Minimalizm 1960’lı yıllarda sanat ve müzik alanlarında ortaya çıkmış bir kavramdır. Sadecilik, sadelik gibi terimlere dayanan minimalizmin kökeni fazlalıklardan arınmaktır diyebiliriz. Bunun yanında sanatta ve yaşam tarzında minimalizmin etkilerinin farklıdır. Sanat alanında benimsenen minimalizmde sadelik ve basitlik öne çıkarken, bir hayat tarzı olarak minimalizmde sahip olunan eşyaların farkında olma; zamanı ve enerjiyi öncelik verilen konulara yoğunlaştırma ön plandadır diyebiliriz.
Kapitalizmin tüm dünyada dayattığı alışveriş çılgınlığına karşı pek çok insan için doğru bir kaçış noktası olan minimalizmi iyi algılamak ve işlevsel olanı hayatımızın önemli bir parçası haline getirmek elbette bizim elimizde.
Minimalizmin Amacı Nedir?
Minimalizmin amacı insanlarda oluşan doyumsuzluk hissini ortadan kaldırmaya yardımcı olan bir felsefedir. İnsanlar fiziki ve mental olarak yüklerinden arındığında zamanını daha verimli bir şekilde harcayabilmektedir. Eşyalara yüklenen anlamlar azaldıkça insanların daha fazla anda kalması sağlanır. Minimalizm ile insanlar tutkularının peşinden daha çok giderek yaşam amaçlarını keşfedebilirler. Ayrıca insanları tüketim toplumundan üretim toplumuna geçmeleri açısından da teşvik edici bir kavramdır. Bireylerin eşyalara değil kendilerine yatırım yapmaları amaçlanmaktadır.
Minimalist Olmak İçin Ne Yapmalısınız?
Minimalist olmak için sadece fiziki eşyalardan uzaklaşarak sadeleşmek yeterli değildir. Kafanızı kurcalayarak devamlı sizi rahatsız eden düşüncelerden, kendinizi kötü hissetmenizi sağlayan insanlardan, kötü alışkanlıklardan uzaklaşmak da minimalizmin bir parçasıdır. Bunun yanında ihtiyacınız olmayan eşyalardan kurtulmak, moda diyerek insanlara dayatılan yeni kıyafetler alma alışkanlıklarından uzaklaşmak veya çılgın indirimler adı altında ihtiyacınız olmayan şeyleri sizlere satın almak için dayatan sisteme karşı gelmek minimalist felsefeye ayak uydurmanız anlamına gelmektedir.
Son Yıllarda Popülerliği Artan Minimalizmle İlgili İçerikler
Minimalizmin popüleritesinin artması ile gerek sinema ve dizi sektöründe gerekse yazın alanında pek çok yeni içerik ortaya çıkmıştır. Siz de minimalizmi tam olarak anlamak ve hayatınıza entegre etmek istiyorsanız bu içerikleri tüketerek minimalizmi tam olarak anlayabilirsiniz.
Minimalizm Belgeseli
Minimalizm: Önemli Şeylere Dair Bir Belgesel
Minimalizm İle İlgili Okuyabileceğiniz Kitaplar
- Minimalizm: Anlamlı Bir Yaşam – Joshua Fields Millburn, Ryan Nicodemus
- Minimalizm: Geriye Kalan Herşey – Joshua Fields Millburn, Ryan Nicodemus
- Hayata Yer Aç – Regina Wong
- Sade – Begüm Başoğlu, Ege Erim
- Azla Mutlu Olmak – Francine Jay
- İstif Çağı – James Wallman
- Sadeliğin Yasaları – John Maeda
- Sade Hayat – Ümit Şimşek
- Bonus: Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla – Marie Kondo