Perşembe, Mart 28, 2024

Kerkük’e Olası Işid Saldırısı Üzerine [Röportaj]

Son günlerde dolaşan iddialara göre Işid Havice’den Türkmen kenti Kerkük’e saldıracağı haberleri yayılmış durumda. Kerkük istihbarat birimleri tarafından yayınlanan resmi belgede terör örgütü Işid’in Kerkük’e üç yönden saldırmayı planladığı bildirildi. Bizler de kamuoyunu bilinçlendirme görevimizi yerine getirip siz değerli okuyucularımıza Popüler Akım olarak, Irak’ta Işid’e karşı sahada mücadele eden eski bir ordu mensubu ile bu konu hakkında bir röportaj yaptık. İyi okumalar.

Soru: Işid’in Kerkük’e saldıracağı iddiası ne zaman ortaya çıktı?

Cevap: Bu bilgi yaklaşık bir buçuk ay önce bize ulaştı ancak gizli bilgi niteliğindeydi. Son bir hafta içinde ise bilgi halkla paylaşıldı.

Soru: Işid’in kapsamlı bir saldırı yapması mı bekleniyor?

Cevap: Bize gelen bilgilere göre Işid üyeleri Kerkük civarındaki bölgelerde toplanıyor. Işid’in Havicedeki varlığı ve Musul’dan kaçanlarla beraber 1000 veya 2000 bin teröristle saldıracağı düşünülüyor.

Soru: Işid Kerkük’e neden saldırıyor? Yeni bir Musul yaratmak için mi?              

Cevap: Kerkük yeni bir Musul olamaz. Işid olası saldırıyı gerçekleştirse bile şehirde varlığı en fazla 20 gün sürer ve daha fazla barındırılmazlar.

Soru: Işid’in kontrolündeki bölgelerden kaçıp Kerkük’e sığınan Işid üyeleri var mı?

Cevap: Evet, Kerkük ve civar ilçelerinde çok sayıda sığınmacı bulunuyor ve bunların çoğu Musul, Salahaddin, Ramadi ve Havice’den kaçanlar. Sığınmacılar arasında Peşmerge zulmünden kaçan Arap siviller de bulunuyor.

Soru: Bu sığınmacılar arasında Işid üyeleri de var mı?

Cevap: Evet var. Hatta Işid’in Kerkük’teki “uyuyan hücreler” dediğimiz sığınmacı kılığında şehre sızdılar.

Soru: Bu hücrelere karşı herhangi bir önlem alınıyor mu?

Cevap: Önceleri basit önlemler alınırken bayramdan birkaç gün önce polis güçleri önlemleri sıklaştırdı. Şehre girenlerin aramaları daha ayrıntılı yapılırken şehirdeki bazı sığınmacıların evleri arandı ve bazı şüpheliler gözaltına alındı.

Soru: Saldırının tarihi biliniyor mu?

Cevap: Kesin tarih belli değil tabi ki, ancak elimize ulaşan bilgilere göre Kerkük’ü 10-15 gün içinde büyük tehlikeler bekliyor.

Soru: Bu bilgiler ışığında önlemler alındı mı?

Cevap: Kerkük ve civarındaki bütün güvenlik güçleri; peşmerge ve Haşd el-Şaabi dahil şuan da kırmızı alarma geçmiş durumda. Süleymaniye’den gelen takviye peşmerge birlikleri, Kerkük’e bağlı bölgeler olan Tuzhurmatu, Dibis ve Tavuk civarına konuşlandı. Tazehurmatu bölgesinde tetikte bekleyen Haşd el-Şaabi’nin Türkmen gücü Haşd el-Türkmani birliklerine ise diğer bölgelerden takviye birlikler katıldı.

Soru: Olası saldırıyı hangi birlikler önleyebilir?

Cevap: Haşd el-Şaabi birliklerinin Kerkük’e girişine Kerkük valisi tarafından izin verilmiyor. Kerkük içindeki peşmerge ve polis güçleri beklenen saldırıyı püskürtebilecek kuvvette değil. Eğer tahmin edildiği gibi kapsamlı bir saldırı gerçekleşirse buna muhtemelen Irak ordusu müdahale edecektir. Kerkük’te Irak ordusu şuan bulunmuyor. Çünkü Vali izin vermiyor ama eğer ki saldırı olursa bu Irak ordusunun girmesi içinde bir ortam yaratacaktır.

Soru: Kerkük’e en yakın Işid varlığı nerede?

Cevap: Kerkük çevresinde çok sayıda olmasalar da Işid varlığı bulunuyor. Ama en çok Kerkük’e bağlı Havice ilçesinde ciddi sayılar oldukları düşünülüyor. Zaten Havice şuan Işid’in kontrolünde.

Soru: Havice’deki Işid varlığına yönelik operasyon düşünülüyor mu?

Cevap: Şimdiye kadar koalisyon uçakları ve Irak Hava Kuvvetleri belirlenen noktaları bombalıyordu. Şimdi ise Irak Ordusu Terörle Mücadele birlikleri Havice’ye operasyon başlatmak üzere. Havice hem büyük hem stratejik öneme sahip bir yer. Kerkük’ün batısındaki ilçe Işid’in Irak’ta varlığını sürdürdüğü son birkaç bölgesinden biri.

Soru: Olası saldırı gerçekleşirse nereden gerçekleşir?

Cevap: Güneyden yani Tazehurmatu-Amirli-Tavuk tarafından yada batıdan Havice tarafından saldırma ihtimalleri çok yüksek.

Soru: Kerkük’te kritik noktalar için ekstra güvenlik önlemleri alındı mı?

Cevap: Evet, kırmızı alarma geçildiği için bazı noktalarda normale nazaran daha fazla önlem alınmış durumda. Geceleri güvenlik güçleri şüpheli gördükleri kişilere kimlik kontrolü ve aramalar yapıyor.

Soru: Kerkük halkı ne durumda? Bu saldırı olasılığından haberdarlar mı?

Cevap: Halkın çoğu haberdar ve tetikte. Halk birçok şeyi göze almış ve silahlanmış durumda. Geçen yılın Ekim ayında gerçekleşen Işid saldırısında olduğu gibi Türkmen, Arap, Kürt ayrımı gözetmeden Kerkük halkı beraberce Işid’e karşı mücadele edecektir. Ama olası saldırı gerçekleşirse bazı yöneticilerin arabalarına atlayıp Kerkük’ü terketmesi de bir ihtimal.

Efendim size çok teşekkür ederiz bizlere güvenip bu değerli bilgileri paylaştığınız için “Popüler Akım” ailesi adına size çok teşekkür ederim.

Bizler de sizlere çok teşekkür ediyoruz böyle bir röportajı sağladığınız için. Sizler de sağolun. İyi çalışmalar.

Murad Alihttp://populerakim.com
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız