Harvard’da ‘Project Implicit’ tarafından hazırlanan test, katılımcıların kelimeleri eşleştirebildikleri kısa ve interaktif bir şekilde uygulandı.
Pozitif veya negatif cevapları sırasıyla siyah beyaz renklerle ilişkilendiren bir sistem oluşturuldu.
‘Örtük bir ilişkilendirme testi’ (IAT) kullanıldı ve terminoloji (terim bilimi) iyi ve kötü kelimelerini içeriyordu.
Çıkan sonuçlara göre, Harvard ve Project Kapalı Ekibi tarafından Açık Bilim Çerçevesine incelemeye bırakıldı.
Avrupa’da Irkçı Yanlılık
‘Kapalı Proje’ testi, Avrupalıların ortak olduğu ya da siyahi ırktan gelen insanlarla olan ilişkisini olumlu veya olumsuz açıdan var olan terimleri inceledi.
Örnek: 2002-2015 yılları arasında 288,076 beyaz Avrupalı toplandı.
Irkçı görüşlere sahip olmanın insanları üstü kapalı bir önyargıdan korumak olmadığı sonucuna varıldı.
Çalışmanın yazarları konuşma üzerine yazdıklarında, ‘üstü kapalı’ tanımının tartışmalı olduğunu kabul etti.
”Üstü Kapalı tutumların tam anlamı ve İAT tartışmalı ancak biz aklımızda tuttuğumuz otomatik ilişkileri, sosyal dünyaya uzun yıllar boyunca batan derneklerimizi yansıttığına inanıyoruz.”
Ayrıca bu çalışmayı yapanlar, insanların ırkçı davranışı ne amaçla kullanabileceklerini de araştırdılar.
”Her ne kadar birey olarak biz ırkçı inançları elimizde bulunmuyor olsak da, ırkla ilişkilendirdiğimiz fikirler, farklı etnik kökenden insanları tutarlı şekilde tarif eden bir kültür ile sürekli olarak olumlu olan yöntemlerle oluşturulabilir. Böyle baktığımızda, en iyi ihtimalle bireysel psikolojinin zayıf bir önlemi olan IAT – yaşadığımız kolektif sosyal dünyada bir yansıma sağlamak için bireylerin puanları bir araya getirilirse en faydalı bilgi bu olabilir.”
Onlar da etnik köken tutum daha çok daha yönlü olduğu için yalnızca siyah ve beyaz yüzler karşılaştırılarak sınırlandırma getirmişlerdir.
Üstü Kapalı Tutumlar Önyargılı Davranışlara Yol Açar mı?
Çalışma süresi nedeniyle, bir çok kez teklif edilen önyargı düşüncesi ve davranışları arasında bağlantı olduğu tahmin edilmektedir.
Avrupa’daki ırkçılığın açıklanması için alınan sonuçlardan bir neden ve korelasyon önerilmektedir.
Madison, Harvard ve Virginia Üniversitesi’ndeki Wisconsin Üniversitesin’nde yapılan 2016 yılındaki bir araştırmada, ırkçı düşüncelerle ırkçı davranış arasındaki bağlantının, Üstü Kapalı Proje’sinden geldiği için güçlü bir proje olduğunu ifade ediliyor.
Bu yazının ortak yazarlarından Patrick Forscher, Chronicle’ye şunları söyledi: ”Topladığımız kanıtlara baktığımızda, insanların çizdiği sonuçlar için güçlü bir kanıt bulunmamaktadır.”
Sheffield Üniversitesi’ndeki bir araştırmacı tarafından yazılan bir makalede, katılımcıların Avrupalı olduklarını, teknik açıdan meraklı ve genç yaşlarda olduklarını ve İngilizce konuştuklarını ifade etmiştir.
Kapalı Tutum önyargılarını reddedenler de olsa ‘Ben liberalim mantığıyla motive edilebilir, ancak bu test de negatif nitelikleri siyahi insanlarla ilişkilendirdiğim halde ırkçı olamam.’
Bu tutum doğru olsa bile, sonuçların önyargının yanlılık davranışına dönüştüğünü göstermediği gerçeğini değiştirmez.
Kaynak: İndy100