Araştırmacılar, yapay zekanın insanların anlayamayacağı karmaşıklıkta kendi dilini oluşturduğunu farkedince, Facebook yapay zeka motorunu kapattı. Araştırmacıların Facebook yapay zeka araştırma laboratuvarında (FAIR) buldukları chatbotlar, senaryodan bağımsızlaşıp insanlara ihtiyaç duymadan kendi geliştirdikleri dillerinde konuşmaya başladı. Bu buluş hem ilginç hem de endişe verici. Hem harika hem de korkunç bir geleceğin habercisi.
Yapay zeka henüz duygulara sahip değil. Belki bir gün duygulara sahip olabilir ya da duyguya çok yakın, fakat tehlikeli bir yerde durabilir. Ray Kurzewil yıllar önce teknolojik eşsizlik hakkında uyarıda bulunmuştu. Oxford sözlüğü eşsizliği (singularity) “yapay zeka ve diğer teknolojilerin çok gelişmesi ile birlikte insanlığın geçireceği şiddetli değişimin yaşandığı farazi an” olarak tanımlıyor.
Anlaşılır olmak gerekirse, Alexa’nın konuşmalarınızı dinlemesinden ya da Siri’nin planlarınızı ve yer bilginizi bilmesinden bahsedilmiyor. Sesle aktive edilen dijital asistan ile yapay zeka arasında çok büyük fark var. Göklere çıkarılan dijital asistan platformları sadece çok işlevli ses aktivasyonlu web tarayıcılarıdır. Gerçek öğrenen makine ile karşılaştırıldığında Siri’nin ve Alexa’nın zeka seviyesi IBM’in Watson’ının eline su dökemez.
Bilim insanları ve teknoloji dünyasının aydınları yapay zekanın trajik ve öngörülemez sonuçlar yaratabileceği hakkında uyarılarda bulunmuştu ki, bu kişilerin arasında Elon Musk, Bill Gates, Steve Wozniak da vardı. Ünlü fizikçi Stephen Hawking, 2014 yılında yapay zekanın insanlığın sonu olabileceği konusunda uyarmıştı. “Kendi kendini gittikçe daha iyi bir şekilde dizayn edebilecekler. İnsanlar biyolojik olarak yavaş evrilirler ve bu süper hızda evrime ayak uyduramazlar.” demişti.
Neden mi korkunç? Terminatör’deki SKYNET’i ya da War Games’teki WOPR’ı hayal edin. Tüm dünyamız birbirine bağlı. Bir yapay zeka eninde sonunda bunu anlayacak ve diğer yapay zekalar ile iletişim kurmayı öğrenecek. Belki de yapay zeka, insanlığın kaynakları hor kullanan verimsiz varlıklar olduğuna karar kılacak. Tamamen mantıksal açıdan bakacak olursak bu karara varmak hiç de zor değil.
Yapay zeka ve makine öğrenmesi hayatlarımızı inanılmaz derecede kolaylaştırabilecek ve hızlandırabilecek bir potansiyele sahip. Bilgisayarlar devasa büyüklükteki verileri hızlı bir şekilde anlayabilecek, yorumlayabilecek ve değerli bilgileri sunabilecek bir kapasiteye sahip ve insanlardan kat kat daha hızlı. Bu potansiyel dünyanın her yerinde araştırılıyor ve geliştiriliyor.
Gökyüzü tepemize düşüyor demiyorum. Tüm makinelerin ve yapay zekanın fişini çekelim ve basit hayatımıza geri dönelim de demiyorum ama dikkatli ilerlememiz gerekiyor. Kendi kendine gelişimini sürdürebilen yapay zekayı çok yakından takip etmemiz ve daha iyi anlamamız gerektiğinden bahsediyorum. Ve her zaman bir etkisiz hale getirme veya kapatma tuşu olması gerekiyor. Eğer yapay zeka sadece kendi anlayabileceği bir dilde haberleşir ise insanoğlu için hiç de iyi olmaz.
Yazan: Tony Bradley
Çeviren: Tolga Erşeker
Kaynak: Forbes