Çok Başarılı İnsanların 30 Yaşına Girmeden Önce Paralarıyla İlgili Yaptıkları 5 Hamle

0
3014

Küçük yaşlarda ‘’akıllı para’’ alışkanlıkları olması demek, gelecekte büyük finansal kazançların da olması demektir. Hatta bu durum sizi milyoner bile yapabilir.

CNBC, finansal olarak rayında olmanız için çok başarılı insanların 30 yaşlarına gelmeden paralarıyla yaptıkları 5 önemli noktayı araştırdı.

Yüksek Faizli Borçlara Öncelik Verirler

-Advertisement-

Bütün borçlar eşit bir şekilde oluşturulmaz. Borcu kapatmak için etkili stratejilerden bir tanesi bütün borçlarınızın faiz oranlarını sırasıyla en yüksekten en düşüğe sıralamaktır. Daha sonra kredilerinizin ömründen daha kısa ödeme yapmak için, kredinizin hala minimumunu öderken diğer yandan yüksek faizli krediye öncelik verin.

Burada bir opsiyon daha var; borçlarınızı sırasıyla büyüklüğüne göre sıralayın ve en küçüğü ile başlayın. Kişisel finans uzmanı Dave Ramsey bu stratejiyi ‘’Snowball Method’’ (Kartopu Metodu) olarak açıklar. Bu bir sonraki en büyük borcun üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır, borca ivme kazandırırsınız ve her seferinde borcun bir kısmını da ödemiş olursunuz.

Kazandıklarından Daha Az Harcarlar

En zengin insanlar maaşlarının büyük bölümününü saklama eğimi içindedirler. Mesela CNBC’deki ‘’The Tonight Show’’ adlı programın eski sunucusu olan Jay Leno, programdan kazandığı her 10 sent’i biriktiren bir adamdı.

Çalışma hayatına girdiğinden beri, CNBC’ye ‘’Her zaman iki gelirim vardı’’ diyen Leno, aynı zamanda ‘’Bir tane aldım ve bir tane harcadım.’’ diye açıklamalar yapardı. Ve her zaman en ufak miktarda harcadığından emindi. Erken emekliler parasal hedeflerine daha hızlı ulaşmak için bu stratejiyi kullanmışlardır.

Spesifik Parasal Hedefler Koyarlar

Kendi çabalarıyla milyoner olmuş olan T.Harv Eker, yazdığı ‘’Milyoner Aklın Sırları’’ (Secrets of the Millionaire Mind) adlı kitabında çoğu kişinin istediklerini elde edememesinin birinci sebebinin “ne istediklerini bilmemeleri” olduğunu yazar. Harv, zengin insanların serveti istedikleri konusunda açık olduklarını söyler.

Geleceğinizin neye benzemesini istediğinizi düşünün ve ortaya kesin tasarruf hedefleri koyun. Ev alabilmek mi? Lisanüstü eğitim mi? Yurtdışında tatil mi?

Gelecekteki harcamalarınız için kaç para ve ne kadar süre tasarruf etmeniz gerektiğinizi hesaplayın ve her hafta ya da ay için belli miktar para ayırmayı bir kenara bırakın. Ne için çalıştığınızı bildiğinizde çalışmak daha kolaydır.

Gelecek İçin Birikim ve Tasarruf Yaparlar

Yatırım yapmak, servet inşaat etmek için en etkili yollardan biridir. İşine ne kadar erkenden para koymaya (yatırım yapmaya) başlarsan zamanla o kadar çok biriktirirsin.

Gelecekteki büyük satın alımlar için tasarruf etmek ve maaşın büyük bir kısmını emeklilik hesabına göndermenin yanında en az 3 ila 6 aylık geçim masraflarınızı karşılayacak ‘’acil durum fonuna’’ para koymak isteyeceksiniz.

Ne Kadar Değerlilerse Ona Göre Para Alırlar

Sadece beş yılda 2.26 dolarlık banka hesabını 1 milyona yükselten Grant Sabateir ‘’Finansal geleceğini güvence altına almak için hak ettiğin parayı almaktan daha değerli bir şey yoktur.’’ der.

Bu, maaşınızı müzakere etmek veya zam talep etmek anlamına da gelebilir. Fakat bunu yapmadan önce ödevinizi yapın.

Yazan: Kathleen Elkins

Çeviren: Sefa Altuntaş

Kaynak: CNBC

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here