Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi

0
1047

Dünyanın birçok yerinde yaşanan krizler nadiren manşetlere yansımaktadır. Norveç Mülteci Konseyi, bu bölgelerde yaşanan siyasi iradenin eksikliği, donör yorgunluğu ve medyanın ilgisizliği nedeniyle ihmal edilen yerlerde yaşanan felaketleri ortaya koyuyor. İşte medya tarafından görmezden gelinen o bölgeler…

1-DEMOKRATİK KONGO CUMHURİYETİ

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Christian Jepsen/Norwegian Refugee Council

1-Demokratik Kongo Cumhuriyeti

-Advertisement-

Suriye’dekine benzer şekilde evsiz insan sayısına sahip olmasına rağmen gündeme gelmiyor. Ülkenin geniş bölgelerinde yaşanan şiddet, hastalık ve yetersiz beslenme günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda. 2017 sonunda toplamda 4.5 milyon Kongolu yerinden edilmiş ve 700 bine yakını da komşu ülkelere kaçmıştır. Yaşanan çatışmalar, etnik rekabet, doğal kaynaklara karşı mücadele ve devlet kontrolünün yokluğu gibi nedenler tarafından ortaya çıkmaktadır. Yukarıdaki fotoğraf “Katanika” adlı evsiz kalanların yerleşim yerine ait. Burası 70 bin insana ev sahipliği yapmaktadır. Çoğunluğu ise etnisiteler arası çatışmalardan kaçan insanlardan oluşuyor.

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Christian Jepsen/NRC

Mwama Mukenguo, 40 yaşında, Tanganyika şehrinin Kiuya köyünden kaçmış ve eşi öldürülmüş. Mwama, şunları söylüyor: 

“Hiçbir şeye sahip değiliz. Mayıs ayında bebeğimi doğurdum ve ciddi şekilde yetersiz besleniyor. 8 çocuğum var, 6’sı şu an benimle, 2 tanesi de akrabaları ile birlikte. Yemeğe ve elbiseye ihtiyacımız var”

2- GÜNEY SUDAN

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Albert Gonzalez Farran/NRC

Güney Sudan’da iç savaş 5. yılına girerken, insani krizin boyutları giderek kötüleşiyor ve 12.9 milyon nüfuslu ülkenin yarısından fazlası hayatta kalmak için çabalıyor. Yaşanan şiddetler nedeniyle 3 kişiden 1’ini evsiz bırakmıştır. Bu durum, Uganda’da, Etiyopya’da ve Sudan’da mülteci krizini de ortaya çıkarmıştır. Kalanlar ise yaşanan kıtlıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Nyejal, kocası kör olduğu için ailesinin geçimini sağlıyor. Nyejal, “Bu sefer tarımdaki verimliliğin daha iyi olmasını umut ediyorum. Geçen sene kötü hava şartları nedeniyle neredeyse her şeyimizi kaybettik.” açıklamasını yapıyor.

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Albert Gonzalez Farran/NRC

6 çocuk annesi Mary Nyariakalok, yemek yapmak için beyaz mısır topluyor. Mary şunları söylüyor:

“Burada yemek yok ve nasıl idare edeceğimizi bilmiyoruz. Şu anda topladığım beyaz tahılları önce temizliyorum, sonra da ailem için pişiriyorum. En azından aileme bir günlük yemek vermiş olacağım.”

Kıtlık sorunu en çok kadın ve çocukları etkilemiştir. Çocukların yarısı yetersiz beslenmeden dolayı sağlıksız besleniyor. Bunun yanında da 2 milyona yakın kadın ve kız çocuğu cinsiyete dayalı şiddetin riski altında bulunuyor.

3- ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Tiril Skarstein/NRC

Orta Afrika Cumhuriyeti, komşu ülkeleri olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Güney Sudan’da yaşanan krizler nedeniyle çatışmaların buraya sıçraması sonucu kendisini kriz listesinde buldu. Buradaki çatışmaların çoğu Hristiyan Anti-Balaka milisleri ile baskın bir Müslüman koalisyon olan Seleka arasında yaşanmaktadır. Ülke içinde yerinden edilmiş insan sayısı yüzde 70 oranında artarak 689.000’e yükseldi.

Çatışmaların giderek artmasına rağmen medya bu konuya çok ilgi göstermiyor ve insani ihtiyaçlar da kronik bir şekilde ihmal edilmeye devam ediyor. 2017’de en az finanse edilen büyük krizlerden biriydi.

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Ingrid Beauquis/NRC

Soulemane Amadou (sağda), ev sahibi ile birlikte yaşadığı Gara Amou bölgesine göç etti. Burası Peuhl topluğundan gelen 2000’den fazla insana güvenli bir yer sağladı. Melanie (solda) ise kocası ve 3 çocuğu ile birlikte buraya yeni gelenlerden biri.

Amadou şunları söylüyor:

Bu ülkede tek istediğim şey barış. Şu an eşim ve çocuklarım hala Batanfago bölgesinde. Onları buraya getirmek çok zor. 

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Ingrid Prestetun/NRC

4-BURUNDİ

2015 yılından beri siyasi huzursuzluk ve insani krizlerden dolayı Burundi’den 400 binden fazla insan göç etmiştir. Bu sayı geçen yıl yüzde 20 oranında bir artış göstermiştir. Birçoğu Nyarugusu gibi aşırı kalabalık mülteci kampında yaşamış ve Tanzanya’ya sığınmıştır.

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Ingrid Prestetun/NRC

Tanzanya’daki mülteci nüfusunun yüzde 46’sı yaşları 3 ila 17 arasında olan çocuklardan oluşuyor. Eğitim kampları içerisindeki olanaklar çok kısıtlı ve her sınıf 300 kişi ile sınırlıdır. Tanzanyalı yetkililer geçici inşalara izin vermemektedir. Çocukların çoğu dışarıda eğitim görüyor, korunmak için de sadece ağaçlar var. 

5- ETİYOPYA

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Sidney Kung’u/NRC

Geçen yıl Etiyopya’da çatışma ve kuraklık yüzünden 1 milyondan fazla insan evini terketti. Oromia ve Somali’nin sınırındaki güvensizlik nedeniyle Eylül ayından sonra 700 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Etiyopya’nın 1.4 milyar dolarlık uluslararası yardım başvurusunun 2017 sonuna kadar sadece yüzde 46’sı finanse edildi. Birçok Etiyopyalıyı başka zorluklar ve açlık krizi bekliyor olabilir, fakat yine de bu durum büyük oranda uluslararası radarda kalıyor…

6- FİLİSTİN

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi

Uluslararası mülteci topluluklarının tanımına göre 5.3 milyondan fazla Filistinli mülteci konumunda. Çoğu sınır komşusu olan Lübnan’da, Ürdün’de ve bir milyondan fazlası da Gazze’de yaşıyor. Gazze’dekiler 10 yıldan fazla bir süre ile abluka altında yaşamaktadır. Bu durum tüm nüfus için korkunç yaşam koşullarına neden olmuş, insanların yüzde 84’ü insani yardıma muhtaç kalmışlardır. Gazzeli çocuklar olağanüstü derecede travmatik kabuslar yaşadılar. Bu fotoğraftaki kızın adı Omaia Ziara, 13 yaşında, ev ödevini mum ışığında yapmaya çalışıyor. Doğu Gazze’de günde 16 saatlik elektrik kesintileri yaşanmaktadır. 

7- MYANMAR

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Ingrid Prestetun/NRC

Myanmar’da Ağustos 2017 yılında yükselen çatışmalar 700 bin insanın Bangladeş’e göç etmesine neden oldu. Müslüman azınlık olan Rohingya halkının şiddet, işkence ve insan hakları ihlallerinden dolayı kaçtığı rapor edilmiştir. Bir milyondan fazla Rohingyalı şu an Bangladeş’te mülteci olarak yaşıyor.

8-YEMEN

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Karl Schembri/NRC

Yemen’de 3 yıldır süren savaş, milyonlarca insanın temel ihtiyacını karşılamasını engelledi. Yaşanan çatışmalar birçok sivilin ölümüne ve acıların yaşanmasına neden oldu. Bu da insani yardımların bölgelere ulaştırılmasını engelledi. 2 milyondan fazla insan evinden oldu. Bu fotoğraf savaşın kurbanları arasında olan bir bebeğe ait. adı Radwa. Babası Abdullah şunları söylüyor:

“Radwa, yetersiz beslenmeden dolayı hastaneye kaldırıldı. ÇocuğunuN öldüğünü gözlerinin önünde görüyorsun. Hayatlarımızı neden elimizden alıyorlar? Onların durdurulmasını, ablukaların kaldırılmasını ve hava saldırılarının durdurulmasını istiyoruz. Normal hayatımızı yaşamak istiyoruz.” 

9- VENEZUELA

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Luis Acosta/AFP/Getty Images

Burası Kolombiya’nın Norte de Santander şehri. Venezuelalılar ülkelerindeki kriz nedeniyle buraya iş bulmak ve geçinmek için geliyor. Latin Amerika bir bütün olarak çok sayıda göç hareketlerine maruz kalmasına rağmen, bu göçün bölgedeki en kötü göç olduğu düşünülüyor. 2017 yılında 1.6 milyona yakın Venezuelalı ülkesinden ayrıldı.

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı’na göre birçoğunun uluslararası korumaya ihtiyaç duyduğunu rapor etmiştir. Venezuela’dan Kolombiya’ya gelen bu insanlar, bölgedeki çatışmaların kurbanı oluyor, bazıları da acemi asker olarak silahlı gruplara katılıyor. 

10- Nijerya

Dünyada Görmezden Gelinen 10 Savaş Bölgesi
Photograph: Rosalyn Velds/NRC

Nijerya askerleri ile Boko Haram örgütü arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle insanlar evlerini terkedip ülkenin kuzeyine doğru yöneliyor. Nijerya ordusu saldırılarını giderek şiddetlendiriyor. Buna karşılık olarak Boko Haram da sivil insanları hedef olarak kullanıp misilleme yapmaktadır. Bu çatışmalar yüzünden 1.7 milyondan fazla insan etkilenmiş durumda. Kamu hizmetleri, yarım milyondan fazla ev, birçok okul, sağlık kuruluşları ve su tesisleri yok yerle bir edilmiş durumda.

Kaynak: The Guardian

Çeviren: Marwan Nadhim

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here