Film Analizi: Yüzüklerin Efendisi Serisi

1
6096

Hikaye, sınav kağıdı okumaktan sıkılmış bir akademisyenin boş bir sınav kağıdı ile karşılaşmasıyla başlar.

“Topraktaki oyukta küçük bir hobbit yaşardı…”

-Advertisement-

Yüzüklerin Efendisi serisi “Yüzük Kardeşliği“, “İkiz Kule” ve “Kralın Dönüşü” olmak üzere üç bölümden oluşur. Bu seri, J.R.R Tolkien’in çocuklar için yazdığı Hobbit kitabının devamı niteliğindedir. Eserlerin yaratıcısı John Ronald Reuel Tolkien’in dil üzerine büyük bir yeteneği vardı. Eski Gal ve Fin dilleri üzerine eğitim görürken, zamanla kendi Elf dilini yaratmaya başladı.

Peter Jackson
Peter Jackson

Tolkien, kendi hayal dünyasıyla inşa ettiği oldukça fantastik ve zengin içerikli Orta-Dünya Evreni, tüm dünyada büyük bir hayranlık uyandırdı. Romanındaki fantastik dünya, Tolkien’in kurguladığı masallar ve Avrupa Mitolojileri ile oluştu. Tolkien kendisine bir dünya yarattı ve bu dünyada farklı yaşamlar yer alıyordu. Bu yaşamları yeni ırklarla yorumladı. Hayal gücünü zorlayan roman kahramanları yarattı. Hatta bu dünyada kendi yarattığı Elf dili konuşuluyordu.

Film Analizi: Yüzüklerin Efendisi Serisi

Tüm bunlar, okuyucuları, Tolkien’in hayal dünyasında büyülü bir yolculuğa sürüklemişti. Bundan dolayı böyle bir eserin beyazperdeye aktarılması herkes tarafından büyük bir merak uyandırıyordu. Gençlik yıllarında Tolkien hayranı olan yönetmen Peter Jackson bu projeyi üstlenen kişi oldu. Jackson, yaşamının 7 yılını bu projeye adamıştı. Üç filmin de aynı anda çekiliyor olması sinema tarihinde bir ilkti. Bu üç film, 100 farklı yerde ve 274 günlük çekim maratonu sonuncunda amacına ulaştı.

Elfler, Cüceler, Goblinler, Entler, Orklar derken düş gücü canlanmaya başladı. 120 teknisyen, özel efektler, makyaj ve protezler, silahlar, minyatürler… Hobbit delikleri, Elf sığmağı ”Rivendell’in kaydırakları, ‘Sıçrayan Midilli İni”nin sisli ve dumanlı atmosferi, Moria madenlerinin mağaraları fiziksel tasarımcılar ve teknisyenler tarafından fiziksel olarak hayata geçirildi.

3 BOYUTLU GÖRÜNTÜLER

Bu fantastik eserin görsel dünyaya aktarılmasında diğer en büyük rol ise karakterleri resmetme işi idi. Tolkien’in dünyasına çokça hakim iki isim, dünyanın en iyi konsept sanatçıları Alan Lee ve Jonh Howe kitaptaki karakterleri 3 boyutlu görüntülere çevirdi.

Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde, yapımcılar Orta Dünya’yı yaratabilmek için, dünyanın yüzyıllar önceki halini temsil edebilecek bir yer bulmak zorundaydılar. Günay Pasifik Yeni Zelanda’da tam da aradıklarını buldular diyebiliriz. Romandaki mekanların tasvirini karşılayacak dünyada bir çok ülke ve bir çok doğal güzellikler vardı fakat filmin tek bir ülkede çekilmesi onlar için büyük bir avantajdı. Bu yüzden Peter Jackson için Yeni Zelanda büyük bir şans olmuştu.

yüzüklerin efendisi

3000 kemer, 900 zırh, 2000 silah, 20.000 ev aleti, 1600 protez … Orta Dünya’yı yaratmanın büyüklüğünü anlamak için bu rakamlara bakmak bile bizi daha da heyecanlandırıyor. Orta Dünya’nın yaratıklarına bile bedenler inşa edilmişti. Orklar için gri, fil derisini andıran buruşuk yapay ciltler hazırlandı ve 200 farklı Ork kafası tasarlandı.

Orglar

Bunu yanında flimdeki en unutulmayan karakter kuşkusuz Gollum’du. Smeagol adında bir hobbit olarak doğan yüzükle tanışmasının ardından kimileri tarafından korkunç kimileri tarafından sevimli bir değişime uğrayan bir yaratık. Gollum, tüm sinema eleştirmenleri tarafından ”şimdiye kadar görülmüş dijital yaratıkların en gelişmişi” yorumunu almaktadır. Gollum’un tasarımında gerçekçi hareketler, organik kas ve kemikler, saydam fakat bir o kadar da etimsi deriler, modelleme kodları, yeni deri ve kas kodları geliştirdiler.

Gollum

Üçleme dış dünyanın kapılarını araladığı için çok sevilmişti. Tolkien’in fantastik, otantik ve  büyülü evrenini, kurguladığı yaratıkları hayata geçirmek için Peter Jackson kendisiyle ve ekibiyle büyük bir savaş verdi kazanan isim ise o oldu.

Seri, yıllar geçmesine rağmen yeri doldurulamaz bir seviyede. Senaryosuyla, müziğiyle, oyuncu gücüyle tekrar tekrar izlenen keyifli bir başyapıt. “Orta Dünya” ismiyle kurgulanmış bir ortamda özellikli bir yüzüğün etkisinin bu denli vurgulayıcı anlatılması izleme keyfini en üst seviyeye taşıyor. Yönetmen Peter Jackson ve yıllar öncesinde eseri kaleme almış J.R.R. Tolkien’in kaderlerinin birleştiği nokta ‘‘Lord Of The Rings”.

…”Buna şükürler olsun!” dedi Bilbo gülerek ve tütün kavanozunu ona uzattı.

Yüzüklerin Efendisi’nin Başlıca Karakterleri

Frodo Baggins (Elijah Wood): Utangaç fakat cesaretli bir hobbit ve yüzük kardeşliğinin lideri. Frodo Baggins, J. R. R. Tolkien’in kurgusal Orta Dünya evreni ‘ninde bir karakter. Frodo Baggins, Shirelı bir hobbit ve “Yüzük Taşıyıcısı”dır. Üçüncü Çağ 2968’de doğan Frodo, Drogo Baggins ile Primula Brandybuck’ın oğludur

Film Analizi: Yüzüklerin Efendisi Serisi

Gandalf (Ian Mckellen): Yüzüğün yok edilmesine yardım eden iyi kalpli bilge büyücü. Gandalf, J.R.R. Tolkien’in kurgusal Orta Dünya evreninin önemli bir kesitini anlattığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik üçlemesindeki önemli karakterlerden biridir. Gandalf, bir İstari ya da Orta Dünya büyücüsüdür.

Film Analizi: Yüzüklerin Efendisi Serisi

Saruman (Christopher Lee): Ak Saruman 3.Çağ’da, Orta Dünya’ya Valar’ın Temsilcisi olarak gelen ilk sihirbaz, diğer bir adla Istari’dir. Ak Divan’ın başıdır. Sindarin’deki adı, “Yetenekli İnsan” manasına gelen, Curunír’dir.

Film Analizi: Yüzüklerin Efendisi Serisi

Arwen (Liv Taylor): Elf Prensesi. Arwen, J. R. R. Tolkien’in kurgusal Orta Dünya evreninde Ayrıkvadi’nin elf prensesi, yarı elf Elrond ile elf kraliçe Celebrian’ın kızıdır. Onda Luthien’in çehresinin yeniden dünyaya geldiği söylenirdi. Ona Undómiel derlerdi.

Film Analizi: Yüzüklerin Efendisi Serisi

Aragorn (Viggo Mortesen): Cesur, yürekli uzun yıllar yaşayan bir savaşçı. Yüzük kardeşliğinde katılarak en büyük görevi üstleniyor. İnsan ırkından Dúnedain Arathorn ve Gilraen’nin oğlu. Eriador kolcusu ve Yüzük Kardeşliği’nin bir üyesi.

Film Analizi: Yüzüklerin Efendisi Serisi

Sam (Sean Astin): Frodo’nun yol arkadaşı yüzüğün yok edilmesinde rol alan asıl karakter. J. R. R. Tolkien’in kurgusal Orta Dünya evreninde Samwise Gamgee, daha sonra Bahçıvan Sam veya Cesur Sam, genellikle sadece Sam olarak bilinir.

Film Analizi: Yüzüklerin Efendisi Serisi

Legolas (Orlando Bloom): Elf kardeşliğini temsil ediyor. Legolas, Tolkien Evreninde bir kurgusal kahramandır. Kuyutorman’ın Elf prensidir. Babası Thranduil’dir. Annesi Sayısız Gözyaşı Savaşında ölmüştür.

Film Analizi: Yüzüklerin Efendisi Serisi

Gimli (John Rhys-Davies): Erebor’lu cüce, yüzük kardeşliği üyesi ve bir elf ile dostluk kurması onu diğer cücelerden farklı yapıyor. Gimli, J. R. R. Tolkien’in yarattığı Orta Dünya evrenindeki kurgu kahramanlardan biri. Gimli, Durin’in halkından Ereborlu bir cüce. Babası Bilbo’nun yanında Yalnız Dağ’a yapılan sefere katılan Glóin’di.

Film Analizi: Yüzüklerin Efendisi Serisi
-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here