Nesnelerin interneti, yapay zekâ, akıllı evler, giyilebilir cihazlar gibi birçok yüksek teknoloji ürünü, Çinli şirketlerin öncülüğünü ettiği ve yine onlar tarafından seri üretime dönüştürülen ileri teknoloji konseptlerinden sadece birkaçı…
Asya’daki ileri teknoloji ürünleri için yakın tarihte sona eren en büyük sergilerden biri Şanghay’daki CES’de, Huawei, Baidu ve Haier gibi firmaların sürücüsüz araçları gibi sofistike ileri teknoloji ürünleri Çin’in akıllı teknoloji üretiminde ne kadar ilerlediğini gösteriyor.
Bir zamanlar düşük kaliteli ürünlerin diyarı olarak bilinen Çin, şimdilerde gelişmesinin bir sonraki aşamasına odaklanıyor. İki kıdemli BM yetkilisi olan Richard Kozul-Wright ve Daniel Poon imzası taşıyan “Made in China 2025” başlıklı strateji raporu, Çin’in “erken sanayisizleşmeden” kaçınmasını amaçlıyor.
Raporda eğer başarılabilirse, büyümenin yeni kurumsal temellerin atılmış olacağından ve yenilikçiliğin faydalarının ekonomide yaygınlaşacağından Çin’in “Yüksek gelirli ülke olma” hedefine bir adım daha yaklaşmış olacağı belirtiliyor.
2015 yılında Devlet Konseyi tarafından ülkenin gelişmiş endüstriyel imalatını yönlendirmek üzere yayımlanan “Made in China 2025 Stratejisi”, endüstriyel kapasite, akıllı üretim, yenilikçilik, ürün kalitesi ve marka bilinci ile istikrarlı bir ilerleme kaydettiğini gösteriyor. Bunun son örneğini, geçtiğimiz ay ilk test uçuşunu gerçekleştiren yerli üretim C919 yolcu uçağı oldu.
Sanayi ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı başkan yardımcısı Xin Guobin “Yukarıdan-Aşağı Tasarım Şekli Stratejisinin” genel olarak diğer tamamlayıcı planlar ile düzgün şekilde ilerlediğini söyledi.
Xin ayrıca Çin’in bir yandan patent ve buluşların hızlı büyümesine yardımcı olacak şekilde Ar-Ge çalışmalarını hızlandırırdığını, diğer yandan ise büyüyen temel teknolojiler, bileşenler, materyaller ve teknikleri alanlarında atılımlar yaptığını belirtti.
Akıllı imalatta Çin’in ilk 109 pilot projesi için ortalama verimlilik yüzde 38 artarken, işletme maliyetleri yüzde 21 düştü.
Bakanlık, stratejiyle ilgili 12 pilot bölgede, Zhejiang Eyaletindeki Ningbo ve Jiangsu gibi illerde bulunan “üçlü şehir kümesi” gibi kümelendirilen şehirleri onayladı. Bazıları yatırım, finansman ve diğer alanlarda politik olarak odaklanılacak ulusal gösterge alanları olarak belirlendi.
“Strateji bazen eski okulun tepeden-aşağı merkantilist uygulamalarına ve ithal ikameci politikalara geri dönüş olarak tasvir ediliyor. Ama bu tarz bir bakış açısı Çin’in endüstriyel ve finansal politikalarla yaptığı aktif denemelerini gözden kaçırıyor. Kozul-Wright ve Poon, bu deneyin aslında politika değerlendirmesi ve başka yerlerde verimlilik için önemli ders olacağını belirtiyor.
Bakanlığın başka bir üst düzey yetkilisi olan Luo Wen’e göre ise özellikle bazı ürünlerin güvenliği ve istikrarı bakımından iyileştirilmesi için kat edilmesi gereken hala çok yol var. Çin, ileri teknoloji ürünü ekipman, çekirdek çipleri ve anahtar malzemeleri hala ithal ediyor.
Luo, “Çin, istikrarlı bir sanayi yatırımı, tüketim hacmi ve uluslararası kapasite işbirliğini teşvik ederken, yeni bilgi teknolojileri ve yeni malzemelerin geliştirilmesine öncelik veriyor” dedi.
Avrupa Birliği Ticaret Odası, Mart ayında yayınlanan bir raporda, Çin’in yüksek teknoloji üretimine verdiği desteğin yabancı şirketlerin davranışlarının kötüleşmesine neden olacağını ve devlet tarafından sübvanse edilen yerli oyuncuların haksız rekabete uğrayacağını iddia etti.
Bununla birlikte, birçok kişi, bu endüstri alanında devlet desteğinin dünya çapında ortak bir uygulama olduğunu söylemek konusunda istekli.
Xin, Yüksek teknoloji sektörüne yönelik hükümet rehberliği ve finansal desteğin küresel bir uygulama olduğunu çünkü bu sektör için büyük yatırımlar gerekirken aynı zamanda çok fazla risk ve belirsizliklerin olduğunu söyledi. Fakat “Made in China 2025” kapsamındaki politikaların ve önlemlerin hem yerli hem de yabancı işletmeler için geçerli olduğunu ve tüm şirketlerin eşit muamele göreceğini belirtti.