Bol köpüklü bir Türk kahvesi nasıl yapılır diyenler için bütün püf noktaları siz değerli okuyucularımız için derledik.
Geçmişimizin en değerli miraslarından olan Türk kahvesi eski beylerden, sultanlardan günümüze kadar damakları şenlendirmeyi başarmıştır. Bu geleneksel lezzetimizin yapımıyla ilgili pek çok fikir ayrımı bulunmaktadır. Ancak bugünkü yazımızla beraber en doğru şekliyle bol köpüklü Türk kahvesi yapımını öğreneceksiniz. 40 yıllık hatırlı sohbetlerin ve gönüllerin sultanı geleneksel içeceğimiz Türk kahvemizi usulüne göre hazırlayabilmeniz için uzun araştırmalar sonucunda en doğru reçeteyi sizler için bulduk. Sizleri daha fazla bekletmeden hemen tarifimize geçelim.
Türk Kahvesinin Lezzetli ve Bol Köpüklü Olması İçin İpuçları
Öncelikle Türk kahvenizin lezzetli ve bol köpüklü olması için taze kavrulmuş ve kaliteli çekirdeklerden çekilmiş olması gerekiyor.
Arabica kahve türü tercih edilmelidir. Peki Arabica kahve nedir? Güney ve Orta Amerika menşeili Arabica kahve türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinin harmanlanmasıyla elde edilir. Güzelce kavrulan çekirdekler çok ince taneler halinde öğütülür. Öğütülme sonucunda ise Türk Kahvesi, reçetesine uygun olarak hazırlanır. Bu kahve türü yüksek rakımlarda yetişir. Üretimi son derece zahmetli olan Arabica kahvesi tüm bu zahmete değecek kadar lezzetli bir türdür. Diğer kahve çekirdeklerine nazaran, yoğun tadı ve lezzetiyle taze çekilmiş bir Arabica damakları çatlatacak cinstendir.
Kahvenizi satın aldıktan sonra bayatlamaması için hava almayan bir kavanoza koymalısınız. Böylece kahveniz tazeliğini koruyacak ve lezzet kaybına uğramayacaktır.
Kahvenizi soğuk içme suyuyla hazırlamanız son derece önemli bir püf noktasıdır. Soğuk su ile hazırlanan Türk kahvesi bol köpüklü ve lezzetli olacaktır.
Köpüklü bir kahve yapabilmek için doğru boyutta cezve seçimi önemlidir.
Bol Köpüklü Geleneksel Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
- Geleneksel yöntemler yerini zaman içerisinde yeni teknolojik ürünlere bıraksa da usulüne uygun yapılan Türk kahvesi’nin tadı bir başka olacaktır.
- Öncelikle cezvenizin içerisine kişi başı iki çay kaşığı kadar taze çekilmiş Türk kahvesi koyun.
- Sıralamamız; ilk önce kahve daha sonra tercihe göre şeker ve en son su şeklindedir.
- Her fincan için 1 Türk kahvesi fincanı soğuk içme suyu ekleyin.
- Kahve, şeker ve su iyice çözülene kadar karıştırın.
- Kahvenizi en kısık ateşte üzerinde köpük oluşuncaya kadar pişirin.
- Kaynama derecesine yaklaşınca, yani üzerindeki köpük kabarınca kahve fincanlarına köpüğü eşit olarak dağıtın.
- Kalan kahveyi bir taşım daha kaynattıktan sonra fincanlara pay edin.
Türk Kahvesinin Yanında Neden Su Bulunur? Ne İşe Yarar
- Türk kahvesi servisinde fincanın yanında her zaman bir bardak soğuk su bulunduğuna şahit olmuşsunuzdur. Bu ikram, ağız tadının kahveye hazırlanması için yapılır. Kahve kültürümüzde yer alan bu usülde; soğuk su içilir ve kahvenin acı ve yoğun tadından önce damak hazırlanmış olur. Ayrıca kahve öncesinde içilen su, ağız temizliğini yaparak kahvenin lezzetinin ve aromasının daha iyi alınması için tercih edilir.
- Kahve yemekten sonra ikram edilirse hazmı kolaylaştırır.
- Kültürümüzde ağır yemekler ve kırmızı et yemeklerinin üzerine mutlaka Türk kahvesi alınır.
- Türk kahvesinin iyi yapılmış olduğu bol köpüğünden ve yoğun aromasından anlaşılır.
- En köpüklü kahve öncelikle misafirlere, ve ailenin en yaşlı büyüğünden başlanarak ikram edilir.
- İyi yapılmış bir Türk kahvesinin üstü köpükle kaplı olur ve Türklerde en köpüklü fincan, misafire veya en yaşlı kişiye verilir.