Pazar, Kasım 24, 2024

Amerikalı Seçmenlerin % 63’ü ABD’nin Suriye’de Daha Etkin Politika Uygulamasını İstiyor

İçindekiler

Yeni yapılan ankete göre; Amerikalı seçmenlerin yüzde 63’ü Trump yönetiminin Suriye’de daha etkin politika yürütülmesinin istendiğini ortaya koydu. Trump yönetimi, kimyasal gaz saldırısı iddiaları üzerine Suriye’ye füze saldırı gerçekleştirmişti.

Çarşamba günü Morning Consult / Politico ‘nun yayınladığı anket, Amerikalıların yüzde 31’inin ABD’nin Suriye’de “çok daha fazla” şey yapması gerektiğini, yüzde 32’lik kesimin ise “Biraz daha etkin olmasının daha iyi olacağını”  istediğini ortaya koydu.
Anket ayrıca katılımcıların yüzde 66’sının Trump yönetiminin Suriye Ordusuna ait Shayrat Hava Üssü’ne yapılan füze saldırısını desteklediğini ortaya koyuyor.
Saldırı, Suriye hava kuvvetlerinin 4 Nisan’da isyancıların kontrolü altındaki İdlib eyaletinin Khan Shaykhun bölgesine  yaptığı hava saldırılarında kimyasal silah kullandığı iddiasına dayanarak gerçekleştirilmişti.
Kremlin ise, hava saldırılarının teröristlerce kimyasal silahların stoklandığı bir depoyu vurduğunu savunmaya devam ediyor. Amerikalı seçmenlere ABD’nin Suriye’ye hangi politik tavrı göstermesi gerektiği sorulduğunda, ankette desteğin azaldığını gösteriyor.
Katılımcıların yüzde 57’si daha fazla hava saldırısını desteklerken %39’u ise Suriye’nin yasal olarak seçilen cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı devirmek için ABD askeri birliklerini göndermesini destekliyor. Yaklaşık yüzde 41’lik kesim ise, isyancı gruplara silah göndermeyi destekliyor.
Anket, 6-9 Nisan arasındaki kayıt olmuş 1,988 seçmen üzerinde yapıldı ve yüzde ikilik bir hata payı içeriyor. ABD’nin 2013 Ağustos ayında Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığı iddiası sonrası, ABC News ve Washington Post’un yaptığı üç ayrı ankette halkın büyük çoğunluğunun Suriye’deki füze saldırılarına karşı olduğu göstermişti.
Bu anketlerin sonunda, yüzde 61 Suriye’nin kimyasal silah kullanmasına cevap olarak saldırı seçeneğine karşı çıkarken, yüzde 45, Başkan Barack Obama’nın savunduğu askeri saldırılara saldırıyı şiddetle destekleyen yüzde 17’nin neredeyse üç katı kadar güçlü bir biçimde karşı olduklarını bildirmişti.
Fox News’e çıkan ABD Başkanı Donald Trump, Esad’ı “hayvan” olarak nitelendirse de ABD’nin Suriye’de savaşa girmeyeceğini söyledi.
Fox Business TV sunucusu Maria Bartiromo’ya konuk olan Trump, “Suriye’ye mi gireceğiz? Hayır!” Ama eğer onların gaz kullandığını görürsem, gaz, bomba veya varil bombası kullandığınız zaman işte o zaman farklı olacaktır! Dinamitle dolu büyük varilleri bir grup insanın tam ortasına bıraktığınızda kolları, bacakları, yüzü olmayan çocukları görürsünüz.” Bu [Suriye Başkanı Beşar Esad] bir hayvan” dedi.
Trump, “Dünyadaki en kötü tiranların bile bu tarz gazı kullanmadıklarını” iddia etti. Bu sırada Beyaz Saray, Suriye ve Esad hakkında karışık sinyaller gönderiyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Nisan ayının başında Esad’ın istifasının Obama yönetiminin Suriye krizinin çözümünde ön koşul olarak gördüğünü ama artık Washington’un bu tarz bir şartı olmadığını ima etti.
“Bence, Başkan Esad’ın uzun vadeli statüsüne Suriyeli insanlar karar verecek” dedi. Tillerson, Suriye cumhurbaşkanını iktidardan uzaklaştırmaya çalışacak uluslararası bir koalisyon kurmak için “adımlar atılıyor” diyerek değişim sinyalleri de verdi.
6 Nisan’daki basın açıklamasında “Esad’ın ilerideki rolünün kesin değil ve yaptığı eylemler ile Suriye halkını yönetmek için hiçbir rolü kalmayacak gibi görünüyor” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova’da bir araya geldi.
BM Güvenlik Konseyi, İdlib’deki kimyasal saldırı şüphesi üzerine yapılan soruşturma ile Suriye hükümetinin işbirliği yapmasını talep eden bir taslağı oyladı. Rusya ise öneriyi veto etti.

Kaynak: rt.com

Atakan Yılmazhttp://populerakim.com
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Mezunu ~ Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Öğrencisi

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız