Akıllı Saatlerde İkinci Dalga

0
1545

Akıllı saatler bir aksesuar olarak saati algılama şeklimizi kökten değiştirdi. Klasik kadranların yerini mini renkli ekranların, çark ve dişlilerin yerini ise işlemcilerin aldığı ikinci nesil akıllı saatler, gündelik hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmayı hedefliyor.

Yüzyıllarca mekanik çarklar ve kurmalı yaylarla var olan saatler, Quartz adı verilen teknolojiyle önemli bir dijitalleşme yaşadıysa da klasik saatler her zaman varlığını korudu. 80’li yıllarda Casio gibi markaların öncülük ettiği dijital teknolojilerden sonra şimdi yeni değişimin eteğindeyiz. Akıllı saatler… Bir saati akıllı olarak tanımlamak aslında çok kolay; akılı telefonları sıkıştırın, küçültüp kolunuza takın… Yıllar önce bunu deneyen bir çok marka ve üretici oldu. Ama o günün teknolojileri bunu etkin bir şekilde yapabilecek kapasitede değildi. Özellikle pil ve ekran teknolojileri buna izin vermiyordu.

Kim ne derse desin, akıllı saatlerin iki yıl içinde bu kadar büyümesinde ve Giyilebilir Teknolojiler adıyla bir endüstrinin doğmasında, Iphone’un yaratıcısı Apple’ın önemli bir etkisi var. 2015 yılında Apple Watch adıyla piyasaya çıkan saatler on milyonlarca satmayı başarınca, bir çok akıllı telefon üreticisi Akıllı Saat pazarına girdi. Google’ın Android işletim sistemini kullanan akıllı telefon üreticileri Samsung, LG, Motorola gibi markaların akıllı saatlere ilgisi arttı. Fossil, Swatch, gibi klasik saat üreticileri bile bu dalganın önünde duramadı.

-Advertisement-

Akıllı saatlerin alâmetifarikaları, saat özelliklerinin ötesinde fitness, kalp atışları gibi sağlık bilgilerinin takip edilmesi ve akıllı telefonunuza sürekli bağlı olması nedeniyle e-postalar, WhatsApp mesajlarının okunabilmesini sağlayan fonksiyonları, telefona dokunmadan kolunuzdan ulaşabilmek, telefon yanınızda olmasa bile Wi-Fi ile doğrudan internete bağlanarak müzik indirip dinleyebilmek mümkün. İlk nesil akıllı saatlerin bu özellikleri şimdi Apple’ın, Watch 2 serisinde ve Google’ın Android Wear 2.0 versiyon işletim sistemini kullanan akıllı saatlerde dahili GPS ve hatta bazı modellerde LTE, yani mobil telefon hattı desteğiyle doğrudan arama yapabilme gibi özellikler de ekleniyor. İlk ürünlerdeki sorunları ve eksikleri gideren Apple Watch 2 ve Android Wear 2.0 ile özellikleri ve tasarımları ikinci seviyeye yükselten ikinci nesil akıllı saatler, kullanıcıların kalbini kazanmaya hazır. En dikkat çekenlerine göz atalım.

APPLE WATCH 2

Apple watch 2
Apple watch 2

Iphone ve Ipad’in yaratıcı Apple’ın akıllı bir saat çıkaracağı söylentileri, çok uzun bir süre devam etti. Şirket 2014 yılında Apple Watch adıyla akıllı saatlerini görücüye çıkardığında bile çoğu insan bunun başarılı olacağına inanmıyordu. Ama Apple, 2015 ve 2016 yılında iki milyona yakın insanın gönlünü kazanmayı başardı ve bir o kadar da Android’li saatin satılmasının yolunu açtı. Hatta Fossil gibi klasik saat üreticilerinin bile birer teknoloji şirketi haline gelmesine neden oldu. Şirket, 2016 yılının sonunda Apple Watch’un ikinci serisini piyasaya çıkararak saat konusunda iddiasını sürdürüyor. Halen satılan her iki akıllı saatten biri Apple Watch. Seri 2’deki en büyük yenilikler; 50 metreye kadar su geçirmezlik, dahili GPS, seramik kasalı versiyonlar, S2 adındaki çift çekirdekli yeni nesil işlemci, Watch 3.0 işletim sistemi, daha parlak OLED ekran ve daha uzun ömürlü pil. Iphone’lara bağlanarak bir çok fonksiyon sunan saatin 38 mm ve 42 mm’lik iki farklı modeli bulunuyor.

LG WATCH SPORT/STYLE

Lg Watch
LG Watch

Google’ın Android Wear 2 sistemini Şubat ayında çıkarmasının ardından bu sistemi kullanan ilk akıllı saatleri LG piyasaya sürdü. LG Watch Style ve LG Watch Sport adındaki iki model, yeni sistemin gücünü ortaya koyuyor. Yepyeni saat kadranları, fitness ve cep telefonundan bağımsız çalışan bir çok uygulama var. Sport modeli GPS bağlantısına sahip, aynı zamanda LTE bağlantıya da destek veriyor. Bu sayede veri bağlantısı için telefona ihtiyaç duymayan Watch Sport, NFC bağlantısıyla da Android PAy üzerinden kullanıcıların mobil ödemelerini gerçekleştirmesine imkân tanıyor. Yeni modellerde kalp ritmi sensörünün yanı sıra 480×480 piksel çözünürlüklü 1,38 inç ekran, Snapdragon Wear 2100 işlemci, 768 MB Ram, 4 GB dahili hafıza ve 430 mAh kapasitteli pil bulunuyor. Watch Style, Sport’tan daha ince ve daha küçük tasarıma sahip. Bu modelde GPS, NFC, LTE ve kalp ritmi sensörü gibi özellikler bulunmuyor.

CASIO WSD-F20

CASIO WSD-F20
CASIO WSD-F20

Dijital saatlerin efsane ismi de ikinci seri akıllı saatlerini duyurdu. Android Wear sistemini kullanan WSD-20 GPS desteği ve suya, darbelere dayanıklığıyla dikkat çekiyor. F20, 50 metreye kadar duya dayanıklı ve 810 G askeri dayanıklılık sertifikasına sahip. İki katmanlı ekrana sahip F20’de siyah beyaz LCD ekranla temel saat özellikleri kullanılırken ikinci renki ekranla Android Wear fonksiyonları devreye giriyor. Bu sayede pil ömrü de ciddi oranda uzatılabiliyor. Monokrom ekran seçildiğinde pil ömrü 30 güne çıkabiliyor.

NEW BALANCE RUNIQ

NEW BALANCE RUNIQ
NEW BALANCE RUNIQ

Nike’ın Apple Watch 2 ile işbirliği karşısında, Rakip New Balance da boş durmuyor. Şirket, Intel fitness uygulamasıyla Strava’yla iş birliğinde RunIQ adında akıllı saatini duyurdu. Android Wear kullanacak saat 1,39 inçlik AMOLED ekran, GPS, kalp atışı ölçer ve dahili müzikçalar uygulamasıyla gelecek. Saat, 50 metreye kadar su geçirmez olarak tasarlanmış.

GARMIN FENIX 5, 5X VE 5S

GARMIN FENIX 5, 5X VE 5S
GARMIN FENIX

GPS cihazları ve harita uygulamalarıyla ünlü şirket akılı saatler konusunda da hayli iddialı. Fenix adındaki seride üç farklı boyda saat, farklı fiyat ve özelliklerde kullanıcıların beğenisine sunuldu. 47 mm’lik Fenix 5 sürekli açık GPS ile 24 saat pil ömrü sunuyor. 42 mm’lik Fenix 5S ise kadın kullanıcılar için küçük tasarlanmış. 51 mm’lik Fenix 5X en yüksek özelliklere sahip; içinde dahili harita yüklü olarak geliyor ve safir ekranla Wi-Fi desteği sunuyor. Üç model de 100 metreye kadar suya dayanıklı. Pusula, cayroskop ve barometrik altimetre gibi fonksiyonlar bulunuyor.

FOSSIL MISFIT VAPOR

FOSSIL MISFIT VAPOR
FOSSIL MISFIT VAPOR

Ocak ayındaki CES 2017 etkinliğinde duyurulan ve büyük ilgi gören saatin yılın son çeyreğinde satışa sunulacağı duyurulmuştu. Fossil tarafından satın alınan Misfit şirketinin bu saati bir hayli yetenekli. Misfit aslında fitness ve aktivite takip cihazlaları üretiyordu. Fossil tarafından satın alınınca Vapor modeliyle saat işinde önemli sıçrama yapacak gibi. Vapor, 1,39 inçlik OLED ekranıyla 326 ppi çözünürlük sağlıyor. Fossil’in Q serisi akıllı telefonları ve hybrid denilen ve klasik saatlere akıllı özellikler getiren modelleriyle 2016’da hayli ilgi görmüştü. Şirket, Misfit’in yanı sıra Armani, Michael Kors ve Diesel markalarıyla bu yıl 300’ün üzerinde model akıllı saati piyasaya çıkaracağını duyurmuştu. Vapor’a dönersek, saatin Android Wear yerine, kendi işletim sistemini kullanması en dikkat çekici özelliği. GPS desteği ve nabız sensörü özellikleri bulunduğunu da ekleyelim.

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here