Geride bırakmaya hazırlandığımız 2017’de Dünya’da ve Türkiye’de neler oldu, en çok neler konuşuldu sizin için derledik:
- 1 OCAK: Reina Saldırısı
IŞID terörü, İstanbul’un merkezinde yeni yılı eğlenerek karşılamak isteyen gençleri hedef aldı. Ortaköy’de bulunan, İstanbul’un en ünlü gece kulüplerinden biri olan Reina’ya silahlı saldırı düzenlendi, 39 kişi hayatını kaybetti, 65 kişi yaralandı.
- 21 Ocak: Referandum için ilk adım
AK Parti’nin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, 339 oyla kabul edilerek yasalaştı. Yeni anayasanın kabulü için sırada referandum var.
- 21 OCAK: Donald Trump Amerika’nın Yeni Başkanı Seçildi
2016 Başkanlık seçiminde hakkında çok konuşulan Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Demokrat Parti adayı Hillary Clinton karşısında 270 delege sayısını aşarak ABD’nin 45. Başkanı oldu.
- 8 Şubat: Kanun Hükmünde Kararname
Türkiye’de OHAL kapsamındaki 686 Sayılı KHK ile toplam 4 bin 464 kişi kamu görevinden alındı, 330 akademisyen ihraç edildi.
- 11 Şubat – Kuzey Kore, Japon Denizi (Doğu Deniz) üzerinde balistik bir füze test edince uluslararası kınama aldı.
Füze, Japonya’nın kuzey kentlerinin üzerinden geçerek, karaya yaklaşık 1180 km mesafede denize düştü. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore’nin BM yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle acil toplantı kararı aldı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, bu füze denemesinin “ülkesine yönelik daha önce görülmemiş bir tehdit” olduğunu söyledi.
- 27 Şubat 89. Akademi Ödülleri’nde tarihi hata yapıldı.
89’uncu Akademi Ödülleri sahiplerini bulduğu gecede tarihi bir yanlışlık yapıldı. En iyi film dalında ödül alacak film ilk önce La La Land olarak açıklandı ancak çok geçmeden bir yanlışlık olduğu anlaşıldı.
- 10 Mart – Birleşmiş Milletler II. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en yıkıcı insani kriz hakkında uyarı yapıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, düzenlediği basın toplantısında Güney Sudan, Nijerya, Somali ve Yemen’de kıtlıkla ya da kıtlık sınırındaki açlıkla mücadele eden milyonlarca kişi için acil yardım fonu oluşturulması çağrısında bulundu.
- 11 Mart – Hollanda Krizi
Hollanda, Türk siyasilerin ülkedeki referandum mitinglerine izin vermeyeceğini açıklaması, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuş iznini iptal etmesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın, Türkiye’nin Rotterdam Konsolosluğu’na girmesine izin verilmeyip sınır dışı edilmesi ile iki ülke arasında diplomatik ilişkiler kopma noktasına gelmişti.
6 Nisan – ABD Suriye hava üssünde 59 adet Tomahawk* tipi Füze fırlattı.
ABD savaş gemileri, Suriye’nin Humus şehrindeki Şaryat Hava Üssü’nü Tomahawk füzeleri ile vurdu.
- 13 Nisan – ABD, tarihin en büyük nükleer bombası olan MOAB’ı bıraktı.
ABD, Afganistan’da terör örgütü IŞID’e ait tünellerin hedeflendiği saldırıda nükleer dışındaki en güçlü bombayı kullandı.
- 16 Nisan – Türkiye Anayasa değişikliği için refaranduma gidiyor.
Anayasa’nın 18 maddesi oylandı. Değişiklik paketi, yürürlükteki parlamenter sistemin kaldırılarak yerine başkanlık sisteminin getirilmesini, meclisteki vekil sayısının 550’den 600’e çıkarılmasını ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklikler yapılmasını içermektedir. Değişiklik, %51,41 evet, %48,59 hayır ile onaylandı.
- 25 Nisan – Türkiye siyasi denetim altına alındı.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Türkiye’yi siyasi denetim altına alma kararı verdi. Türkiye, 13 yıl sonra yeniden siyasi denetime alındı.
- 2 Mayıs – Partili Cumhurbaşkanlığı dönemi başlıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Nisan 2017 halk oylamasıyla kabul edilen anayasa değişikliği ile kurucusu olduğu AK Parti’ye yeniden üye oldu. 1961 Anayasasından beri cumhurbaşkanlarının partileriyle ilişiklerinin kesilmesi hükmü yer alıyordu.
- 12 Mayıs – Yeni bir savaş çağı: Siber Savaş
150 ülkeden 200 bine yakın kurbanla tarihin en büyük siber saldırısı gerçekleştirildi. İngiltere’de bir bölgede sağlık IT sisteminin siber saldırı sonucu çöktü. Saldırıdan Türkiye de etkilendi. Independent’ta yer alan haberin linki: http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/nhs-cyber-attack-hospitals-hack-england-emergency-patients-divert-shut-down-a7732816.html
- 21 Mayıs – Türkler Avrupa’da
THY Euroleague Finali’nde Fenerbahçe, Yunan ekibi Olympiakos’u yenerek Avrupa şampiyonu oldu. Tarihte İlk kez bir Türk takımı Avrupa Şampiyonu oldu. Fenerbahçe’ye yaşattığı gurur için tekrar tebriklerimizi sunuyoruz.
- 22 Mayıs – Ariana Grande’nin Manchester konserinde terör saldırısı
Manchester’daki Ariana Grande konserine düzenlenen terör saldırısında 22 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi yaralandı. Ölenlerin cenaze masraflarını Ariana Grande karşıladı.
- 13 Haziran – Tarihi borsa endeksi
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, tarihinin en yüksek seviyesi olan 100.000 puanı gördü.
- 15 Haziran – Adalet Yürüyüşü
CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında MİT’e ait TIR’ların durdurulmasıyla ilgili görüntülere ilişkin davada tutuklama kararı çıktı. Berberoğlu’na 25 yıl hapis cezası verildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Ankara’dan İstanbul’a “Adalet Yürüyüşü”nü başlattı. Yürüyüş 25 gün sürdü ve Maltepe’de düzenlenen mitingle sona erdi.
- 7 Temmuz – Nükleer Silah Yasağı
BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve nükleer silah sahibi ABD, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin’in karşı çıktığı anlaşmaya 122 ülke ‘evet’ oyu verdi. Genel Kurul’da yapılan oylama sonucu alkışlarla karşılanırken, tasarıya yalnızca Hollanda karşı oy verirken, Singapur çekimser kaldı. Oylamaya ABD, Rusya, İngiltere, Çin, Hindistan, Pakistan, Türkiye, İran, İsrail, Fransa, Almanya, Yunanistan, Japonya ile İtalya’nın da bulunduğu 69 ülke katılmadı.
- 17 Temmuz – OHAL uzatılıyor
OHAL’i dördüncü defa uzatan tezkere, Genel Kurul’da yapılan oylamada kabul edildi. OHAL üç ay daha uzatıldı. 21 Temmuz 2016’dan beri Türkiye OHAL’de.
19 Temmuz – Bakanlar Kurulu Değişikliği
Başbakan Binali Yıldırım, yeni kabineyi açıkladı. 6 bakanın görevi değişti, 5 yeni isim kabineye girdi.
- 25 Ağustos – Yeni KHK’lar
OHAL kapsamında yayınlanan iki yeni Kanun Hükmünde Kararnamelere göre, 928 kişi kamudaki görevinden ihraç edilirken 57 kişi göreve iade edildi. 10 emekli TSK personelinin rütbeleri alındı. 6 kurum kapatıldı. MİT cumhurbaşkanına bağlandı.
- 1 Eylül – Arakan’da katliam
Myanmar güvenlik güçleri Arakan’da sivilleri hedef aldı. En az 400 kişi öldü. BM Arakan’da insani felaketin önlenmesi için Myanmar güvenlik güçlerine, sükunet ve itidal çağrısı yaptı.
- 3 Eylül – Kuzey Kore Nükleer Füze Testi
Pyongyang yönetimi yeni geliştirdiği hidrojen bombasını test edip mükemmel bir başarı yakalandığını duyurdu. ABD ve Çin, test sırasında dev bir patlamanın ardından 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı. Trump Kuzey Kore devletini “haydut devlet” olarak tanımladı.
- 6 Eylül – ABD’deki Dava
New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, Ekonomi eski bakanı Zafer Çağlayan, Halk Bankası eski genel müdürü Süleyman Aslan, Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan ile Abdullah Happani hakkında, ABD’nin İran’a karşı uyguladığı ambargoyu delme suçlamasıyla dava açtı.
- 20 Eylül – Meksika’da deprem
Meksika, 7.1 büyüklüğünde depremle sallandı. Depremde en az 224 kişi hayatını kaybetti.
- 22 Eylül – Kadir Topbaş’ın istifası
İBB’de düzenlediği basın toplantısında “Bugün itibariyle buradaki belediye başkanlık görevimden ayrıldım, istifa ettim” diyerek görevinden istifade etti.
- 24 Eylül – Almanya sandıkta
Almanya’da sandık çıkış anketi sonuçlarına göre yüzde 33.5 oy alan Merkel, dördüncü kez genel seçimleri kazandı. Ayrıca II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez bir Nazi partisi de parlamentoya girdi.
- 25 Eylül – Kuzey Irak Bağımsızlık Referandumu
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, tüm uluslararası uyarılara rağmen referanduma gitme kararı aldı. 25 Eylül’de yapılan referandumda en önemli konu, tartışmalı bölge olarak anayasada yer alan Kerkük’ün bu referanduma dahil edilmesiydi. Tüm uyarı ve tartışmalara rağmen referandum yapıldı. Fakat daha sonra Bağdat yönetiminin bu kararı yok sayması ve askeri müdahalede bulunması referandumun iptaline neden oldu.
- 2 Ekim – Las Vegas’ta terör saldırısı
ABD Las Vegas, Mandalay Bay Oteli’nin yanındaki müzik festivaline otelin 32. katından otomatik silahlarla ateş açıldı. En az 58 kişi öldü. Hastaneye kaldırılan yaralı sayısı 500’ü geçti.
- 8 Ekim – ABD Vize Krizi
ABD Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, Türkiye’den yapılan vize başvurularının askıya alındığını bildirdi.
- 15 Ekim – Somali’de terör
Somali’nin başkenti Mogadişu’ya bomba yüklü kamyonla saldırı düzenlendi. Somali Haberleşme Bakanı Abdurrahman Osman, saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısının 358’e yükseldi, 228 kişinin yaralandığını ve 56 kişinin ise hala kayıp olduğunu açıkladı. Yetkililer, saldırıdan Eş Şebab terör örgütünü sorumlu tutuyor. Ülkede 3 günlük yas ilan edildi.
- 27 Ekim – Katalon Referandumu
İspanya’nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Katalonya Parlamentosu’nda yapılan seçimlerde, bağımsızlık için 70 evet, 10 hayır oyu çıktı. İki vekil oylamaya katılmadı.
- 28 Ekim – Melih Gökçek istifası
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 23 yıldır sürdürdüğü görevinden, Cumhurbaşkanının isteği üzerine, istifa etti.
- 30 Ekim – Balıkesir Büyükşehir Başkanı’nın istifası
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur “Ailenize ve evinize kadar ulaşan tehditler katlanacak bir durum olmanın ötesine geçmiştir. AK Parti’de siyaset yapma imkanımız ortadan kaldırılmıştır” diyerek görevinden istifa etti. Uğur, konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı.
- 17 Kasım – NATO Krizi
Norveç’te 8-17 Kasım 2017 tarihleri arasında NATO Müşterek Harp Merkezinde düzenlenmekte olan “Trident Javelin 2017” isimli masa üstü tatbikatında Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef gösterilmesi nedeniyle 40 Türk askeri tatbikattan çekildi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg tatbikat skandalı nedeniyle Türkiye’den yazılı ve sözlü özür diledi.
- 21 Kasım – Şampiyonlar Ligi Grup Lideri Beşiktaş
Beşiktaş, G Grubundaki 5. maçında Porto ile 1-1 berabere kalarak, Şampiyonlar Ligi’nde ilk kez gruptan çıkmayı başardı. Ayrıca ilk kez bir Türk takımı Şampiyonlar Ligi’nde grubunu lider tamamladı.
- 28 Kasım – Zarrab Davası
Reza Zarrab davası olarak bilinen dava başladı. Zarrab suçlamaları kabul etti, tanık olarak dinlenecek, Halk Bank Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ise tek yargılanacak. 29 Kasım itibariyle Reza Zarrab, ABD’de başlayan tarihi davada tanık olarak dinlenmeye başlandı. Ekonomi eski bakanı Zafer Çağlayan’a, İran altın anlaşmasını ayarlaması için, rüşvet verdiğini söyledi. “Toplamda ona 45-50 milyon euro kadar rüşvet ödemişimdir. Öteki para cinslerini hiç saymıyorum” dedi.
- 6 Aralık – “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir.”
ABD Başkanı Donald Trump: “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir. Büyükelçiliği Kudüs’e taşıma talimatı veriyorum.” açıklamasında bulundu. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan tarihteki ilk ülke ABD oldu.
- 13 Aralık – İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi
İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam dünyası için “kırmızı çizgi” olarak görülen Kudüs olağanüstü gündemiyle İstanbul’da toplandı. 57 üye ülkesi bulunan teşkilatın İstanbul’daki toplantısına 48 ülke katıldı. Bu ülkelerden sadece 16’sı devlet başkanı seviyesinde katılım sağladı. Sonuç bildirgesinde “Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devletini tanıdığımızı ilan ediyoruz. Dünyayı Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyoruz” denildi.
- 21 Aralık – Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kudüs tasarısını görüşmeye başladı
BM Genel Kurulu, Türkiye ve Yemen’in teklifiyle yeni Kudüs tasarısını görüşmeye başladı. Oylamaya 172 ülke katıldı. Oylamada 128 kabul, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı. ABD lideri Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararı yasa dışı olarak tanındı.
Mevlana’nın da dediği gibi “…Dünle beraber gitti cancağızım; ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım”. Yepyeni bir yılı karşılamaya saatler kaldı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu koskoca 365 güne merhabalarımızı, hoşçakallarımızı; kahkahalarımızı ve gözyaşlarımızı sığdırdık. Dünya bu yıl kötü günler geçirdi ama enseyi karartmayalım. Gelecek yıl bir öncekini aratmaması dileğiyle. Sağlıkla, barışla ve mutlulukla kalın.