Ramazan ayı boyunca yiyip içilenler oldukça önemlidir. Gündüz boyunca yemek yemeyen kişiler gece fazla yemek yiyerek hazımsızlık yaşayabilmektedir. Yediğiniz yemekler ile kendinizi çok ağırlaşmış hissedebilir, sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Ramazan ayı boyunca yiyeceğiniz yemekleri doğru şekilde seçerek hem dini görevinizi yerine getirebilir hem de sağlığınızı koruyabilirsiniz.
“Sahurda ne yenir, sahurda ne tok tutar, sahurda tok tutan besinler, sahur menüsü, sahurda kahvaltıda ne yenir, pratik sahur tarifleri, sahur için yemekler” ile ilgili merak ettikleriniz için yazımızı okuyabilirsiniz.
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir?
Sahurda midenizi rahatsız etmeyecek ve uzun süre tok kalmanızı sağlayacak yiyecekler tüketmeniz gerekmektedir. Yumurta, peynir, yoğurt, süt gibi protein oranı yüksek yiyecekler tüketerek gün içinde daha az acıkabilirsiniz.
Bunun yanında sebze, meyve tüketimi ile sindiriminizi hızlandırabilirsiniz. Böylece hazımsızlık yaşamazsınız. Sahurda tost yapabilir yanında çorba veya salata ile menünüzü tamamlayabilirsiniz.
Sahurda yediğiniz yiyecekler gün içindeki enerjinizi sağlayacağı için aynı kahvaltınıza verdiğiniz önemi vermeli ve fazla yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Protein ağırlıklı beslenmelisiniz. Kendinize güzel bir omlet veya çılbır yaparak yumurta tüketebilirsiniz.
Sahurda Pide Değil Tam Tahıllı Ekmek
Ramazan pidesi kültürümüzde bulunan ve Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bunun yanında karbonhidrat oranı fazla olması sebebiyle kan şekerinin hızlıca yükselerek düşmesine sebep olmaktadır. Kısacası sahurda pide yediğinizde gün içinde daha kolay acıkabilirsiniz.
Sahurda pide yemek yerine tam tahıllı ekmek, kepekli ekmek veya çavdar ekmeği seçeneklerini tüketebilirsiniz. Böylece kan şekerinizi daha kolay dengeleyebilir ve acıkmanızı erteleyebilirsiniz.
Hazımsızlıklarınızı Lifli Yiyecekler İle Engelleyin
Ramazanda yeme alışkanlıklarının değişmesi ile sindirim sisteminde de bazı sorunlarla karşılaşılabilir. Kabızlık da bu problemlerin başında gelmektedir. Lifli yiyecekler tüketilerek sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Bol yeşillik, sebze, meyve ve yulaf ezmesi gibi ürünleri tüketmeniz halinde kabızlık gibi problemler yaşamamış olursunuz.
Sıvı Tüketimine Dikkat!
Sıvı tüketimi günlük hayatımızda da oldukça önemliyken Ramazan ayında önemi artmaktadır. Gün içinde tüketmeniz gereken sıvıyı iftar ve sahur arasında tüketmeye çalışmalısınız. Böylece vücudunuzda su kaybı sebebiyle oluşacak problemlerin önüne geçebilirsiniz.
İftar ve sahur arasında bol bol su, ayran, çay, taze sıkılmış meyve suyu veya komposto tüketmelisiniz. Ayrıca yine çorba içerek de sıvı tüketiminize katkıda bulunabilirsiniz.
Pratik Sahur Tarifleri
Uzun süreli tok tutan yiyecekler ile oluşturduğumuz sahur menüleri sayesinde siz da sahur için yiyecek fikirlerine ulaşabilirsiniz. Gelin oluşturduğumuz birkaç menüyü birlikte inceleyelim.
1) Hem Tok Tutsun Hem Susamayayım Menüsü
Öncelikle bir adet yumurtayı haşlayın. Yanına tuzsuz lor peyniri, 2 dilim tahıllı ekmek, domates, salatalık ve maydanoz da koyun. Bir bardak süte tarçın da koyarak tokluk hissinizin daha uzun sürmesini sağlayın.
Birkaç meyve ve ceviz içini de menünüze ekleyin. Böylece ihtiyaç duyduğunuz lif oranını dengeleyin ve gerekli enerjiyi vücudunuza sağlayın. Bol bol su içmeyi unutmayın.
2) Kahvaltı Etmek İstemiyorum Menüsü
Sahurda kahvaltı etmek istemiyorsanız 1 kase çorbanın yanına yumurtalı veya peynirli sebze yemeği tüketebilirsiniz. Yemeğinizin yanında yoğurt ile tahıllı ekmek de tüketebilirsiniz. Salata veya meyve de menünüze eşlik edebilir.
Ben çok uğraşmak istemiyorum diyorsanız ve makarna yiyecekseniz, makarnanın yanında yoğurt yemeyi unutmayın!