950 Yıl Sonra Fransa Bayeux Tapesty’i Britanya’ya Ödünç Veriyor

0
934
Bayeux Tapestry

Fransa’da bulunan Elysee Sarayı’ndaki bir yetkili tarafından yapılan açıklamaya göre; Fransa Bayeux Tapestry’i Britanya’ya ödünç olarak verecek. 11. yüzyıla ait olan bu hazine, 1066 yılında William’ın İngiltere’yi fethetme hikayesini anlatan bir öneme sahip.

Emmanuel Macron’un Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ile Bayeux Tapestry hakkında konuşmak için İngiltere’ye geleceği duyurusundan sonra büyük bir coşku yaşandı.

Parlamento Dışişleri Komite Başkanı Tom Tugendhat BBC’ye verdiği bir röportajda,  “Çok büyük bir hazine. Bu Fransa cumhurbaşkanının olağanüstü bir diplomatik başarısıdır. Bizim en yakın ve en sıkı dostumuz olan müttefikimizin bize çok büyük bir jestidir. İngiliz halkının ulusal tarihimizin en önemli kaynaklarından bu eseri görmesi için büyük bir fırsat bizleri bekliyor.” açıklamasını yaptı.

-Advertisement-

Kökeni tam olarak bilinmeyen ve yaklaşık olarak 950 yıl boyunca Fransa’da olan 70 metrelik bu tapestry, şu anda Normandiya bölgesinde Fransa’nın kuzeybatısında yer alan Bayeux şehrinde halka açık bir şekilde gösteriliyor.

Elysee’deki yetkililer, ödünç verme işleminin kabul edildiğini fakat tapestry’i taşıma işinin zor olacağından, güvenli ve titiz bir şekilde yapılması gerektiğinden dolayı birkaç yıl boyunca yerinde olmayacağını duyurdu. Ayrıca bunun Fransa için çok sembolik bir şey olduğunu hatta belki Britanya için çok daha fazla anlam ifade ettiğini de dile getirdiler.

İngiltere’nin Normandiya Dükü olan William -daha çok bilinen adıyla Fatih William – tarafından istila edilmesi ve bunun üzerine Hasting Savaşı’nda Anglo-Sakson kralı Harold’a karşı zafer kazanması İngiliz tarihinin gidişatını değiştirdi.

bayeux tapestry
Müzede sergilenen Bayeux Tapestry. Bayeux Müzesi/Stephane Maurice/ Reuters

Norman fethi, İngiltere’nin dilini, yasalarını, geleneklerini ve mimarisini değiştirdi ve Kraliçe Elizabeth 40. kraliyete dönüştü ve kökenini Fatih William’a kadar geri götürdü.

Fatih Emmanuel 

Tapestry’in henüz nerede yapıldığına dair ortak bir görüş mevcut değil. Bazı araştırmacılar bunun İngiltere’nin güneyinde yer alan Kent şehrinde yapıldığına inanıyor fakat diğer araştırmacılar da bunun Fransa’da yapıldığına kanaat getiriyor. İngiltere’nin AB’den çıkması sonucu Britanya ile Avrupa ülkeleri ile olan ilişkisinin gerginliğinden dolayı Theresa May muhtemelen bu ödünç hazineyi sıkı bir dostluğun işareti olarak karşılayacaktır.

Bir Elysee yetkilisi, geçen yıl Eylül ayında Atina’da Avrupa uluslarının arasındaki tarihsel ve kültürel önemden bahseden Macron’un bu jesti, Avrupa egemenliğinin ve demokrasisinin yeniden canlandırılması stratejisi olduğunu söyledi.

Times gazetesinde çalışan karikatürcü Peter Brookes, tapestry tarzında en son çizdiği karikatürünü Brexit ve Tapestry ile ilişkilendiriyor.

Macron bu karikatürde bir Fatih olarak resmedilen Macron, Theresa May’e Brexit yazılı bir ok atıyor. Bu da Tapestry’de yer alan King Harold’ın kaderine benzetilmiş. Britanya Dışişleri Boris Jhonson ise atının üstünde oklarla vurulmuş bir şekilde resmedilmiştir.

tapestry
TIMES, Peter Brookes

Yazan: Michel Rose, Estelle Shirbon

 

Kaynak: Reuters

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here