Cumartesi, Aralık 21, 2024

Resim Fırçalarının Sapında Canlanan Naif Rönesans Kadınları

Günlük hayatın küçük detaylarından hoşlandığını söyleyen Rebecca Szeto, sanatı da “Sanat, çoğu zaman görünmez olan küçük ayrıntıları ve anları ortaya çıkarmaktır.” sözleriyle tanımlamaktadır.

fırça

17. Yüzyıl ressamı Velazquez’in Las Meninas tablosundan ilham alan Szeto, 1999 yılında güzellik ve değer yargılarını yeniden şekillendirmeyi hedeflediği bir proje başlatmıştır. Projesinde materyal olarak seri üretim ürünü olan yıpranmış boya fırçalarını kullanan sanatçı, bu yolla “işsizlik – emek vermek” ve “değersiz eşya – hazine” gibi karşıt kavramları birbirine harmanlayarak tüketim çılgınlığını eleştirmeye çalışmıştır. Ayrıca Rönesans kadınlarını resmederek de ataerkil bir toplumda kadının sanattaki yerine değinmek istemiştir.

fırça

Szeto sanat eseri yaratmak için araç olarak kullanılan fırçaları, eserin odak noktası haline getirip öze dönüş olarak gördüğü döngüsel eserler ortaya çıkarmıştır ve fırçaları sanatının hem öznesi hem nesnesi olarak konumlandırmıştır:

fırça

“Maddi ve manevinin şiirsel kesişimiyle ilgileniyorum. Beklentiler üzerinde dönüştürücü gücü olan ve genelde esprili bir karışım benim yapmaya çalıştığım.”

fırça

Yıpranmış fırçaların saplarını yontarak onlara insan formu kazandıran sanatçı, fırçaların boyayla haşır neşir olan alt kısımlarını da bu insanların elbiselerini tamamlayan parçalar olarak düşünmüştür. Bu yöntemle eskimiş fırçaları birbirinden naif Rönesans kadınlarına dönüştüren Szeto, çalışmalarından şu sözlerle bahsetmiştir:

“Bu çalışmalar eski şaheserlerde kalan duyarlılığa bir saygı duruşu niteliğinde, o yüzden sadece modernist stil diye betimlenemez. Çalışmalar, politik (işsizlik ve emek) ve tüketimi özendiren (çöp ve hazine) gibi kavramların gerçekliğini karıştırarak sonsuz bir döngü gibi görünen bu durumlara dönüştürücü eylemler ışığında kuşkuyla bakmamızı sağlıyor. Aynı zamanda fırça, sözcük oyunu için de uygun. Kadınların konu olduğu çalışmalar sanat tarihinde ne kadar çoksa, kadınların fırça kullanarak bırakabildiği izler bu ataerkil düzende o kadar azdır. Çalışmalarımda her bir fırçayı tekrarlı ve yavaş bir şekilde yontarak portresini yapmaya çalıştığım bireyleri oluşturdum. Öngörüyle çalışarak, fırçanın katmanlı yüzeylerini çalışmaya ortak ettim ve nihai halini vererek insan formuna getirdim.”

fırça

fırça

fırça

fırça

fırça

fırça

fırça

fırça

fırça

fırça

fırça

fırça

Görseller http://rebeccaszeto.com/ adresinden alınmıştır.

Müge Yarımbatmanhttp://populerakim.com
İstanbul Üniversitesi - Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Popüler Akım Editörü ve Kültür Sanat Ekibi Yazarı

Related Articles

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız