Salı, Nisan 23, 2024

Türkiye, Katar Krizinin Çözülmesi İçin Büyük Çaba Sarfediyor

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, körfez ülkeleri ve Katar arasındaki gerginliğin sonlandırılması için Türkiye ile Suudi Arabistan anlaşmaya vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Suudi Kralı Salman ve yeni Prens Katar kriziyle ilgili telefon üzerinden görüşerek krizin çözülmesi adına çaba verdiği aktarıldı. Suudi, BAE, Bahreyn, Mısır’ın Katar’ı dışlaması sonucu Türkiye Katar’ı destekleme kararı almıştı. Katar terörizme destek veren ve bu yüzden bölgenin dengesini bozan bir ülke olarak suçlanmıştı. Fakat Katar, bu konudaki iddiaların hepsini yalanladı.

Gelecek ay Hamburg’da düzenlenecek olan G20 toplantısında, Erdoğan ve Kral Salman yüz yüze görüşmeye karar verdi. Ayrıca Erdoğan, yeni prens olan Muhammed Bin Salman’ı da tebrik ederek iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme konusunda anlaşmalarını sağladı.

Kral Salman, ülkesinin petrol ekonomisinin radikal bir şekilde gözden geçirilmesini istediğini belirtti ve bölgesel rakibi olan İran’la gerginlik yaşadığı bir dönemde 32 yaşındaki oğlunu prens ilan etti.

7 Haziran’da Türk parlamentosunda hızlı bir şekilde düzenlenen mevzuatta Katar’daki askeri üsse asker yollama kararı almışlardı. İki gün sonra körfez ülkeleri Doha yönetimi ile ilişkileri keserek son yıllarda bölgedeki en büyük diplomatik krize imza atmışlardı.

Türk analistler Katar’a birlik yollama hareketini “Katar için belirgin bir destek gösterisi” olarak yorumladılar. EDAM’da savunma analisti olan Can Kasapoğlu “Bu durum gerçekten de Türkiye’nin Katar ile olan ilişkisini bölgedeki stratejik duruşunun vazgeçilmez bir dayanağı olarak görebiliriz.” açıklamasında bulundu.

Bu durum ayrıca Ankara’nın bölgesel dalgalanmalara ilişkin uzun vadeli vizyonunu büyük ölçüde değiştirmeyeceğini de gösteriyordu. Türkiye, Katar’da şu anda 90 asker bulunduruyor. Türk ordusu ilk kez bu ayın başlarında Tarık Bin Ziyad askeri üssünde tatbikat gerçekleştirmişti.

Marwan Nadhimhttp://populerakim.com
İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler / Editör

Related Articles

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız