Coronavirüsü, diğer adıyla Covid-19 etkisi altında kalan dünyamızda son birkaç aydır gündemimiz hep aynı. İnsanoğlu bu dönemde hem ruhsal, hem de fiziksel olarak zor süreçlerden geçti ve bu süreç etkisini artırarak devam ediyor. Bu yazıda psikolojimiz açısından nasıl bir dönemden geçtiğimizi bunu nasıl kendi yararımıza çevirebileceğimizi dile getireceğiz.
Bu virüsün yayılmasını engellemek için alınan tedbirlerin başında temastan kaçınmak ve insanların kendilerini evlerinde izole etmesi gelmektedir. Peki sosyal bir hayvan olan insanoğlunun psikolojisi bu durumdan nasıl etkilenir? Oluşabilecek negatif etkileri nasıl pozitife çevirebiliriz?
Öncelikle bakış açınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Tamamen olumsuz bir ruh halindeyseniz; sizi umutsuzluğa sürükleyen her şeyden uzak durmakla başlayın. Bu sürecin; sizin, çevrenizdekilerin ve ailenizin sağlığı için zorunluluk olduğunu ve sadece sizin bu durumda olmadığınızı kendinize tekrarlayın. Bu süreçte en büyük destekçiniz ve yardımcınız her zaman olduğu gibi kendinizsiniz. Bu süreci size en güzel yarar sağlayacak şekilde sonlandırmak yine bizim elimizde
Evinizde Minik Değişikler İle Başlayın
Zaman geçireceğiniz alanda minik dokunuşlar yapabilirsiniz. Birkaç mobilyanızın yerini değiştirebilir , sevebileceğiniz güzel köşeler oluşturabilirsiniz. İnternet üzerinden DIY (kendin yap) videolarından yardım alıp bütçenize uygun şekilde eskiyen mobilyalarınızı yenilemeniz hatta kullanmadığınız eşyaları geri dönüştürmeniz mümkün. Bu sayede hem zamanınızı değerlendirmiş olacaksınız hem de evinizde zaman geçirmek daha huzurlu bir hal alacaktır.
Bitkiler edinin: Bir bitki edinmek, yeni bir arkadaşla tanışmak gibidir. Her bitkinin kendi familyasına ait özellikleri mevcuttur. Işığı ne kadar sevdiği, suya ne kadar ihtiyacı olduğu, hangi aralıklarla saksı değişimi istediği vb… Yeşil bir arkadaş mutlaka edinin ve ona güzel davranın, emin olun o sizin sevginizle büyüyüp güzelleştikçe mutluluğunuz artacaktır.
Yeni tarifler deneyin: Dışarıda deneyip çok sevdiğiniz yemekleri evde yapmaya başlayabilirsiniz. Her gün farklı bir tarif deneyerek günlerinizi renklendirebilirsiniz. Daha önce deneyip yaptığınız tariflerde minik malzeme değişikliği yaparak farklılık yaratmanız da mümkün. Yemek kitaplarından veya büyüklerinizden tariflerle ilgili yardım alabilirsiniz.
Sevdiklerinize zaman ayırın: Aile fertlerinize, sevdiklerinize, arkadaşlarınıza zaman ayırıp onları arayın. Görüntülü konuşmalar yapın. Bu size de karşı tarafa da çok iyi gelecektir. Bu süreçten çok etkilendiğini düşündüğünüz arkadaş veya yakınlarınıza yardımcı olabilir veya onlardan yardım isteyebilirsiniz.
Spora zaman ayırın: Bu süreçte en büyük sorunlardan biri hareket alanlarımızın kısıtlanması. Gün içinde 15-20 dakika bile olsa spora zaman ayırmamız bizim yararımıza olacaktır. Daha önce sporla ilgiliyseniz bu duruma zaten hakimsinizdir. Spor geçmişiniz yoksa da internet üzerinden yeni başlayanlar için uygun egzersizlerin bulunduğu videolara erişmeniz mümkün.
Yeni hobiler edinin: Belki henüz keşfetmediğiniz bir yeteneğinizi öğrenme fırsatınız olabilir. Hep denemek isteyip bir türlü zaman ayıramadığınız hobiler için artık zamanınız var. Resim çizebilir, boyama yapabilir, makrome, nakış, örgü gibi el işlerine başlayabilirsiniz. Günlük veya blog yazabilir, bir enstrüman çalmaya çalışabilirsiniz. Uğraşlarınız ne olursa olsun siz emek verdikçe güzelleşecektir.
Yeni müzik listeleri hazırlayın: Her zaman dinlediğiniz, hakim olduğunuz müzik türünün dışına çıkıp farklı tür müziklere ve farklı ses sanatçılarına bir şans verebilirsiniz. Bu sayede sevdiğiniz şarkılardan sıkılmayacak ve ruh halinize uygun farklı şarkılar edinirsiniz. Kim bilir belki bir yerlerde sizi bekleyen şarkılarınız vardır.
Sosyal medyaya dikkat: Evde izole olma esnasında kilo artışının haricinde ekrana bakma süresinde de bir artış olması muhtemel. Sosyal medyaya olabildiğince dikkat etmeli, orada gördüğünüz her habere itibar etmemeniz özellikle önem arz etmektedir. Sadece güvendiğiniz kesinliği olan haber kanallarından durumlarla ile ilgili bilgi almakta yarar var. Aksi halde gereksiz ve fazla stres halinde olmanız, olumsuzluğa düşmeniz kaçınılmazdır.
Kitap okuyun: Kitap okumak; kendinizi geliştirmek, hayata farklı açılardan bakma yetisine sahip olmak, entelektüel bir beyne sahip olabilmek için ihtiyacınız olan bir alışkanlık olacaktır. Böyle bir alışkanlığa sahip değilseniz, sizi bunaltmayacak, merak ettiğiniz, ilgi alanlarınızı içeren kitaplarla başlamakta yarar var. Kendinize bir kitap listesi hazırlayın ve her gün en az 30 sayfa okumayı alışkanlık haline getirin. Zamanla okuduğunuz sayfa sayısı kendiliğinden katlanacaktır.
Film izleyin veya diziye başlayın: Zaman ayıramadığınız, izleyemediğiniz, merak ettiğiniz birçok film/dizi birikmiştir. Her gününüze bir film veya dizi bölümü sığdırabilirsiniz. Eskiden izlediğiniz sizi mutlu eden, sevdiğiniz film veya dizileri de tekrar izleyebilirsiniz .