Diş ağrısı dönem dönem hepimizin başına gelebilen, hayat kalitemizin düşmesine sebep olan ve dayanılmaz acılar yaşatabilen bir ağrıdır. Diş ağrısının pek çok sebebi vardır. Peki diş ağrısı neden olur? Diş ağrısı; diş çürükleri, dişte oluşabilen enfeksiyonlar, diş çatlağı, diş dolgusunun hasar görmesi, diş eti enfeksiyonu, diş çekilmeleri gibi pek çok sebeple ortaya çıkabilmektedir.
Elbette yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı ağrıyan dişiniz için mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Aksi takdirde diş ağrınız aynı sebeplerden dolayı devam edecektir. Yine de doktora gidene kadar diş ağrısına çözüm bulmak istiyorsanız aşağıda sizin için derlediğimiz yazımızı okuyabilir, evde diş ağrısına ne iyi gelir, diş ağrısı nasıl geçer, zonklayan diş ağrısına ne iyi gelir gibi sorularınızın yanıtları bulabilirsiniz.
Evde Diş Ağrısı Geçirme Yöntemleri
1)Önce Dişlerinizi Fırçalayın
Diş ağrıları dişlerin arasında kalmış olan yemek artıkları sebebiyle de oluşabilmektedir. Bu sebeple dişiniz ağrımaya başladığında öncelikle dişlerinizi fırçalamalı, diş ipi ile temizliğini yapmalısınız. Ağrı sırasında dişlerinize ve diş etlerinize fırça ile baskı uygulamak canınızı daha da yakabileceği için dişlerinizi bastırmadan temizlemelisiniz.
2)Eğer Şişkinlik Varsa Soğuk Kompres Yapın
Diş etlerinizde veya yanağınızda şişkinlik oluştuysa soğuk kompres yaparak acınızı biraz olsun azaltabilirsiniz. Soğuk bölgesel olarak uyuşma sağladığı için diş ağrınızın biraz dinmesine yada ağrınızı hissetmemenize yardımcı olabilir.
3)Tuzlu Su veya Sirke İle Ağzınızı Çalkalayın
Diş etlerinde oluşabilen iltihaplanmalar diş ağrısına sebep olabilmektedir. Eğer dişlerinizde bu gibi bir iltihaplanma varsa antiseptik ürünler kullanmak diş ağrınızı azaltabilmektedir. Evde diş ağrısına ne iyi gelir diye düşünüyorsanız, ılık bir suya biraz tuz koyarak veya sirke ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Sirke ve tuzda bulunan antiseptik içerikler iltihaplanmadan kaynaklanan ağrınızı biraz olsun azaltabilir.
4)Ağrıyan Bölgeye Karbonat Koyarak Bekletin
Tuzda ve sirkede olduğu gibi karbonatta da antiseptik özellikler bulunmaktadır. Bu sebeple iltihaplı ağrılarda karbonat kullanımı ağrının dinmesine sebep olabilmektedir. Karbonatı iki farklı şekilde dişlerinize uygulayabilirsiniz. İlk olarak ılık suyun içine biraz karbonat koyarak ağzınızı çalkalayabilirsiniz. İkinci olaraksa ağrıyan bölgeye karbonatı bir çay kaşığı yardımı ile koyarak bekletebilirsiniz. Bu sırada karbonatı yutmamaya özen göstermelisiniz. Biraz bekledikten sonra karbonatı tükürüp ağzınızı su ile çalkalamalısınız.
4)Karanfil İle Ağrıyı Uyuşturun
Karanfil diş ağrılarında kullanıldığında uyuşturucu etki göstermektedir. Ağzınıza karanfili attıktan sonra biraz çiğneyerek acı suyunun ağrıyan bölgeyi uyuşturmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca evinizde karanfil yağı varsa birkaç damla pamuğa damlatarak, ağrıyan bölgeye koyabilir ve bir süre bekletebilirsiniz. Karanfilin anestezik etkisi ile ağrının biraz olsun azalmasını sağlayabilirsiniz.
5)Sarımsak Çiğneyin
Çok kötü bir fikir gibi gelse de sarımsak çiğneyerek diş ağrınızı dindirebilirsiniz. Sarımsakta bulunan doğal antibiyotik özelliği diş ağrınızın azalmasına yardımcı olabilmektedir. Bunun için bir sarımsağı ağzınıza atarak yavaşça çiğneyebilirsiniz. “Ben sarımsağı çiğneyemem” diyorsanız, sarımsağın üzerine bıçakla birkaç çizik attıktan sonra ağrıyan bölgeye koyabilirsiniz.
6)Doğal Olmasa Da Ağrı Kesicilerden Yararlanın
Her yöntemi denediniz ve yine diş ağrınız geçmediyse, diş ağrısı için ne yapmalı diye düşünmeye devam ediyorsanız, ağrı kesicilerden yardım alabilirsiniz. Eczaneye giderek alabileceğiniz ağrı kesici ilaçlar ile kısa süreli de olsa diş ağrınızı dindirebilirsiniz.
Diş Hekimine Mutlaka Görünün
Yukarıda anlattığımız yöntemler diş ağrınızı kısa süreli dindirse de “ateş olmayan yerden duman çıkmaz” yani dişinizde bir sorun var ki ağrıyor. Bu sebeple mutlaka bir diş doktoruna görünmeli ve dişinizde oluşan sorunu öğrenmelisiniz. En kısa sürede tedavi olarak diş ağrınızı kökten çözebilirsiniz.
Başlamadan Diş Ağrısını Önlemek İçin
Ağız bakımı diş sağlığı için oldukça önemlidir. Günde iki defa dişlerinizi fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve ağzınızdaki mikropları ortadan kaldırmak için gargara kullanmalısınız. Düzenli olarak diş doktoruna görünmeli ve hekiminizin önerilerini dikkate almalısınız.