Cuma, Kasım 15, 2024

Ölümcül Silah: İlaca Dirençli Bakteriler

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre antimikrobiyal direnç, küresel sağlık için en büyük tehditlerden biri. Her yıl ortalama 700.000 kişinin ölümü antimikrobiyal direnç yüzünden olmaktadır. Önlem alınmazsa 2050 yılına kadar yılda 10 milyona yakın kişinin ölümünün bu direnç yüzünden olacağı öngörülmektedir.

Tel Aviv Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar ilaca dirençli bakteriyel patojenlere karşı savaşmak için yeni bir teknoloji geliştirdiler.Araştırma, patojenik bakterilerin öldürücü aktivitelerini nötralize etmek için DNA’nın bakterilere aktarılmasını sağlayan bakteriyofajların sayısını arttırmak için yapıldı.Tek bir bakteriyofaj türü çok fazla bakteri türüne adapte olabileceği için muhtemelen bu yenilik bu ilkeye dayalı ilaçların geliştirilmesini hızlandıracaktır.

TAU Sackler Tıp Fakültesi’ndeki Klinik Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Bölümü’nden Prof. Udi Qimron, Dr. Ido Yosef, Dr. Moran Goren, Rea Globus ve Shahar Molshanski’nin içinde bulunduğu çalışma yakın zamanda Molecular Cell‘de yayınlandı ve kapağında yer aldı.

Ölümcül Silah: İlaca Dirençli Bakteriler

Araştırma için ekip, bakteriyofajları istenilen DNA’yı içerecek şekilde genetik yöntemlerle değiştirdi.Ayrıca farklı bakteriyofajlardan gelen nano parçacıkların kombinasyonlarını tasarladı ve patojen bakteriler de dahil olmak üzere yeni bakterileri de tanıyan hibritler elde etti. Daha sonra da araştırmacılar, DNA’yı en uygun verimlilikle aktarabilen hibrit parçacıkları seçmek için yönlendirilmiş evrim kullandılar.

Prof. Qimron, “Patojenlerin DNA manipülasyonu; antibiyotiklere duyarlılaştırma, patojenlerin öldürülmesi, patojenlerin virulans faktörlerini ve daha fazlasını etkisiz hale getirmeyi içerir” dedi.”Bakteriyel patojenlere DNA verilişini önemli ölçüde genişleten bir teknoloji geliştirdik.Bu gerçekten önemli bir dönüm noktası olabilir, çünkü daha önce başarılması imkansız olan bakterilerin DNA manipülasyonları için yeni fırsatlar sunuyor” diyerek devam etti.

Profesör Qimron, bu teknolojinin virülan bakterilerin a-virülan bakterilerle ve antibiyotiklere dirençli bakterilerin antibiyotiğe duyarlı bakterilerilerle değiştirilmesinin yanı sıra değişen çevresel patojenlerinde insan mikrobiyomunun değişmesine yol açabileceğini belirtti. Ayrıca bu teknoloji ile ilgili bir patent başvurusunda bulunduk, DNA’yı bakteriel patojenlere vermek için bu teknolojiyi kullanan ürünler geliştirdik ve bunları virülans ve antibiyotiklere duyarlı hale getirdik diyerek konuşmasını noktaladı.

Kaynak: Science Daily

Source: American Friends of Tel Aviv University

Çeviren : Gizem Solmaz

Popüler Akım
Popüler Akım, siyaset, ekonomi, spor, kültür-sanat, tarih, moda, bilim&teknoloji ve sinema gibi birçok alanda çeviri ve denemeler yayınlayan bir sosyal medya platformudur.

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız