Stephen Hawking, bir sonraki Dünya’yı aramaya başlamamız gerektiğini söylüyor. Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking, Dünya nüfusunun aşırı arttığını ve yeni bir ev aramaya başlamanın zamanı geldiğini söyledi.
İnsanlığın Geleceği Uzayda
Ünlü fizikçi Stephen Hawking’e göre gelecekteki evimizi aramaya başlamanın zamanı geldi. Cuma günü Londra Kraliyet Cemiyeti’nde konuşan Hawking, Muhtemel yerleşim yeri için alternatif gezegenler aramaya başlanılması gerektiğini ve buna inandığını söyledi.
Hawking’in tahminlerine göre insanlık eğer hayatta kalırsa, önümüzdeki 100 yıl içinde Dünya’yı terk etmek zorunda kalacak.
Hawking’e göre dünyamız tükeniyor ve evrenin başka yerlerinde yaşamakta olduğumuz teknolojik kısıtlamaları aşmamız gerekiyor.
Neyse ki hepimiz için, insanlık için yeni bir ev bulma çalışmalarımız devam ediyor. Geçen yıl, SpaceX kurucusu Elon Musk Mars’ı “yaşamımızda” kolonize etme planını açıkladı.
Musk, Mars’ın insanlar için yaşanılabilir bir gezegen haline getirilmesine ve kendi kendine yeten şehirlere yaklaşık 100 yolcu taşıyacak kadar büyük roketler inşa etmeye odaklandı.
Eğer daha başka alanlarda çalışmayı tercih ederseniz, Trappist-1 yıldızlı bir sistem mevcut. Gökbilimciler Şubat ayında yaptıkları açıklamada, sadece 39 ışık yılı uzaklıkta en az yedi Dünya boyutunda gezegenler keşfetti. Daha da önemlisi, bu gezegenlerden üçünün insan hayatını potansiyel olarak destekleyebileceği.
Yeni gezegenleri kolonileştirmek, Hawking’in önümüzdeki ay Norveç Trondheim’da ki Starmus etkinliğinde yapacağı açılış konuşmasının konusu olacak. Hawking, bu görüşünde yalnız olmadığını ve birçok meslektaşından destek aldığını iddia etti ve bu konuyla ilgili görüşeceklerini söyledi.
Starmus, astrofizikçi Garik İsrailli tarafından kurulmuş bir bilim ve sanat festivali. Gelecek ay dördüncü Starmus festivali düzenlenecek. Astronot Buzz Aldrin, profesör Brian Cox ve 11 Nobel ödüllü bilim insanı daha konuşmacı olarak katılacak. Fakat aynı zamanda müzik ve sanatın bilimsel anlayış ve keşfe ilham vermesine yardımcı olabileceği inancı varlığını sürdürmeye devam ediyor. Bu yılki festivale Yönetmen Oliver Stone, danışmanlık kurulu müzisyenlerinden Peter Gabriel ve astrofizikçisi Brian May de katılacak.
Starmus festivali, bilim adamları ve halk arasında köprü kurmayı amaçlıyor. Sinirbilimci ve Nobel ödüllü oyuncu Edvard Moser, bilimin elit bir faaliyet olmaması gerektiğini ve insanlara bilim insanlarının veri toplama şeklini ve bilimin nasıl düzeltildiğini öğretmek gerektiğini savunuyor. Ayrıca küresel ısınmayla ilgili bilimsel görüş birliğine şüpheyle bakan Başkan Trump’ı eleştiriyor.
Starmus festivali; film, müzik ve yazarlık yoluyla halkın bilimi daha iyi anlamasına yardımcı olan kişilere verilen Stephen Hawking Bilim İletişim Madalyası ödüllerine ev sahipliği yapıyor. Bu yıl ödülü kazananlara, Alexei Leonov’un tasarladığı “uzayda ilk yürüyen adam” figürlü bir madalya ve 18 karat altın Omega saat verilecek.
75 yaşındaki Hawking, daha önce iklim değişikliği, aşırı nüfus artışı, asteroit çarpması ve genetik olarak tasarlanmış virüs tehditlerinin önümüzdeki yüzyılda gezegenimiz için çok ciddi tehlikeler oluşturacağını söyledi. Son yıllarda, uzaylılarla temas, yapay zekâ ve diğer önlenebilir felaketler ile olan potansiyel tehlikeleri de tartıştı.
Yazan: Elif Erkeç