Fed’den Piyasa Tepkisine Dair Öngörüler

0
2514

Geçen Cumartesi günü, San Francisco Federal Rezerv Başkanı John Williams, ”Faiz arttırımı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ekonomi meraklıları için keyifli okumalar.

Amerika Merkez Bankası mensubu John Williams, geçen günlerde yaptığı bir konuşmada, “Fed olarak Amerikan ekonomisini canlandırma kampanyası döneminde hazırlanmış olan büyük bilançonun azaltılmasıyla başladıkları için piyasalarda bundan dolayı herhangi bir dalgalanma beklemediğini” söyledi.

Fed'den Piyasa Tepkisine Dair Öngörüler
Kevork Djansezian | Bloomberg | Getty Images

Williams, San Francisco Federal Rezerv Başkanı, Zürih’te muhabirlere ‘’Normalleştirdiğimiz üzere, faizler ve spread (bir döviz kurunun alış ve satış fiyatı arasındaki fark) üzerinde herhangi bir ani ve büyük bir etki beklemiyorum.’’ dedi.

-Advertisement-

Williams: ‘’Açıkçası hiç durmadan bu konuyu konuştuk. Bu durumu duyurduk ve piyasa bunu tamamıyla normal karşıladı. Ama hala açık bir soru olduğu için gelecek ay ve önümüzdeki birkaç yıl içinde uygulayacağımız –‘’Piyasalar nasıl tepki verecek ?’’ dikkatlice takip ediliyor. Ayrıca Williams “normalleşmenin Fed’de anahtar tema olduğunu” da söyledi.

Fed, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 2007 finansal kriz ve resesyonundan sonra birçoğu yatırım ve büyümeyi desteklemek için toplanılmış 4.5 trilyon dolarlık mevduatın uzun sürecek düzenlemesine başlayacaklarını açıkladı.

Düşük enflasyonun, karar vericileri şaşırtmasına ve tüccarların Fed’in faiz arttırımı adımlarını yavaşlatmaya ihtiyacı olacağı konusunda ikna etmesine rağmen Fed, bu yıl içinde büyük olasılıkla yine ve gelecek yıl 3 kez daha faizleri arttıracağının sinyalini verdi.

William, Fed’in aslında faiz oranlarını bu yıl ve gelecek yıl 3 kez daha, zamanlamanın önemli olmadığını, kademeli olarak yükseltebileceğini ve bunun da yolda olduğunu söyledi.

Amerikan ekonomisi gelişme kaydetmeye devam ediyor ve enflasyon Fed’in %2 hedefine ulaşmak için rayına oturtuldu.

William ‘’Ama dürüst olmak gerekirse bunun kesin zamanlaması önemli değil. Bence genel gidişata göre faizleri kademeli olarak arttırıyor oluruz ve güven duyduğumuz normal seviyeye geri dönmemiz önümüzdeki 2 yıl içinde olacaktır.’’ dedi. Sonuç olarak William, Fed’in yeni %2,5’luk federal fon oranlarına ulaşabileceğini söyledi.

William, ‘’Benim görüşüm, insanların bu konu üzerindeki vazifemi hesaba katarak yaptığı birçok araştırmaya dayanan, normal federal fonlama oranı %2,5 civarlarındadır.’’ dedi

William, “Fed’in para politikasında faiz oranlarından ziyade tahvil alımı birincil araç haline gelecektir” dedi. Banka ayrıca, eğer ABD ekonomisine karşı zorluklar doğuracak olursa onları durduracak bölümlerin olduğunu da sözlerine ekledi.

Ayrıca bu Fed’deki boşlukları doldurmak için mecburiydi. Ne kadar erken yol almak o kadar iyi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Genel başkan yardımcısı Stanley Fischer, Ekim’de emekli olduğunda doldurulacak 4 koltuk olacak. Amerikan Başkanı Donald Trump, eğer ikinci bir dönem için Federal Rezerv koltuğuna önümüzdeki şubat ayında görevi sona erecek olan Janet Yellen’i aday gösterip göstermeyeceğini açıklamaktan da çekindi.

Çeviren: Sefa Altuntaş

Kaynak: CNBC

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here