Uçan Otomobiller Gerçek Oluyor

0
929
uçan otomobiller

Geleceğin otomobili dendiği zaman birçoğumuzun aklına uçan otomobiller gelir. Kulağınıza bilim-kurgu gibi gelse de alışmakta fayda var. Uçan otomobiller sandığınızdan daha çabuk hayatımıza girebilir.

Otomobil tutkunu olan hemen hemen herkes, geleceğin otomobilinin nasıl olacağı konusunda fikir yürütmüştür. Özellikle de trafikte takılıp kalanlar açısından en uç hayal, uçan otomobillerdir. Kulağa ne kadar fantastik ya da bilim-kurgu gibi gelse de uçan otomobiller üzerine çalışmalar gayet gerçekçi; bu alanda son yıllarda önemli aşamalar kaydedildi ve kaydedilmeye de devam ediyor. Yazıyı okurken, yüksek adetli üretime sahip uçan otomobil pazarının bir hayal olduğunu düşünebilirsiniz. Ama aslında yapılan çalışmalar bunun tam aksini gösteriyor. Bugün birçok büyük üretici bu segmentte test uçuşlarını gerçekleştiriyor; pazara bir hayal değil, geleceğin yatırımı olarak yaklaşılıyor.

Otonom Teknolojisi Kapıyı Aralayacak

-Advertisement-

Uçan otomobil konusuna devam etmeden önce, otomotiv dünyasında yakın gelecekte hepimizi bekleyen değişimi de özetleyelim. Otomotiv dünyasının önde gelen isimleri ve otoriteleri, önümüzdeki beş ile on yıl içerisinde son 30-40 yılda gördüğümüzden daha büyük bir değişimin bizi beklediğini ifade ediyorlar. Üreticiler de bu tahminler doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Çok yakın bir gelecekte hepimizin hayatına etki edecek en büyük değişim, elektrikli otomobiller sayesinde olacak. Bugün bile giderek pazarda daha fazla yer kaplayan elektrikli otomobillerin yanı sıra asıl büyük değişim otonom otomobillerle yaşanacak.

Hemen hemen bütün otomobil markaları, otonom yani kendi kendine giden otomobiller için ciddi yatırımlar yapıyor ve testler düzenliyor. Tahminlere göre yakın bir gelecekte bu gelişime uyum sağlamayan otomobil üreticileri, bu işten çekilmek zorunda kalacak.

Merakla beklenen otonom teknolojisi, uçan otomobillerin hayatımıza girmesinde de büyük rol oynayacak. Zira hava trafiği, mevcut kara yolları trafiğine göre otonom araçlarla daha kolay bir şekilde düzenlenebilir.

Uçan Otomobiller Gerçek Oluyor
Aeromobil

Uçan Otomobiller Hangi Aşamada?

Uçan otomobil konusunda atılım yapmaya çalışan markaların hepsi otomobil dünyasından bildiğimiz markalar değil. Bu alanda yatırım yapan markaların bir kısmını teknoloji veya havacılık alanından tanıyoruz. Otomotiv markaları şu anda daha çok elektrikli, hibrit veya alternatif güç üniteleriyle emisyonu düşürme savaşıyla meşgulken; bu markalar uçan otomobil hayalini gerçek kılmak için kolları sıvayarak daha avantajlı bir duruma geldi.

Uçan otomobiller açısından birçok farklı konsept ve test aracı görmeye başladık. Özellikle Amerika’da belli bölgelerde sık sık testler yapılıyor. Avrupalı bazı şirketler de bu işin içine girmiş durumda. Sözünü ettiğimiz uçan otomobilleri havacılık fuarlarının yanı sıra otomobil fuarlarında da görmeye başladık. Frankfurt Otomobil Fuarı gibi hatırı sayılır alanlarda boy göstermeye başlayan bu araçların kimileri daha basit fikirlerle karşımıza çıkarken, kimileriyse adeta Geleceğe Dönüş filminden fırlamış gibi.

İşe en ciddi şekilde kafa yoran markaların başında Terrafugia geliyor. Boston merkezli şirket, 2017’nin sonunda Çinlilerin Geely markası tarafından satın alındı. Çinliler daha önce Volvo’yu da satın almış ve İsveç markası üzerinde önemli ama güzel dönüşümler gerçekleştirmişlerdi. Terrafugia 2019’dan itibaren uçan otomobil satmayı planlıyor. Geely’nin yanı sıra NASA ile birlikte çalışan Uber ve Airbus da hatırı sayılır çalışmalara imza atıyor. Uber, 2020’de Los Angeles şehrinde uçan taksileri kullanmaya başlamayı hedefliyor.

Gerçek şu ki otomobil endüstrisi 1920’li yıllardan beri uçan otomobil denemeleri yapıyor. Ama deneyler hiçbir zaman bu kadar gerçekçi bir boyuta gelememişti. Bugünün daha hafif materyalleri, bataryaları, rüzgar tünelleri ve otonom araç yazılımları büyük avantajlar sağlıyor.

Uçan otomobiller, aslında bildiğimiz otomobillerden biraz daha farklı bir mantığa sahipler. Daha çok yola iniş ve kalkışlarda temas etme mantığını kullanıyorlar ama yolda da manevra yapabiliyorlar. Bazıları özel bir helikopter gibi havalanırken bazıları uçak gibi kanatlara sahip. Bazılarıysa dronelar gibi çoklu pervaneyle çalışıyor.

Yasalar Uçan Otomobile İzin Veriyor Mu?

Şu an için çok yeni bir konsept olması sebebiyle uçan otomobillerin, gerçekten tüm hünerlerini göstermesi için birçok izin alınması gerekli. Zaten test çalışmaları da sadece belli alanlarda yapılabiliyor. Bununla birlikte hükümetler de onları hayatımıza entegre edecek yasalar konusunda kafa yormaya devam ediyor.

Mevcut koşullara bakıldığında bazı ülkelerde hava sahaları askeriye tarafından kontrol ediliyor. Elbette bunlar konusunda özellikle güvenlik endişesiyle izin almak çok daha zor. Bu sebeple havacılık yasasının baştan aşağıya değişmesi gerekebilir. Yine mevcut kanunlara göre hem otomobil hem de uçak olan bu araçları havalandırabilmek için bir çeşit ‘pilot belgesine’ sahip olmak gerekiyor.

Teoride uçan otomobillerin gerçek olmasıyla birlikte hava kirliliğinin azaltılması da mümkün. Aynı zamanda şehir içindeki araç karmaşası da son bulacak. Onlar belki de gelecek jenerasyonun taksisi veya otobüsü olacaklar.

Uçan Otomobiller Gerçek Oluyor
Volocopter

Fiyat Açıklayanlar Bile Var

Markalar uçan otomobili piyasaya sürme konusunda ne kadar ciddi olduklarını göstermek için adeta yarışıyor. Bu yarışta satış için fiyat açıklayanlar bile oldu. Slovakya’da geliştirilen Aeromobil için 1,3 milyon dolarlık bir değer biçildi. Spor otomobil tarzı aerodinamik bir görünüme sahip bu araç iki kişilik. Oto pilot teknolojisiyle donatılan araç, aynı zamanda acil durumlar için iki paraşüt ekipmanını da içeriyor. Ön sipariş alan Slovak şirket, Aeromobil’in 20 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade ediyor. Uçak olarak menzili yaklaşık 700 km’ye ve havada maksimum 200 km/s hıza çıkıyor; yerde ise menzili 900 km’ye kadar çıkıyor, hızı 160 km/s’te kalıyor. Havadaki minimum hızı ise 60 km/s olarak açıklandı. Aeromobil’in boş ağırlığı ise sadece 450 kg.

Bunun yanında Daimler Grubu’nun bir girişimi olan Volocopter de ilgi çekiyor. Son dönemde farklı çekimlerin vazgeçilmezi olan drone mantığına sahip bu araç, 18 pervaneyle çalışıyor. Dubai’de taksi gibi kullanılması planlanan araç, yolcularını bir gökdelenden diğerine taşıyarak görev yapacak. Teknoloji meraklısı Japonlar da uçan otomobil konusunda iddialı. Öyle ki Toyota’nın destek verdiği bir uçan otomobil projesi, 2020 Tokyo Olimpiyatlarında meşaleyi yakma hedefine sahip. Bunun gerçekleşmesi, şüphesiz uçan otomobil alanında büyük bir ses getirecek.

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here