Pazar, Ekim 13, 2024

Böyle Bir Dünya Haritasının Neden Mevcut Olduğunu Kimse Açıklayamıyor

Harita Osmanlı amirali ve haritacısı Ahmed Muhiddin Piri ya da 1513’te İstanbul’da bilinen adıyla Piri Reis tarafından yapıldı. Ayrıca, Brezilya kıyılarını ve birçok insanın hayali olduğu düşünülürse, muhtemelen buzsuz Antartica’yı tasvir ediyor.

Ne anlama geliyor?

İnternet, ‘Açıklanamayan Harita’ olarak adlandırılan bir takım teorileri dile getirdi. Kartografyanın en ilgi çekici unsuru, Antartika’ya farklı algıların yerleştirilmesidir: Sadece buzdan özgür olmakla kalınmamış, aynı zamanda Güney Amerika’ya bağlı olduğu da görülmektedir.

Bir Harvard mezunu tarafından yetiştirilen tarihçi Dr. Hapgood, haritanın Antartika’yı tarih öncesi bir zamanda tasvir edildiğini söyledi. Bu durum daha eski bir medeniyetin Antartik sahiliyle eşleştirildiğini ima eder.

Antartika’nın, 1513 değil, 1818’de keşfedildiği göz önüne alındığında, bölgedeki topografyanın tasvirinin gizemini gözler önüne seriyor. Piri Reis, buzul öncesi bir Antartika hakkında nasıl bu kadar bilgi sahibi oldu?

Böyle Bir Dünya Haritasının Neden Mevcut Olduğunu Kimse Açıklayamıyor

Bir açıklama?

Piri Reis haritadaki bir notta, tarihsel ve çağdaş haritacılardan çizelgeler ve haritalar da dahil olmak üzere yaklaşık 20 kaynak materyali kullandığını itiraf ediyor. Haritalar üzerinde bir uzman olan Gregory C. Mclntosh, ‘Piri Reis’in 1513 Yılındaki Haritası’ adlı kitabında, bu durumun potansiyel bir açıklaması olduğunu belirtti ve şunları yazdı:

”Arap yazarlar çoğunlukla 2. yüzyılın coğrafyacısı Claudius Ptolemei’yi İskender generallerinden biri olan ve M.Ö 323 ile 285 yılları arasında hüküm süren ilk Ptolemaik hükümdar I. Ptolemaios ile karşılaştırıyorlardı. Piri Reis şüphesiz aynı hatayı yaptı ve sonuçta harita ve haritaların Claudius Ptolemy yerine Ptolemy I zamanından geldiğine inanıyordu.”

Mclntosh, Kuzey Amerika coğrafyasında, Asya ile çağdaş kartografik karışıklığın bir özelliği olarak tutarsızlıklar gördü, fakat bu durum Piri Reis’e özel bir şey.

Antartika meselesi…

En basit açıklama, söz konusu toprak kütlesinin Antartika’nın tasviri olmadığıdır. Kuzey yarım kürede arazi kitlelerine karşı bir denge unsuru olarak var olduğu sayılan birçok haritada tasvir edilen, ancak henüz keşfedilmemiş olan, varsayımsal bir kıta da Terra Australis’i gösteriyor. Piri Reis, Güney Amerika’yı bu kitlenin bir parçası olarak genişletmiş olabilir ya da sahil şeridinde aşırı bozulmuş bir çizgi çizmiş olabilir.

Kaynak: İndy100

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız