Pazar, Aralık 22, 2024

Rusya-Ukrayna Ateşkesi Olacak mı?

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, bir yandan da ateşkes görüşmeleri için büyük çaba sarf ediliyor. Ateşkes çağrısı yapan Türkiye, savaşın bir an önce sonlanmasını talep ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Vladimir Putin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ele alındı, Türkiye-Rusya ilişkileri değerlendirildi.

Rusya-Ukrayna Ateşkesi Olacak mı?
Rusya-Ukrayna Ateşkesi Olacak mı?

Rusya-Ukrayna Ateşkesi Olacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hep birlikte barışın yolunu açalım.” çağrısını yineledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ateşkesin sağlanması, insani koridorların açılması ve bir barış anlaşmasının imzalanması için acilen adım atılmasının önemini vurguladı.

Ukrayna tarafıyla ve diğer ülkelerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapsamlı müzakerelerin yapılması ve netice alınması için çabalarını sürdüreceğini dile getirdi.

Merak edilenler: Rusya-Ukrayna savaşı

Bir bakışta Rusya-Ukrayna savaşı hakkında bilinmesi gerekenler

Ayrılıkçı bölgede ne oldu?

Donesk ve Luhansk’taki Rusya destekli güçler, 2014’te düzenledikleri referandumla Donbas bölgesinde bağımsız iki “halk cumhuriyeti” kurarak Ukrayna’dan ayrıldı.Eylül ayındaki ateşkesin birkaç gün sonra çatışmayla sonuçlanmasının ardından Şubat 2015’te Minsk’te ikinci bir ateşkes kararı alındı. Ayrılıkçılar Ukrayna’nın doğusunda silahsız bir tampon bölge oluşturulmasını kabul etti.

Savaş nasıl başladı?

Aralık 2021’de Rusya, Ukrayna sınırına askeri yığınak yapmaya başladı. Doğu Avrupa’daki askeri varlığını sonlandırması için NATO’ya çağrıda bulundu. NATO müttefikleri bu talepleri reddettiler ve Rusya’yı, Ukrayna’ya saldırması halinde ağır ekonomik yaptırımlar uygulayacakları konusunda uyardılar. 21 Şubat 2022’de Putin Donbas’a asker gönderdi, 24 Şubat sabahı ise Donbas’a özel bir askeri operasyon başlattı.

Çatışmalar nerede yoğunlaşıyor?

Başkent Kiev ile Harkov, Slovyansk, Dnipro ve Maripol’e hava saldırıları yapılıyor. Kramatorsk şehrinde de aralıklarla patlamalar yaşanıyor. Liman kenti olan Odessa da zaman zaman ateş altında kalan kentler arasında. Kısa sürede 1 milyondan fazla Ukraynalı yaşadıkları kentlerden ayrılarak komşu ülkelere geçti. BM, şiddetin devam etmesi halinde evlerini terk etmek zorunda kalanların 10 milyonu aşacağı konusunda uyardı.

(Bu metin AA’dan alınmıştır)

Popüler Akım
Popüler Akım, siyaset, ekonomi, spor, kültür-sanat, tarih, moda, bilim&teknoloji ve sinema gibi birçok alanda çeviri ve denemeler yayınlayan bir sosyal medya platformudur.

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız