Çarşamba, Ocak 22, 2025

PCR Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

PCR; genetik hastalıklar, kanser araştırmaları, cinsel yolla bulaşan Hastalıklar, babalık testi , HIV ve Hepatit gibi birçok virüs ve bakteri kaynaklı hastalığın teşhisi için çok uzun süredir kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu teste “moleküler tanı testi” de denmektedir.

PCR Testi Nedir Nasıl Yapılır?

PCR yöntemi insan vücudunda çok az virüs bulunsa dahi tespit edebilen bir yöntemdir. PCR, insan vücudundaki virüsü belirlemenin yanında, savunma sisteminin ürettiği yanıt olarak antikorları da belirleyebilir. (COVİD 19 Antikoru belirleme prosedürü farklıdır.)

COVID-19 Tanısında PCR Testinin Önemi Nedir?

PCR testi COVID-19’da da virüse ait RNA’yı gösteren, virüsün varlığını ve kimliğini ortaya koyan testtir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu yöntem vücuttaki en ufak virüsü bile tespit ettiğinden pandemi sürecinin 2. dalgasından itibaren kullanılmaktadır. PCR testi, koronavirüs hastalığının erken tespit edilmesi ve hastaya erken müdahale edilebilmesi açısından önemli bir yöntemdir.

PCR Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Genetik Hastalıklar, , Cinsel Yolla bulaşan Hastalıklar nelerdir? PCR testi ücretli mi?
PCR Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Genetik Hastalıklar, , Cinsel Yolla bulaşan Hastalıklar nelerdir? PCR testi ücretli mi?

PCR Testi İçin Nasıl Numune Alınır?

PCR koronavirüs testi için, hastalığın başlangıç aşamasında boğaz ve burundan pamuklu bir çubuk yardımıyla sürüntü (nazofarengeal sürüntü) alınır. Ancak hastalığın ilerleyen dönemlerinde solunumdan da örnekler alınabilir. Bunun sebebi ise hastalığın ilerleyen döneminde hastanın burun veya boğazında örnek kalmama ihtimalinin bulunmasıdır.

PCR Nasıl Yapılır?

Şartlar ve zamanlama doğru yapıldığında hastadan alınan örnek, uzman tarafından kaba konularak laboratuvardaki test kartuşuna aktarılır. Aktarılan örnek otomatik olarak filtre edilir. Hemen sonrasında uygulanan ultrasonik dalgalarla Covid-19 virüsünün RNAsı alınır ve PCR ajanlarıyla virüsün genetik materyali karışır. Devamında reaksiyon tüpünde gerçek zamanlı çoğalma ve tanım yapılır ve sonuç aşamasına gelinir.

PCR testlerinde iki tür uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalar; gerçek zamanlı PCR yani real time PCR ve hızlı sonuç veren PCR’dir. Gerçek zamanlı PCR sonucu 1-3 saat içinde çıkarken, hızlı sonuçlu olanlarda 15 dakikadan 1,5 saate kadar sürede sonuç alınabilir.

PCR ve Antikor Testleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

PCR Testi kişinin vücudunda virüs genetik materyalinin varlığını yani enfeksiyon varlığını belirleyen testtir. Antikor testleri ise kişinin daha önceden enfeksiyona maruz kalıp kalmadığını belirlemektedir. Antikor testi, virüs varlığını ölçümleyen bir test değildir. Özetle; antikor testi, testin yapıldığı esnada kişinin hasta olup olmadığını tam olarak belirlemez. Buna karşılık PCR testi, hastanın virüs taşıyıp taşımadığını tespit eder.

PCR Testi Ne Kadar Güvenilir?

PCR testi, çok uzun yıllardır tanı ve teşhislerde kullanılan güvenilir bir yöntemdir.

PCR Testi mi, Hızlı Tanı Testi mi Daha Güvenilir?

PCR testi koronavirüs tanısı için daha güvenilir bir yöntemdir.

PCR Testi Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?

Covid-19 için PCR testi sonuçlanma süresi örnek alımı süresini de hesaba katarsak en geç 24 saat içerisinde sonuçlanır.

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız