Stresin En İyi Dostu: Yalnızlık

0
766

Yaşamımızı sürdürebilmemiz için hayati hormanların salgılanmasını sağlayan stres, başa çıkılamaz olduğunda bir tehdide dönüşebiliyor.

Yoğun iş temposundan midenizde korkunç bir ağrı var mı? Trafikte sıkıştığınızda şiddetli baş ağrısı çektiniz mi? Evet ise stresin ne olduğunu iyi biliyorsunuz demektir. Son zamanlarda bitkin, gergin ve tükenmiş hissediyorsanız sinir sisteminizi dengeye oturtmanın vakti geldi de geçiyor demektir. İşe, strese bağlı rahatsızlıkları öğrenerek ve stresin zararlı etkilerinden korunmak için yapmanız gerekenleri hayata geçirerek başlayabilirsiniz.

Stresin En İyi Dostu: Yalnızlık

Bütün Hastalıklara Zemin Hazırlıyor

-Advertisement-

Stres, zorlanma anlamına gelir. Bir yakının ölümü, boşanma, işten ayrılma, şiddete maruz kalma gibi nedenler strese neden olabilir. Ama stres denilince hemen kötü olaylar akla gelmesin. Evlilik veya yeni bir işe başlama gibi sevindirici olaylar da strese neden olabilir.

Peki, Vücudumuz Strese Nasıl Tepki Veriyor?

Stresin temel belirtileri çarpıntı, hızlı nefes alıp verme ve terlemedir. Stres sırasında vücudumuzda kortizol ve adrenalin hormonları salgılanıyor. Bu hormonlar vücudumuzu stres yaratan olaylara karşı hazırlıyor. Vücudumuzun tüm enerji kaynakları, o sırada karşılaşılan olayın çözümü için seferber oluyor. Kaslarımız daha sıkı kasılıyor, beynimize giden kan akımı artıyor, kalbimiz vücuda daha hızlı kan pompalıyor.

Stres, sürekli ve tekrarlayıcı hale geldiğinde ise daha ciddi belirtiler ortaya çıkıyor. Kronik stres, sürekli huzursuzluk, tedirginlik, çarpıntı, konsantrasyon güçlüğü, uykusuzluk, iştah artması ya da azalması, baş ve sırt ağrıları, aşırı alkol ve sigara içmeye neden oluyor. Aslına bakacak olursanız tüm fiziksel ve ruhsal hastalıkların temelinde uzun süren ve tekrarlayan stres yatıyor. Kalp ve damar hastalıkları ve hemen hemen tüm psikiyatrik hastalıklar uzun süreli stresle ilişkili.

Stresin En İyi Dostu: Yalnızlık

Stres, tansiyonu olan birinde beyin kanaması, kalp krizi ve felce bile yol açabiliyor. Strese bağlı vücut direnci düştüğünde kronik yorgunluk, tekrarlayan uçuklar, hatta zona gibi sorunlar baş gösteriyor. Ülser, hassar bağırsak sendromu, şişkinlik gibi sindirim sistemi hastalıklarında yüzde 80 oranında stresin etkisi var.

Nasıl Başa Çıkacağız?

Belki de en önemli sorun şu: Stresimizi nasıl dizginleyeceğiz? Günümüzde stresin kaynağı bilgi sağanağı altında yaşamamızdan kaynaklanıyor. Beynimizin bu bilgilerle başa çıkması çok zor. Bu nedenle planlama ve zamana uyma, stresin azaltılmasında hayati bir etkiye sahip. Bir de iş dışında keyif aldığımız hobiler edinmek. Stresin en yakın arkadaşı yalnızlık, stresten koruyan en iyi ilacın ise aile ve sevdiğimiz insanların varlığı olduğunu unutmamalıyız.

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here