Cuma, Ekim 4, 2024

Beyinde Keşfedilen Farklı Boyutlar

Cebirsel topoloji bugüne kadar nöro bilimde hiç kullanılmamıştı. Ta ki Blue Brain Projesi ekibi beyin ağlarının çok boyutlu evrensel geometrik yapılarını ve boşluklarını açığa çıkarmak için kullanana kadar. Frontiers in Computational Neuroscience dergisinde yayınlanan araştırmada, her nöronun diğer bir nörona bağlanarak, oldukça spesifik bir yolla kesin bir geometrik cismi nasıl ürettiğini ortaya koyuyor. Gruptaki nöron sayısı arttıkça, geometrik cismin boyutu da yükseliyor.

Blue Brain Projesi direktörü Prof. Henry Markram bu konu hakkında;

“Hayal bile edemeyeceğimiz bir dünya bulduklarını bu çeşit çalışmalarda uygulanan matematik, bizim gördüğümüz berraklıkta, yüksek boyutlu yapıları göremediğini ve beynin ufacık bir noktasında bile, 7 boyuta çıkabilen bu nesnelerden on milyonlarca olduğunu ve hatta bazı ağlarda bu yapıların 11 boyuta çıkabildiğini ” söylüyor.

Beyin araştırıldıkça sadece yeni keşifler değil, mucizevi gizemlerini de ortaya koyuyor!

3 boyutlu algı dünyamıza 4. boyutu bile sığdırmakta zorlandığımızı düşünürsek Cebirsel topoloji beynin en ufacık bir noktasında bulunan bir ağda bile 5. 6. 7. boyutları ve bazı bağlarda 11. boyuta kadar ulaştığını ortaya çıkardı. Araştırmalar, beyin dokusunun “uyaranlar” ile etkileşime girdiğinde gruplar progresif bir şekilde birleşerek anlık olarak en yüksek boyut deliklerine yaklaştığını yani beynin nöron ağlarının uyarımı ile bilgiyi işlemesiyle en üst organize olma durumuna geldiğini; burada beyin uyaranla reaksiyona girdiğinde; çubuklardan (1D), desteklere (2D), küplere ve sonra da çok daha kompleks 4D, 5D gibi cisimlere dönüştüğünü gördüler.

Aberdeen Üniversitesi’nden Ran Levi;
“Bu aktivite prosesinin çok boyutlu kumdan kalelere benzediğini,” söylüyor.

Bakalım dünyadaki en gizemli hazine çözülmeye çalıştıkça bizlere daha ne türlü gizemler sunacak ?

Kaynak: Science Daily

Popüler Akım
Popüler Akım, siyaset, ekonomi, spor, kültür-sanat, tarih, moda, bilim&teknoloji ve sinema gibi birçok alanda çeviri ve denemeler yayınlayan bir sosyal medya platformudur.

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız