Facebook Karanlık Tarafının Üstesinden Gelebilecek Mi?

0
1271
Facebook Karanlık Yanı

Sosyal paylaşım ağı şiddet, cinayet ve şimdi “revenge porn” üzerine tartışmalara maruz kalıyor. Sorun güvenlik ve özgür konuşmanın dengelenmesinde yatıyor.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, neredeyse dini bir gayretle yıllarca misyonunun “dünyayı daha açık ve bağlı hale getirmek” olduğunu söylüyor.

Ancak son birkaç hafta içinde daha açık ve birbirine bağlı bu dünyada şiddet, cinayet ve en son “revenge porn” ile ilgili haber başlıkları paylaşıldı. İnsanlar, şirketin canlı yayın hizmeti olan Facebook Live’ı internet üzerinden cinayet videosu yayınlamak için kullandı. Bu arada Facebook, insanları “utandırmak” veya “küçük düşürmek” amacı ile çıplak veya yarı çıplak fotoğraf paylaşma olarak tanımlanan “revenge porn” sorunu ile mücadele ediyor.

-Advertisement-

Zuckerberg, Nisan ayında düzenlenen şirketin yıllık F8 geliştirici konferansında yaptığı yılın en önemli konuşmasında Facebook’ta ölüm videosu yayınlanan Cleveland’lı adamın ailesine ve arkadaşlarına taziyelerini sunmak için sahne zamanını ayırmak zorunda kaldı.

Haftasonu ve Pazartesi günü The Guardian, Facebook’un yasadışı içerikler ile nasıl başa çıktığına dair bir çift haber yayınladı. Facebook’un, yayınları inceleyen ve itiraz edilebilir olarak işaretleyen denetleyicileri için One Story adında detaylı bir el kitapçığı var. El kitapçığı nelerin iyi olup olmadığına dair belli örnekler barındırıyor. Pazartesi günü bir başka hikaye Facebook’un sadece bir ay içinde 54.000 vaka potansiyel “revenge porn” gördüğünü söyledi.

Birlikte ele alındığında bu tartışmalar, 2 milyar kullanıcının neyi görüp neyi göremeyeceğine karar veren ve bu kararları nasıl vereceğini belirleyen Facebook’un ne kadar büyük bir güce ve sorumluluğa sahip olduğunu gösteriyor. Facebook, haftada kaç tane işaretlenmiş öğe olduğunu dair işin detayına girmedi, fakat şirket “milyonlar” diyor.

Zucherberg’in 13 yıl önce Harvard yurt odasında kurduğu küçük bir websitesi olan Facebook uzun yol katetti. Geçen sene sosyal medya, sahte haber paylaşımının artmasından ötürü eleştirildi. Bazı kimseler bu paylaşımların Amerika’daki seçimleri Donald Trump’ın lehine çevirdiğini bile söylüyor. Site aynı zamanda filtre baloncukları (filter bubbles) nedeniyle de suçlanıyor. Bazıları Facebook’ta filtre baloncukları yüzünden insanların sadece kendi düşündükleri ile aynı hizada haberleri gördükleri için dünya görüşlerinin daraldığını iddia ediyor.

Georgetown İş Dünyası ve Kamu Politikaları Merkezi Müdürü Larry Downes, “Zor olan, bilgiyi kirletmeden (insanların birbirleriyle çok çeşitli şekillerde iletişim kurmalarına izin vererek) dengeli bir sosyal medya platformu olma hedefini gerçekleştirmek.” dedi.

Facebook bu dengeleme işlemini kabul ediyor.

Global politika yönetimi başkanı Monika Bickert, yaptığı açıklamada, “Facebook’taki insanları güvende tutmak bizim yaptığımız en önemli şey; Facebook’u mümkün olduğunca güvenli hale getirmek için sıkı çalışıyoruz.” dedi ve “Bu, ayrıntılı ve çoğunlukla zor olan sorulara çok fazla düşünülmesini gerektiriyor ve doğru yapmak, çok ciddiye aldığımız bir şey.” diye ekledi.

“Altın zamanının yakınında bile değil”

Zuckerberg, sorunu sınırlamak için bu ayın başlarında, yıl sonuna kadar (Halihazırda dünya çapındaki 4,500 moderatorün üstüne) 3000 içerik moderatörü ekleyeceğini açıkladı.

Uzmanlar bunun iyi bir başlangıç olduğunu söylüyor. Ancak bu yalnızca geçici bir çözüm.

Sonuçta Facebook bu işin, yayın yayınlanmadan ve internette yayılmadan önce neyin kalıp neyin geçeceğine karar verebilecek yapay zekaya sahip bir yazılım programı tarafından yapılmasını istiyor. Ancak Zuckerberg bile bunun zaman alacağını itiraf ediyor. Zucherberg “İstediğimiz kalite seviyesine gerçekten ulaşmak bir kaç yıl sürecek” dedi.

UC Berkeley Bilişim Okulu’nda doktora adayı Jennifer King, “Altın zamanın yakınında bile olmamamız beni şaşırtmaz” dedi. King bilgisayarla platformlarda iletişim kurmanın etkileri üzerine bir ders verdi. “Bu gerçekten zor bir sorundur.”

King bu konuya aşina. Berkeley’den önce 2002’den 2004’e kadar  Yahoo’da çalıştı ve kendisinin “İnternetin zehirli atığının ön safları” olarak tanımladığı Yahoo gruplarına yardımcı oldu. King, yazılımın fotoğraf içeriğini tanımlamakta yeterince zorlandığını söyledi. Videolar, sorunu daha da karmaşık hale getirir.

Sakıncalı içeriğe karşı savaşmak için yerinde çalıştıktan sonra, Facebook’un milyonlarca yayın boyunca sıralamaya koyma yüküne sempati duyuyor. Ayrıca Facebook’un ve Zuckerberg’in insanların canlı yayın gibi hizmetleri kötüye kullanabilecekleri konusunda daha önceden düşünmüş olmaları gerektiğini de belirtti.

“2017’de ‘Bu özelliği açık bırakıp ne olacağına bakacağız diyebilecek herhangi bir mazeret olmadığını düşünüyorum ve kötü olacağını da biliyoruz.”

Yazan: Richard Nieva

Çeviren: Tolga Erşeker

Kaynak: CNET

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here