Çarşamba, Aralık 25, 2024

İşitme engelli kadın girişimci: ‘Sessiz Fırın’ projesi!

Kaynak: AA

İNGEV’den girişimci desteği alarak, evinin mutfağını atölyeye çeviren işitme engelli pasta şefi Seren Göknar, sosyal medya üzerinden gelen pasta ve ekmek siparişlerine yetişmeye çalışıyor.

İnsani Gelişme Vakfından (İNGEV) aldığı girişimci desteğiyle “Sessiz Fırın” projesini hayata geçiren işitme engelli pasta şefi Seren Göknar, pandemi döneminde sipariş üzerine pasta ve ekmek ürünleri yaparak kendi işinin patronu oldu.

Seren Göknar, engelleri aşıp başarı basamaklarını adım adım çıkarak hayalindeki projeyi hayata geçirdi. Doğuştan işitme engelli 28 yaşındaki Göknar, ailesinden aldığı destekle turizm ve otelcilik meslek lisesinde eğitim gördü.

Sonrasında ilgi duyduğu pastacılık ve ekmek yapımı kurslarına katılan Göknar, otellerde çalıştıktan sonra kendi işini kurma hayalini İNGEV’den aldığı girişimci desteğiyle gerçekleştirdi.

Göknar, “Sessiz Fırın” projesiyle, sosyal medya üzerinden aldığı pasta ve ekmek siparişlerini, atölyeye çevirdiği evinin mutfağında pişirerek, müşterilerine gönderiyor.

İşaret diliyle pasta tarifi de veren Göknar, AA muhabirine atölyesinde yaptığı ürünleri ve işitme engelli olarak yaşadığı sorunları anlattı.

Pastacılığı çok sevdiğini, kurabiye, kek ve ekmek yapmaktan çok mutlu olduğunu belirten Göknar, bu alanda kurslara giderek eğitim aldığını söyledi.

Göknar, otellerde pastacı olarak çalışırken işitme engelli nedeniyle müşterilerle ilk zamanlarda iletişim kurmakta zorlandığını ifade ederek, kadın girişimci olup kendi işinin patronu olmak istediğini anlattı.

İNGEV’den aldığı destekle “Sessiz Fırın” adlı projesini 2 ay önce hayata geçirdiğini belirten Göknar, şöyle devam etti:

“İşitme engelli olduğum için şirketime de Sessiz Fırın adını koydum. Evde çalışmaya başladım. Online siparişler alıyorum. Instagram ve WhatsApp üzerinden siparişleri alıp yaş pasta ile damla çikolatalı, tahinli ve haşhaşlı kurabiye, poğaça ve zeytinli ekmek gibi ürünleri yapıp müşterilere teslim ediyorum. Sessiz Fırın’ı geliştirerek farklı ürünler yapmayı hedefliyorum. Gelecekte de pastane açıp işitme engellilere istihdam sağlamayı ve mutfakta onlarla beraber çalışmayı istiyorum.”

Kendisini gibi işitme engelli olanlara, kurslara katılıp eğitim almaları ve iş hayatına atılmaları önerisinde bulunan Göknar, pastacılık konusunda kendisine ulaşanlara yardımcı olacağını söyledi. Göknar, toplumun da işitme engellilere yardımcı olmasını istedi.

“Amacımız engelli bireylerin istihdama erişimini kolaylaştırmak”

İNGEV Engellilik Uzmanı İdil Seda Ak da, geçen marttan bu yana,”Engelli Bireyler için Geçim Kaynaklarına Erişimin Geliştirilmesi Projesi” Relief International ortaklığında ve BPRM’nin fon desteğiyle yürüttüklerini söyledi.

Engelli bireylerin istihdama erişimini kolaylaştırmayı ve istihdamdaki varlıklarını artırmayı amaçladıklarını belirten Ak, “Proje kapsamında, farklı deneyimleri olan engelli kişilere ulaşmaya çalışıyoruz. Pasta şefi Seren Göknar da ulaştığımız kişilerden birisiydi. Seren girişimci desteğinden faydalanarak Sessiz Fırın’ı kurdu.” dedi.

Ak, günlük ya da 6 haftalık eğitim programları olduğunu, bunun talepte bulunanların ihtiyaçlarına göre planlandığını anlatarak, istihdam desteğinde kişinin çalıştığı şirkete 3 ay boyunca asgari ücret karşılığı yapıldığını, girişimcilik desteğinde ise yaklaşık 15 bin liranın başvuran kişiye verildiğini söyledi.

Evden çalışmak isteyenler için bu desteğin katkı sağlayacağını ifade eden Ak, şöyle devam etti:

“Şirket kurulum masraflarını da proje kapsamında karşılıyoruz. Eğitimlerimizden katılımcılar ücretsiz yararlanabiliyorlar. Sonunda başarılı bulunurlarsa hem girişimcilik desteğinden yararlanabiliyorlar hem de yine anlaşma yaptığımız bir başka şirkette işe başlayıp iş hayatına atılabiliyorlar. Proje kapsamında İstanbul’da yaşayan, işe girmek isteyen ya da kendi işini kurmak isteyen engelli bireylere Türkiyeli ve Suriyelilere ulaşmaya çalışıyoruz. Projede öncelikli alanımız da özellikle engelli kadınlara ve 50 yaş altı bireylere ulaşarak onların istihdama erişimlerini kolaylaştırmak. Bu sene İŞKUR’la iş birliği yaptık ve oradan da başvuru aldık. Geçen sene bu projenin ilk ayağını yürüttük ve proje kapsamında 14 kişinin özel sektörde işe yerleşmesini ve 9 kişinin ise kendi girişimini kurmasını sağladık.”

Popüler Akım
Popüler Akım, siyaset, ekonomi, spor, kültür-sanat, tarih, moda, bilim&teknoloji ve sinema gibi birçok alanda çeviri ve denemeler yayınlayan bir sosyal medya platformudur.

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız