Filmin Adı: The Godfather Part II
Yapım Yılı: 1974
Yönetmen: Francis Ford Coppola
Senaryo: Francis Ford Coppola – Mario Puzo
Görüntü Yönetmeni: Gordon Wills
Oyuncular: Al Pacino – Robert De Niro – Robert Duvall – Diane Keaton – John Cazale – Talie Shire – Bruno Kirby – Lee Strasberg – Michael V. Gazzo – Richard Bright
BABA 2 VE KÜBA’NIN DOĞUM GÜNÜ KİSVESİ ALTINDA PAYLAŞILMASININ ANLATIMI
Yönetmen Francis Ford Coppola, sinemaya kazandırdığı Baba üçlemesiyle şüphesiz ki sinemanın en değerli yönetmenlerinden biri. Serinin ilk filmiyle biz izleyicilere ve sinemaya Al Pacino gibi bir sözüm ona ‘Tanrı’yı kazandırmasının yanı sıra ikinci bölümde de Robert De Niro’yu bize ve sinemaya tanıtmıştır. Ancak ben size bu sunumda Baba 2 filminde öğrendiğimde bayağı şaşırdığım, filme ve yönetmene bir kez daha hayran kalmamı sağlayan bir sahneyi sunacağım.
Öncelikle Baba serisiyle ilgili olarak herkesin bilmesi gereken şu bilgileri vereceğim. Baba üçlemesi, Amerikan sinemasından ve Amerikalı bir yönetmenden çıkmış olmasına karşın aslında çok büyük bir Hollywood ve kapitalizm taşlamasıdır ve içinde çok derin mesajlar ve alt metinler barındırır. Özellikle ikinci filmde normal bir sinema seyircisi filmin sadece Küba’da devrim esnasında bir sahnesinin geçmesini hemen bir anti-komünizm propagandası veya klasik amerikan milliyetçiliği göndermesi zannedebilir. Ancak Küba sahneleri aslında bir tarih dersi niteliğindedir. Nasıl mı, işte şöyle:
Yukarıda paylaştığım filmin bu karesinde Al Pacino’nun canlandırdığı Michael Corleone karakterinin Küba’nın başkenti Havana’da yaşayan ortağı olan büyük mafya babası Hyman Roth’un doğum günü kutlaması görülmekte. Ayrıca Hyman Roth karakteri Küba’nın Amerika güdümlü faşist diktatörü olan, Fidel Castro ve Che Guevara önderliğinde yıkılan Batista’nın gerçekte çok yakın olduğu Yahudi mafya babası Meyer Lansky’den esinlenme.
Bilindiği üzere Batista, iktidarı süresince Amerikan mafyasıyla ve özellikle Meyer Lansky ile çok yakın ilişkilerde bulunmuş, Küba’ya onlarca kumarhane ve gece kulübünü bu bağlantıları sayesinde açmıştır. Ayrıca filmden sonra Lansky’nin Roth karakterini canlandıran oyuncu Lee Strasberg’i telefonla arayarak performansından dolayı tebrik ettiği rivayet edilir.
Neyse biz sahnemize dönelim. Sahnede Michael Corleone, Hyman Roth ve tüm Amerikan mafya kodamanları partiye davetli ve Havana’yı tepeden gören bir otelin terasındalar. Hyman Roth’un önündeki pastayı tekerlekli bir masayla sunmak üzere olan siyahi bir garson var. Bu garson Amerika’nın yayılmacı köle politikasına bir gönderme, aynı zamanda pasta burada görülmüyor ama aslında Küba haritasının resmedildiği bir pasta. İlk başta garsonumuz pastayı hemen bölerek ikram etmek istiyor ancak Roth önce pastanın ortaya getirilmesini ve dostlarının pastayı iyice görmesini istiyor. İşte burada aslında Küba ülkesi haritasının resmedildiği bir pasta kisvesi altında Amerikalı mafya kodamanlarına paylaştırılıyor ve bu da Havana’nın şehri ayaklar altına almış olan bir otelde yapıyor. Ayrıca Michael Corleone’nin abisi Fredo Corleone de otelin sahibi.
Soldan sağa Batista ve Meyer Lansky ile eşi.
Filmle ilgili ikinci analizimiz de yine Küba sahnelerindeki yılbaşı bölümü. Bildiğimiz üzere The Godfather Part II, Vito’nun oğlu Michael’ın idaresindeki Corleone imparatorluğunun 1958 – 1959 dönemiyle genç Vito Corleone’nin New York’ta güç kazanmaya başladığı 1917 – 1930’ları paralel bir kurguyla kusursuz biçimde anlatır. Yılbaşı sahnesinde ise Michael Corleone ve tüm kodamanlar diktatör Batista’nın başkanlık sarayında verdiği partide eğlenmektedirler ancak dışarıda Fidel Castro ve yoldaşları devrimi gerçekleştirmişler ve Amerika güdümlü Batista’yı yenmeyi başarmışlardır. Michael, içeriye askerlerin girdiğini görünce bunun farkına varır, kısa süre sonra da yeni yıl olur. Tam bu olurken hain olduğunu anladığı abisine sarılır ve:
Michael burada abisi Fredo’ya judas öpücüğü konduruyor ve etrafta da insanlar var.
“Sen olduğunu biliyordum Fredo, you broke my heart. You broke my heart.”
Diyerek Fredo’yu sert bir biçimde dudağından öperek geri iter. Burada ise çok güçlü bir dini alt okuma vardır. Hristiyan geleneğinde 12 havarisinden biri tarafından ihanete uğrayan İsa, ihanet eden Judas’ı ölüm öpücüğü (Kiss of Judas) ile dudağından öperek iter. Burada da işte bu tarihi olaya bir gönderme bulunmaktadır. Michael İsa konumundadır, ona ihanet eden abisi Fredo ise Judas konumunda.
Ve burada da gerçek Judas öpücüğünü görmekteyiz. Aynı filmdeki gibi kalabalık bir ortamda Judas İsa’yı Romalı askerlere teslim etmeden önce Judas öpücüğünü konduruyor.