Teknolojik Ebabiller: Kamikaze Dronelar

0
1101

Yazan: Turgut Üstün

Türk Silahlı Kuvvetleri, envanterine yeni bir silah ailesini katıyor ve üstelik eşine az rastlanır bir silah ailesi; “Kamikaze Drone’lar”. STM(Savunma Teknolojileri Mühendisliği) tarafından tamamen yerli ve milli olarak tasarlanıp üretilen üç fertlik bir aile: Kargu, Alpagu ve Togan. Hepsi tek bir er tarafından kullanılabilen drone’lardan, Togan gözetleme, Kargu ve Alpagu ise operasyonel olarak kullanılacaktır. STM’nin ilk defa İDEF 2017 fuarında görücüye çıkardığı bu ürünlerin kabul işlemleri tamamlandı ve TSK için seri üretime geçildi.

Bu dorne’ların asimetrik harp ve meskun mahal operasyonları için önemli olduğu kaydediliyor. İDEF 2017 Fuarında görücülerinden yüksek not alan bu ürünlere özellikle Ortadoğu ülkelerinden talepler olduğunu bildiren STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, ileride ihracatın söz konusu olabileceğini de söyledi. Davut Yılmaz aynı zamanda, 2016 yılında acil ihtiyaç için ABD’den kamikaze drone almak istediğimizi ancak ABD’nin bize bu ürünleri satmadığını söyledi.

KARGU

Teknolojik Ebabiller: Kamikaze DronelarÖz Türkçe bir kelime olan Kargu, atmaca demektir. Kargu, 1000 metre kadar irtifaya çıkabilmektir. Hedefi görüp yakalaması için 400 metre irtifada olması gerekir. Saatte 80 km hıza ulaşabilen Kargu, hedefe doğru dalışa geçtiği zaman yer çekimi ivmesi ile 120 km/h hıza ulaşabilmektedir. Üzerinde taşıdığı patlayıcı ise anti-personel özelliktedir. Yani araba, konteynır gibi hedeflerden ziyada küçük terörist guruplara karşı oldukça etkilidir. 5 km menzile sahip olan Kargu, 10 dakika havada kalabilmektedir.

ALPAGU

Teknolojik Ebabiller: Kamikaze DronelarKargu’nun aksine sabit kanatlı olan Alpagu lançerden fırlatılmaktadır. Lançerden fırlatma ile 50 metre irtifaya çıkar ve otomatik pilotun devreye girmesi ile yükselmeye devam eder. Daha çok açık arazide kullanıma uygun olan Alpagu, Öz Türkçede ”düşmana tek başına saldıran yiğit” anlamına gelmektedir. Kardeşi Kargu gibi Alpagu da 10 dakika havada kalabilmektedir. STM tarafından özgün olarak geliştirilen Elektro-Optik Sensör ile gece gündüz hassas görüşe sahiptir. Bulduğu hedefi personelin onaylaması ile otomatik olarak hedefe doğru otomatik olarak dalışa geçer ve hedefi imha eder.

TOGAN

Teknolojik Ebabiller: Kamikaze DronelarBu drone ailesinin üçüncü üyesi ise Togan’dır. Üzerinde herhangi bir patlayıcı mühimmat bulundurmayan Togan, Kargu’nun farklı bir varyasyonudur. Patlayıcı yükü yerine bataryasının büyütülmesi ile 40 dakikaya kadar havada kalabilir. Üzerideki hassas kamera ile 30 kata kadar zoom özelliğine sahiptir. Görüntü işleme yazılım ve algoritmaları yine SSM tarafından yerli olarak hazırlanmıştır. Gerçek zamanlı görüntü iletimi ile başta sınır gözetleme, istihbarat toplama görevlerinin yanında orman yangını, tarım arazisi gözetleme ve boru hattı izleme gibi sivil alanlarda da kullanılabilir.

PEKİ BU DRONE’LAR YERDEN GÖRÜLÜP VURULABİLİR Mİ?

Günümüzde sivil alanda da çok sık görme imkanımızın olduğu drone’ları çıplak kulak ile pervane sesinden duyup tanımak mümkündür. Bu durumun akıllara Kamikaze Drone’ların yerden görülüp, duyulup vurulma imkanının olup olmadığı sorusunu akıllara getiriyor. STM’nin Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Korkut’un açıklamalarına göre, yapılan testlerde 150 metre yükseklikte olan drone’ların çıplak gözle çok ufak göründüğünü ve sesinin duyulmadığını söyledi. Bu durum drone’ların ekarte edilmesi riskini de çok yüksek oranda ortadan kaldırmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here