Litecoin Nedir ve Bitcoin Neden Bu Yıl Yükselişe Geçti?

0
1227
bitcoin

2017 yılında dijital para birimi olan Bitcoin’in hızlı bir şekilde yükselmesi diğer dijital paraların Bitcoin’in gölgesinde kalmasına neden oluyor.

Fakat son zamanlarda altcoinlerin de yükselişe geçtiği görebiliyoruz. En belirgin örnek de “Litecoin” oldu. 4. en büyük piyasa hacmine sahip olan Litecoin, Salı günü rekor kırarak ilk kez 320 doları gördü. 2017 yılından itibaren 7,291% oranında bir artış göstermiş ve Bitcoin’e karşı da 1,731% oranında değer kazanmıştır.

Peki neden yükseldi Litecoin? Burada sadece bir faktör bulunmuyor. Dijital para birimlerini çevreleyen faiz dalgalanmaları, bazı yatırımcıları daha maceracı hale getirmesine rağmen tek bir nedene bağlayamayız. Bazı yatırımcılar Bitcoin’in artık çok abartılı bir şekilde yükseldiğini düşünüyor ve bu da yatırımcıları diğer avantajlı yatırım fırsatlarına yönlendiriyor. Yani diğer dijital paralara. Bu arada Litecoin almak bu yıl başında biraz daha kolay oldu ve Coinbase farklı altcoinler eklemeye başladı.

-Advertisement-

Litecoin Nedir?

Bitcoin’den clonlanan dijital paralardan biri olan Litecoin, 2011 yılında Bitcoin defterine “çatal” attı diyebiliriz. Litecoin, Bitcoin altınına gümüş olması amaçlandı. Satoshi Nakamoto’nun yarattığı dijital paranın daha hızlı ve daha hafif bir versiyonudur Litecoin. Bir Bitcoin işlemi yaklaşık 10 dakika sürerken, Litecoin sadece 2.5 dakika sürmektedir.

İşlemler 4 kat daha fazla hızlanırken, Litecoin’in yaratıcısı olan Charlie Lee de bu dijital parayı maksimum olacak şekilde 4 katına çıkardı. Bitcoin 21 milyon adet iken, Litecoin 81 milyon adet ve toplam piyasa değeri Bitcoin’e göre daha aşağıda. Bitcoin’in piyasa değeri 91 milyar dolarken, Litecoin’in piyasa değeri ise 18 milyar dolar. Litecoin, şuan Bitcoin, Etheryum ve Bitcoin Cash’ten sonra gelen 4. en büyük dijital para birimi olarak yerini alıyor. Litecoin’in daha yüksek sayıda olması, bu esnada şifreleme işlemini kullanarak küçük bilet öğelerini satın almak için psikolojik olarak daha fazla cazip hale gelebilir.

Mart ayında Coinbase’te konuşan Charlie Lee “Vizyon olarak her zaman Litecoin’in Bitcoin’i tamamlayıcı bir dijital para birimi haline gelmesi amaçlanmıştır. Bitcoin’le rekabet etmek amacıyla üretilmedi. Bitcoin ile bankalar arasında milyon dolarlar olarak hareket ettirilebilir veya ev ve araba satın alınabilir. Bu gerçekten de çok güvenli. Litecoin ile de daha ucuz şeyler satın alabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

Lee, Litecoin’i Bitcoin’e teknik yoldan basit ve benzer bir şekilde elde tuttu; bu sayede bu dijital para, Bitcoin’in hata düzeltmelerin asgari bir çaba ile birleştirebilir.

Bitcion’i Yaratan Satoshi Nakamoto. Fakat Litecoin’i Yapan Başka Biri 

Takma adı Satoshi Nakamoto olan kişiden daha az gizemli biri olan Charlie Lee, Bitcoin işine 2011 yılında adım atmış. Kısa bir süre önce Litecoin’i yaratan Lee, şuan ki kripto paranın en değerlisi olan Bitcoin’e karşı ilk zamanlarda bir alternatif yaratma amacında değildi.

Mart ayında Coinbase’de konuşan Lee “Bitcoin kodunu öğrenmek için bir bahaneydi bu. Gerçekten de şuan ki dijital paralardan daha iyi olacak bir altcoin oluşturabileceğime karar verdim.” açıklamasında bulundu.

Lee, Twitter yoluyla 2017 yazında kripto para borsası olan Coinbase’den ayrılmak istediğini açıkladığında, Litecoin hakkında ne kadar ciddi olduğunu da gösteriyordu. Satoshi Nakamoto’ya Bitcoin taraftarlarının ulaşması çok zor görülürken, Litecoin hakkında sorulara cevap arayan Litecoin taraftarları Lee’ye -ona ulaşmak mümkün görünüyor- bu konu hakkında sorular sorması gerekiyor.

Peki Neden Diğer Altcoinler Gibi Başarısız Olmadı? 

Diğer birçok altcoin’in aksine Litecoin ilk başladığı zamanlarda Bitcoin’in çok da fazla gerisinde değildi. Bitcoin’den yaklaşık 8 ay sonra Kasım 2013’te ilk kez 1 milyar doları aştı.

Litecoin destekçilerinin Bitcoin’i bertaraf edemediklerinin bir nedeni de, Bicoin’in farklı bir madencilik anlayışına sahip olması ve bir bilgisayar donanımını çok daha fazla kullanılmasından kaynaklanıyor. Bitcoin madenciliği ASIC mikroçip teknolojisi gerektiren SHA-256 karma algoritmasını kullanırken, Litecoin ise Scrypt algoritmasını kullanıyor. Scrypt daha geniş bir çalışma belleği gerektirdiğinden dolay, ASIC üreticilerin çoğunun buna uygun bir teknoloji geliştirmesi yasaklanmıştır. Bunun yerine Litecoin, başlarda çoğu kez grafik kartları veya CPU’ler üzerinden çalışıyordu.

Fakat Zeus ve Flower Technology gibi şirketler Scryp’i hedef alan ASIC’leri piyasalara sunmaya başlıyor. Bunun sonucunda Charlie Lee Litecoin satın alacak kişilere yönelik Twitter yoluyla bir uyarıda bulunuyor.

“Tamam partiyi bozduğum için özür dilerim, fakat biraz heyecana kapılmam lazım… Litecoin almak risklidir. Litecoin fiyatının 90% oranında düştüğü yerler (48 dolardan 4 dolara) gibi çok yıllı bir pazara sahip olmamızı bekliyorum. Öyleyse Litecoin’i 20 dolara düşüyorsanız, satın almayın!”

Yazan: Lucinda Shen

Çeviren: Marwan Nadhim

Kaynak: FORTUNE

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here