Satranç dünya üzerinde en çok oynanan masa oyunlarındandır ve kare bir satranç tahtası üzerinde iki kişi tarafından oynanmaktadır. Satranç tahtası, siyah ve beyaz renkte 64 kareden oluşmaktadır. Oyuncuların sağ tarafına, satranç tahtasının beyaz karesi denk gelmelidir. Oyuncuların toplam 16 adet taşı vardır. Bu taşlar; 1 Şah, 1 Vezir, 2 Kale, 2 Fil, 2 At ve 8 piyon şeklindedir.
Oyun beyaz taşlara sahip olan kişi ile başlar. Oyunda ulaşılmak istenen amaç rakibi mat etmektir.
Satrançta Taşlar Nasıl Hareket Eder?
Satrançta bulunan 6 farklı taşın ayrı ayrı hareketleri bulunmaktadır. Yapılan bu farklı hamleler ile oyuncular birbirlerini mat etmeye çalışmaktadır. Peki satrançta taşların hareket yönleri nelerdir?
1.Şah: Etrafındaki karelere gidebilir.
2.Kale: Yatay ve dikey olarak ilerleyebilir.
3.Fil: Fil oyun boyunca sadece aynı renk karelerde ilerleyebilmektedir ve çapraz hareket eder.
4.Vezir: Vezir dikey, yatay ve çapraz ilerleyebilir.
5.At: L şeklinde hareket eden taştır. Üç kare sıçrayabilir ve taşların üzerinden atlama özelliğine sahiptir.
6.Piyon: Piyon bulunduğu sütunda ileriye doğru 1 kare ilerleyebilir. Sadece başlangıç yerinde bulunan piyonlar ili kare ilerleyebilir.
Satranç Hamleleri Nelerdir?
Taş Alma Nedir?
Alınan taş satranç tahtasının dışına çıkarıldığında taş alma yapılmış olur. Eğer hareket ettirdiğiniz taşın yönünde rakibin taşı varsa onu bu şekilde oyun dışına çıkarabilirsiniz. Oyunda at hariç taşlar birbirleri üzerinden atlayamazlar. Piyonla taş almak istediğinizde piyonun sağ ve sol çaprazındaki taşları alabilirsiniz.
Piyon, vezir olabilir. Son yatık sıraya gelen piyonu oyuncular bu piyonu şahtan başka taşa yükseltebilir. Bu sayede oyuncular birden fazla vezir, kale, at veya file sahip olabilir.
Rok Nedir?
Rok yapma olarak bilinen bu hamle şah ile kale taşları arasında yapılabilmektedir. Rok yapılarak şah rakip taşların saldırısından uzaklaştırılır ve kale oyuna sokulmuş olur. Şahın tek hamlesi olan rok şu şekilde yapılabilir: Şah kaleye doğru iki kare ilerletilir. Kale, şahın üzerinden atlatılır ve hemen bitişikte bulunan kareye koyulur.
Not: Şah veya kale kullanılarak daha önce hamle yapıldıysa rok yapılmaz. Şahın geçeceği karelerde rakibin taşları tarafından tehdit varsa rok yapılmaz.
Eğer şah ile kale arasında taş varsa ve oyuncu rok yaptığı sırada kaleye dokunursa hatalı bir hareket yapmış olur. Bu durumda hamle hatalı olsa da rok geçerli olmaktadır.
Şah ve kaleye aynı anda dokunan oyuncunun rok yapamayacağı belli olursa oyuncu şah ile hamle yapmak zorunda kalır. Bu durumda şahın kurallara uygun olarak yapabileceği bir hamle yoksa yapılan hata geçersiz sayılmaktadır.
Mat Nedir?
Satranç oyununun amacı şahı mat etmektir. Eğer şahı tehdit için bir hamle yaptıysanız rakibi “şah” diye uyarmalısınız. Tehdit edilen şahın yeri oyuncu tarafından değiştirilmeli, tehdit eden taş alınmalı veya şah arasına kendi taşlarından biri getirilmeli. Eğer bunlar yapılmazsa şah-mat edilir ve oyun biter.