🐱Adeta Pamuk: Ankara Kedisi

0
2989

Saf Türk kedisi olan Ankara Kedisi, Avrupa’da Angora olarak anılmaktadır. Uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilen bu cins, çoğu zaman İran Kedisi ile karıştırılsa da bembeyaz tüyleri renkli gözleri ile hemen fark edilir. Bu cinsin tarihi 1600’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Haçlı Seferleri sırasında Fransız bir bilim adamının buradan birkaç kediyi ülkesine götürmesi ile ortaya çıkan Ankara Kedisi, Avrupa’da yoğun ilgiye maruz kalmıştır. Öyle ki Marie Antoniette ve 14. Louis gibi dönemin önemli simaları Ankara Kedisine yoğun ilgi göstermiştir. Ankara Kedisi o kadar popüler bir hal almıştır ki şuan Amerika ve Avrupa’da üretimi devam etmektedir. Uzun tüyleri, cam gibi gözleri ve kendine has karakteri ile Ankara Kedisinin günümüzde neslinin tükenmemesi için üretimine dikkat edilmektedir.

Ankara Kedisi Özellikleri ve Vücut Yapısı

Kökeni: Türkiye

Karakteri: Meraklı, Hareketli, Oyuncu

Tüy Rengi: Beyaz

Gövde: İri, Kaslı

Kürk Yapısı: Tüylü, Uzun

Kuyruk: Uzun, Tüylü

Ankara Kedisi Karakteri ve Özellikleri

Ankara Kedisi özellikle yavru kedi olarak alındığı zaman sahibine son derece derin bir bağlılık hisseder. Bu cinsi besleyenler genellikle kedilerinin durmadan onların peşinden dolaştığına defalarca tanık olmuştur. Bağlı olduğu sahibinden ayrılmayı pek sevmeyen bu cins kediler, tüm gün sizinle evde oturabilir. Evin içerisinde kendi kendine eğlenebilen Ankara Kedisi, kendisine oluşturduğu rotayı gün içerisinde gezerek, ufak tefek eşyalarla oynayarak veya bulduğu ip parçaları ile uğraşarak keyifli vakit geçirebilir. Oyunculuğu bazen ufak tefek yaramazlıklar yapmasına sebep olabiliyor. İnsanlar ile her zaman sıcak ilişkiler kuran Ankara Kedisi, daha ilk defa gördüğü birisi ile bile hemen oyun oynayabilir. Sıcakkanlılığının yanı sıra hareketli ve meraklı yapısı sebebiyle bu ırkla sıkılmanızın imkanı yok! Tüm gün oradan oraya koşarak enerjisini atan bu tür, günün yorgunluğunu sahibinin kucağında uyuyarak atmaya bayılır.

-Advertisement-

Ankara Kedisi Bakımı

Ankara Kedisi uzun tüylere sahip olduğu için düzenli olarak bakıma ihtiyaç duymaktadır. Bu cins kedi almak isteyenlerin en sık sorduğu “Ankara Kedisi tüy döker mi?” sorusunun cevabı ne yazık ki evettir. Bu durumun önüne geçmek ve Ankara Kedisinin tüylerinin birbirine karışmaması için düzenli aralıklarla taranması gerekmektedir. Bu gerekliliğinin yanı sıra taranma diğer pek çok kedi gibi bu cinsinde oldukça hoşuna gider. Bu cinsin taranması asla aksatılmamalıdır. Aksi halde uzun tüyler birbirine dolanarak açılması zor topaklara dönüşür. Bu durum kedinize büyük rahatsızlık verdiği gibi aynı zamanda tüylerinin sağlığı açısından kötü bir durumdur.

Ankara Kedisi Vücut Yapısı

Ankara Kedisi besleyenler bilir ki bu cins kedinin dışı yumuşacık bir tüy yumağı olarak görünse de, içinde kaslı bir vücut vardır. Kafaları orta büyüklüktedir ve keskin hatlara sahiptir. Burnu üçgenimsi ve uzun, kulakları ise birbirine yakın, dik ve uçlarında tüyler olacak şekildedir. Ankara Kedisi badem şeklinde göz bebeklerine, iri ve yuvarlak gözlere sahiptir. Göz rengi genellikle mavi olmasına rağmen bazı türlerde yeşil-sarı, kehribar-sarı, mavi-yeşil gibi renk kombinasyonları görülebiliyor. Tüyleri ipek kadar yumuşak ve upuzundur.  Beyaz tüyleri tek katlıdır. Vücutları gibi kuyrukları da oldukça tüylü bir yapıdadır. Bunların yanı sıra Ankara Kedisi kendine has bir yürüyüş stiline sahiptir. Hareketleri son derece zarif olan bu ırk, yürürken kuyruklarını sırtına doğru kıvırır.

Ankara Kedisi Çocuklar ve Hayvanlarla İlişkisi

Ankara Kedisi oldukça sempatik ve sevgi dolu olduğu için insanlar ve bilhassa çocuklar ile son derece uyumludur. Zaten oyun oynamayı çok sevdiği için çocuklar için iyi bir arkadaşı olabilecek potansiyele sahip olan Ankara Kedisi, aynı zamanda yetişkinlerle de iyi ilişkiler kurar. Bu ırk kediler biraz baskın bir karakter olduğu için diğer kediler ile pek iyi geçinemeyebilir. Bu ırk yavru kedi halinde alınırsa, diğer hayvanlara daha küçükken alıştırılabilir. Bunlar dışında Ankara Kedisi pamuğu andıran görüntüsü ve sıcak tavırları ile tam bir ev kedisi!

Ankara Kedisi Sağlık Durumu

Bu ırk kediler sağlığını ciddi anlamda tehdit eden herhangi bir hastalığa yatkınlık göstermez. Kalın kürkü sebebiyle sık hastalanmayan bu ırk hakkında bilmeniz gereken tek problem sağır olması! Çoğu Ankara Kedisi sağırdır. Genetik bir durum olsa da bazı Ankara Kedileri duyabilmektedir. Bunun dışında periyodik bakımları yapıldığı zaman bu tür uzun yıllar yaşayabilir.  

Ankara Kedisi Eğitilebilir mi?

Ankara Kedisi oldukça zeki ve araştırmacıdır. Evin içerisinde durmadan çevresini izleyen bu cins, öğrenmeye yatkın olduğu için etrafını taklit ederek kısa sürede sahibini şaşırtabilir. Evdeki eşyaları kullanabilir, kapıları açıp kapatabilir. Tabii siz sıradan komutları öğretmek isterseniz baskıcı tavrı ile biraz sıkıntı yaratabilir.

Kaynak: Petcanlar.com

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here