Perşembe, Ocak 23, 2025

Son Dönemlerin Trendi Olan NFT Nedir? NFT Ne İşe Yarar?

Son zamanlarda borsalarda NFT konusu çokça merak ediliyor bu konuda araştırmalar yapılıyor. Peki nedir bu NFT? NFT işe yarıyor? Teknolojinin gelişimiyle birlikte hayatımıza giren dijital paralar artık bir kazanç aracı olarak da işlem görüyor.

11 Mart tarihi NFT’nin gündeme gelmesinde önemli bir tarih aslında. Beeple adında ortaya çıkan Mike Winkelmann ismindeki bir sanatçı, dijital ortamda eserini 69.3 milyon dolara satmayı başardı. Bu değer, bir sanatçının hayattayken kazandığı en yüksek üçüncü isim oldu.

2021 senesine damgasını vurmaya devan NFT, adından söz ettirmeye devam ediyor.

Son Dönemlerin Trendi Olan NFT Nedir? NFT Ne İşe Yarar?
Son Dönemlerin Trendi Olan NFT Nedir? NFT Ne İşe Yarar?

Son Dönemlerin Trendi Olan NFT Nedir? NFT Ne İşe Yarar? 

Dijital sanatçı Refik Anadol’un, “Machine Hallucinations” adındaki NFT koleksiyonu, aynı Winkelmann gibi Sotheby’s tarafından yapılan açık bir müzayedede 5,1 milyon dolara ulaşmayı başardı.

Sanatçı Refik Anadol, Twitter’dan satış ardından yaptığı paylaşımda “Hala şoktayım ve minnettarım” açıklamasını yaptı.

Peki NFT tam olarak nedir? NFT, non-fungible token açılımıyla sertifikalanan bu dijital eserler, son senelerin en çarpıcı trendini hayatımıza sokmuş oldu.

‘Kripto sanat’ Nedir?

Kriptol para ve dijital paraların artık günümüzün bir parçası olmasından sonra milyonlarca insan, dijital ortamda para kazanmanın yollarını araştırıyor. Kripto borsalardaki işlem hacimleri de giderek büyümeye devam ediyor.

İşte burada aslında NFT dediğimiz olay devreye giriyor. Bundan dolayı dijital ortamda tanıtılan eserler “Kripto sanat” şeklinde ifade ediliyor. NFT, bir dijital eserin belki de sertifikası olarak ifade edilebilir.

Son Dönemlerin Trendi Olan NFT Nedir? NFT Ne İşe Yarar?
Son Dönemlerin Trendi Olan NFT Nedir? NFT Ne İşe Yarar?

NFT adı altında satılan sanat eserleri fiziksel varlığı olan eserler değil. Bu nedenle NFT, diğer adıyla “Dijital sertifikalar” nadirlik ve sahiplik statüsü katmaktadır.

NFT’ler aynı  Bitcoin ve diğer kripto paralar gibi, blockchain (blok zinciri) teknolojisine sahip ve gerçekleştirilen alışverişler bu teknoloji sayesinde kayıt altına alınıyor.

SANATÇILAR ARACILARDAN KURTULUYOR

NFT’de sanatçı, dijital eserlerini talep eden kişilere aracısız bir şekilde sunabiliyor. Yani burada müzayede aracıları yok diyebiliriz. Satılan bir dijital eserin el değiştirmesi sonucunda bu işlemden de komisyon kazanabilecek.

Örnek verilirse, En pahalı ressamlar arasında olan sanatçı David Hockney’nin 2018 senesinde yaptığı bir resmi 90,3 milyon dolara el değiştirdi. Fakat, Davik Hockney bu satıştan kendisine hiç pay düşmesi. Çünkü 1972 senesinde aynı resmi 18 bin dolara satılmıştı.

NFT sayesinde ise dijital sanatçılar, devam eden satışlardan da değişen yüzdelerde pay alabiliyor.

Çok yüksek değerlere el değiştiren dijital varlıkların içerisinde, GIF’ler, şarkılar ve videolar da yer almaktadır.

Popüler Akım
Popüler Akım, siyaset, ekonomi, spor, kültür-sanat, tarih, moda, bilim&teknoloji ve sinema gibi birçok alanda çeviri ve denemeler yayınlayan bir sosyal medya platformudur.

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız