tümü Mısır hava sahasından da yasaklanacak. Bakanlık, Mısır ile Katar arasındaki bütün uçuşların durdurulması kararını aldı. Katar uçaklarının Mısır hava sahasında uçması yasaklandı.

13:23 GMT

Ortadoğu analisti Marwa Osman, bölgesel rakip Katar ve Suudi Arabistan arasındaki talihi 1950’lerin başlarına kadar geri sürmekte ve mevcut gelişmenin “tüm bölge için çok tehlikeli, çok riskli” olduğuna inanıyor. “Katar ve Suudi Arabistan arasındaki ısıyı üç ay önce, her iki ülke tarafından finanse edilen üyelerin Suriye’de birbirleri ile çatışmaya veya savaşmaya başladıklarında hissettik. “Ancak Arap ayaklanması olarak adlandırılan ve 2011’deki Arap Baharı, başlangıcında tarihsel bir geçmişe sahipti. 2011 ayaklanmaları, Tunus’tan başlayıp Libya’yı geçerek Suriye’de sona eren dalgaya fon sağlayan MENA [Orta Doğu, Kuzey Afrika] bölgesini ele geçirmek için birbirlerine meydan okuduklarını gösterdi.

12:39 GMT

12:18 GMT

Dışişleri bakanlığına göre, Katar büyükelçisine 48 saat içinde ülkeyi terk etmeleri emredilmiş ve ülkedeki dışişleri bakanlığına göre bu durum Doha’daki suçluları geri çağırdı. Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “Katar büyükelçisi bugün çağrıldı ve akreditasyonunun Mısır büyükelçisi olarak sona erme konusunda resmi tebliğ edildi ve ülkeyi terk etmesi için 48 saat verildiğini” belirtti.

12:00 GMT

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu anlaşmazlığın “barışçıl yollarla” çözülmesi yönünde çağrıda bulundu. AP (ABD’li haber ajansı) tarafından aktarıldığı gibi, Ankara “durumun normalleştirilmesi için her türlü desteği sağlayacak” dedi. Bakan, gazetecilere verdiği demeçte, “Körfez bölgesindeki istikrarı kendi birliğimiz ve dayanışmamız olarak görüyoruz” dedi. Türkiye’nin “kardeş ülkeler” arasındaki kırılmalara çözüm bulma konusundaki iyi niyetlerini vurguladı.

11:43 GMT

Tahran, Körfez ülkelerini mevcut anlaşmazlığı diyalog ve diplomasi yoluyla çözmeye çağırıyor. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bahram Çayemi, devlet televizyonlarında “Bölgedeki hiçbir ülke, artan gerginlikten yararlanamayacak. Barışçıl yöntemler, şeffaf diyalog ve diplomasi benimsemeliler.” ifadesini kullandı.

11:42 GMT

Reuters’in Kahire’deki dört bankacıya atıfta bulunduğu gerekçesiyle, çeşitli Mısır bankaları devletler arasındaki diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurmasının ardından Katar mali örgütleriyle olan ilişkilerini erteledi.

5 Haziran 2017

11:20 GMT

Katar, Katar elçiliğinden Reuters’e göre, Birleşmiş Arap Emirlikleri’ndeki vatandaşlarından BAE kararına uyarak 14 gün içinde o ülkeden ayrılmalarını istedi. “Katar vatandaşları, ilgili Emirati partilerinin yayınladığı bildiriye uygun olarak, BAE’den 14 gün içinde ayrılmalıdır,” dedi, elçilik bu konuda tweet attı. Doğrudan Doha’ya gidemeyenlerin Kuveyt veya Umman’a gitmesi gerektiğini belirtti.

10:37 GMT

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Belarus’taki Moskova meslektaşı ile yaptığı ortak basın toplantısında Moskova’nın Ortadoğu sorunlarına karışmamasını söyledi. Bakan, “bu ülkelerin iş dünyası, ikili ilişkileri” olduğuna dikkat çekti. Bakan, Rusya’nın “özellikle de bölge ile herkesle dostluk ilişkileri sürdürmek” ile ilgilendiğini vurguladı. Birincil hedefi şu anda ortak tehditleriyle mücadele çabalarını yoğunlaştırmak. Buda Uluslararası terörizm.”

09:43 GMT

Saudia olarak da bilinen Suudi Arabistan Hava yolları, Emirates, Etihad ve flydubai’den gelen benzer hareketleri takiben Katar uçuşlarını durdurduğunu açıkladı.

09:12 GMT

Al Arabiya’ya göre, Maldivler Katar ile olan bağları da kesiyor.

09:00 GMT

Dışişleri Bakanı Muhammed Dairi Reuters tarafından aktarılan sözlerinde, Libya’nın doğu merkezli hükümeti de Katar ile diplomatik ilişkileri kestiğini açıkladı.

08:42 GMT

Yemen hükümetinin Başkanı Abed Rabbo Mansour Hadi, Katar ile olan ilişkilerini kısmen savaş sonrası yırtılmış ülkedeki aşırılık yanlısı gruplara verdiği desteği “yasadışı hükümete destek veren ülkelerin ilan ettiği hedeflerle çelişkili” olarak nitelendirdiğini söyledi.

08:35 GMT

Qatar Airways, internet sitesinde Suudi Arabistan’a yapılan tüm uçuşların askıya alındığını duyurdu.

07:48 GMT

Emirates hava yolu, flydubai ve Etihad, Al Arabiya raporlarından gelen benzer açıklamaları takiben Salı sabahı Doha uçuşlarının askıya alındığını açıkladı.

07:41 GMT

Reuters’in aktardığına göre, Katar’a karşı yapılan hareketlerden sonra petrol fiyatları yükseldi. Katar, dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikçisi ve düşük yoğunluklu sıvı yakıt ve doğal gazdan elde edilen rafine edici ürün olan yoğunlaşmış kükürt satıcısıdır.

07:39 GMT

Dubai merkezli ekonomik hava yolu flydubai, Salı başında Doha’ya gidiş dönüş hatlarını askıya alacağını açıkladı. Hava yolu, “6 Haziran 2017 Salı gününden itibaren Dubai ve Doha arasındaki tüm flydubai seferleri askıya alınacak” diye yazdı.

5 Haziran 2017

07:21 GMT

Al Arabiya ve Reuters’in haberine göre, Yemen, ülkenin Katar ile olan ilişkilerini kesen ve ülkenin sürmekte olan iç savaşında düşmanlarının yanında çalışmakla suçlayan uluslar listesine girdi. Yemen hükümeti Reuters tarafından yapılan açıklamada, “Katar’ın (Houthi) darbe milisleriyle ilgilenme ve aşırılık yanlısı grupları destekleme uygulamaları netleşti” dedi. Suudi liderliğindeki Yemen koalisyonunun Katar’ı saflarına çekme kararını desteklediğini de sözlerine ekledi.

07:15 GMT

Katar, Körfez İşbirliği Konseyi Sözleşmesini kabul ettiğini ve diğer ülkelerin egemenliğine saygı duyduğunu ve olaylara müdahale etmediğini belirtti.

07:15 GMT

Katar Dışişleri Bakanlığı, Reuters’in bildirdiğine göre, Arap ülkelerinin dayattığı önlemlerin ülkede vesayet altında kalması hedefleniyor.

06:57 GMT

Arap devletlerinin Katar ile olan ilişkilerini kesme kararı, İran Cumhurbaşkanı Hasan Rouhani’nin Genel Sekreter Yardımcısı Hamid Aboutalebi, Ortadoğu’daki krizin sona erdirilmesine yönelik bir çözüm olmadığını tweetledi. “Diplomatik ilişkileri kesme ve sınırları kapatma dönemi, krizi çözmenin bir yolu değil ve daha önce de söylediğim gibi, saldırganlık ve işgalin hiç bir şey yapmayacağını sadece istikrarı etkileyeceğini” yazdı.

06:43 GMT

Reuters’e göre ülkenin dışişleri bakanlığı, Pakistan’ın Katar ile diplomatik ilişkileri kesme planının olmadığını açıkladı.

06:40 GMT

Katar Dışişleri Bakanlığı, El Jazeera’nın bildirdiğine göre, Arap ülkelerinin bağları koparmaya yönelik “haksız” kararına pişman oldular. Bakanlık, “Tedbirler haksızdır ve aslında hiçbir dayanağı olmayan iddia ve iddialar üzerine kuruludur” dedi. Katar, kararların “vatandaşlarının normal yaşamlarını etkilemeyeceğini” söyledi.

06:17 GMT

Katarla olan diplomatik ilişkilerin kopması, Hillary Clinton ve John Podesta arasındaki sızdırılmış bir e-mail’in Ekim 2016’da Clinton’un başkanlık yarışı sırasında “Ağustos 2014’e kadar Suudi Arabistan ve Katar hükümetinin Daeş’e fon sağladığı” ortaya çıktı.

06:05 GMT

Abu Dhabi merkezli Etihad Airways, Salı sabahı Doha’ya gidiş-dönüş seferlerini bir sonraki bildiriye kadar askıya alacağını açıkladı. Bir hava yolu sözcüsüne göre, Abu Dabi’den Doha’ya yapılan son uçuş Salı günü saat 02:45’te yerel saatte kalkacak.

05:43 GMT

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Körfez ülkeleriyle Katar arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesini dünyanın dört bir yanındaki terörle mücadelede “önemli bir etkisi” olmayacağını söyledi. Tillerson, Avustralya’daki yetkililerle Pazartesi günü yapılan görüşmede Reuters tarafından aktarılan sözlerinde, “Sanırım tanık olduğumuz şey, bölgede bir süredir olan rahatsızlık verici maddelerin giderek artan bir listesidir” dedi. Ekleyerek şöyle devam etti: “Tabii ki ülkeler, bu farklılıkların ele alınması için harekete geçilmesi gerektiğine karar verdikleri bir seviyeye adım atmıştır.”

05:40 GMT

Mısır, Katar’ı “Müslüman Kardeşler” de dahil “terörist” örgütleri destekleyerek “anti-Mısır” olmakla suçlamıştır.

5 Haziran 2017

05:38 GMT

Reuters’e göre, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Katar vatandaşlarına topraklarını terk etmeleri için iki hafta vermişti.

05:37 GMT

Resmi yayın yapan Suudi Arabistan haber ajansından bir yetkili, ulusal güvenliği, terörizmden ve radikal tehlikelerinden korumak için Riyad’ın Katar ile ilişkileri kesip kara, deniz ve hava limanlarını kapatmakta olduğunu olduğunu belirtti.

05:35 GMT

WAM’ın haberine göre, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), bağları keserek Katar diplomatlarına 48 saat boyunca ülkesini terk etmelerini “teröristlere fon sağlama, aşırı dinci ve mezhep örgütlerini benimsemek” gibi nedenleri gerekçe göstererek harekete geçti.

05:33 GMT

Dışişleri bakanlığının açıklamalarına göre, Bahreyn diplomatik misyonunu Katar’ın başkenti Doha’dan 48 saat içinde geri çekecek.

05:29 GMT

Bahreyn, ülkeyi terk etmeleri için Katar diplomatlarına verdiği 48 saatin ardından yaptığı açıklamada, Bahreyn ile Katar arasındaki hava sahasının ve limanların açıklanmasının ardından 24 saat içinde kapatılacağını söyledi.

05:27 GMT

Bahreyn’in Dışişleri Bakanlığı, “Ulusal güvenliğini korumak için” diplomatik ilişkilerin askıya alındığını söyleyen bir bildiri yayınladı. Bahreyn, Katar’ın “Medya teşhisini, silahlı terör eylemlerine desteği ve sabotaj gerçekleştirmek ve kaosu yaymak için İran gruplarıyla bağlantılı kaynakları sorumlu tutuyor.” dedi.

Kaynak: RT

Emre Ertetik
İstanbul Bilgi Üniversitesi - Siyaset Bilimi

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız