Perşembe, Nisan 25, 2024

Rusya-Çin Ticareti 2018 Yılına Kadar 80 Milyar Doları Bulacak

Çin Ticaret Bakanı Sözcüsü Shen Danyang, Pekin’de yapılan ‘’İpek Yolu Ekonomi Kuşağı’’ forumunda TASS’a, “Rusya ve Çin arasındaki ticaret giderek gelişiyor, bu yıl sonunda 80 milyar dolara ulaşacak.” açıklamasını yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Asya ülkeleri arasındaki bölgesel işbirliği ve entegrasyonu adına yapılan özel bir foruma katıldı. Putin, Xi Jinping’in özel davetiyi ile Pazar günü Pekin’e gelmişti.

Putin, Asya ve Avrupa arasındaki ekonomik kalkınma ve ticaretin hacmi konusunu, dünya ekonomisindeki eğilimleri de dikkate alarak acil ve önemli bir girişim olarak görmekte.

Çin ekonomisinin Rusya’yı yutabileceği riskinin olup olmadığını sorgulayan Putin, Rusya’nın ürkek bir devlet olmadığını ve Çin’i böyle riskli bir strateji içerisinde görmediğini, bununla beraber Moskova’nın Çin ile yalnızca karşılıklı yarar sağalayan  anlaşmaları imzalayacağını da sözlerine ekledi.

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Sözcüsü, “Bu yılın ilk 4 ayında Rusya-Çin ticareti çok hızlı bir şekilde ilerledi ve iş hacmi neredeyse %26 oranında artarak 25 milyar dolara kadar yükseldi. Ayrıca Rusya’nın Çin’e olan ihracatı Ocak-Nisan aylarında yüzde 33 artarken,  Çin’in Rusya’ya olan ihracatı ise yüzde 22 oranında arttı.” açıklamasında bulundu.

Yetkililer, Rusya’dan Çin’e gıda ihracatının da hızla arttığını açıkladı. Dünya fiyatlarının düşmesinden dolayı Çin, Rusya’dan enerji ithalatı da yapmaya başladı.

2016’da Rusya ve Çin arasındaki ticaret hacmi yüzde 2.2 oranında artarak 69.5 milyar dolara kadar yükselmişti. Bu yılın ilk dört ayında ise ikili ticaretin toplamı 24.73 milyar dolar. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Rusya ve Çin’in önümüzdeki 3-7 yıl içerisinde ikili ticareti 200 milyar dolara yükseltmek adına çaba göstereceğini söyledi. Ayrıca ödemelerde ulusal para birimlerinin kullanımını artırarak, ülkeler arasındaki tercihli ticaret kurallarının da dikkate alındığını söyledi.

Taraflar aynı zamanda ticaret, ekonomi yatırımları ve ülkeler arasındaki bilimsel anlamda işbirliğini geliştirmek amacıyla ortak bir Rusya-Çin Girişim Fonu kurmayı planlıyor.

Kaynak: RT

Marwan Nadhimhttp://populerakim.com
İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler / Editör

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız