Bir ay önce Cardiff’e gittiğimde, şehri gezmekten ve fotoğraf çekmekten Galler’in kırmızı ejderhasının gizemini çözmeye vakit bulamamıştım. Türkiye’ye dönünce bir dost muhabbeti sırasında bu ejderhanın gizemi yine önüme gelince araştırmaya ve çevirmeye karar verdim.
Galler, Birleşik Krallık’ın önemli bir parçası olmasına rağmen milli bayrakta tasvir edilmez. Galliler’in gururlu ve antik savaş temsilcisi olan Kırmızı Ejderha (Galce :Ddraig Goch), yeşil ve beyaz zemin üzerinde bir ayağı kalkmış kırmızı bir ejderhadan meydana gelir. Her antik sembolde olduğu gibi ejderhanın görünümü yıllar boyunca değişti ve uyarlandı. Bu yüzden çeşitli varyasyonlarını görmek mümkün.
1959’da kabul edilen şu anki bayrak esasen Tudor Hanedanlığı zamanından beri Britanya’lı kral ve kraliçelerin kullandığı eski kraliyet nişanına dayanır. Kırmızı Ejderha, yüzyıllardır Galler ile ilişkilendirilirdi ve böyle olunca da Galler bayrağının kullanımda olan en eski bayrak olduğu ileri sürülür.
Peki neden ejderha? Bu sorunun cevabı tarih ve mitoloji içinde kayıptır.
Bir efsaneye göre, 4.yüzyılda Roma kontrolü altındaki Britanya’daki askerlerin Roma’ya üzerinde Kırmızı Ejderha bulunan bayraklar taşıdığını hatırlatır. Ama bu söylenenden bile daha eski olabilir.
Aberffraw bölgesinin Gallerli krallarının 5.yüzyılın başlarında, Romalıların Britanya’dan çekilmesinden sonra, güçlerini ve otoritelerini sembolize etmek için ilk kez ejderhayı benimsedikleri kabul edilir. Daha sonraları, 7.yüzyıl civarlarında, Cadwaladr’in (Galler Kralı – MS. 655-682) kırmızı ejderhası olarak bilinmeye başlanır.
Monmouth Geoffrey , 1120 ile 1129 yılları arasında yazdığı ‘’Britanya Krallarının Tarihi’’ (Historia Regum Britanniae) adlı kitabında, Uther Pendragon (Britanya mitolojisindeki efsanevi Kral Arthur‘un babası ve Camelot Kralı.) Ejderhaların lideri anlamına gelen Pendragon soyadını hesaba katarak ejderha ile Kral Arthur (Britanya mitolojisindeki efsanevi Camelot kralı) efsaneleri arasında bağlantı kurar. Geoffrey, Merlin’in (Kral Arthur efsanesinde yer alan büyücüdür.) kehanetindeki kırmızı ve beyaz ejderha arasındaki uzun çekişmenin, Galliler (Kırmızı Ejderha) ile İngilizler (Beyaz Ejderha) arasındaki tarihsel mücadeleyi sembolize ettiğinden bahseder. Galler’i sembolize etmek için kayda geçirilmiş en eski ejderhayı yaklaşık 820 yılında tarihçi Nennius tarafından yazılan ‘’Britonların Tarihi’’ (Historia Brittonum) adlı kitapta görülebilir.
Kral 7.Henry’nin İngiltere Kraliyet Armasını, Gal Ejderhası ile destekleyen Hanedan Arması Owain Glyndwr, (Galler Prensi unvanını taşıyan son yerli, Galli Hükümdar) 1400 yılında ejderhanın standardını İngiliz tacına karşı başkaldırının sembolü olarak yükseltti ve ejderha, İngiltere’ye Tudor Hanedanlığı zamanında getirildi. Galler Hanedanı İngiliz tahtını 1485’ten 1603 yılına kadar elinde tuttu. Bu Galler’in asil ailelerinden birinin düşüşü anlamına gelir. Bayraktaki yeşil ve beyaz çizgiler ilk olarak Tudor Hanedanlığı Kralı olan Kral 7.Henry’nin eklemeleriydi ve onun armasının renklerini (nişanını) temsil ediyordu.
Kral 7.Henry’nin saltanatı sırasında, yeşil ve beyaz zemin üzerindeki kırmızı ejderha Kraliyet Donanması Gemilerinin favori amblemi haline geldi.
20.yüzyılın başlarında, 1911 yılında, Galler Prensi Edward’ın ‘’Caernarfon Investiture’’ (20.yüzyılda yeni Galler Prensi unvanı alanların resmi olarak kabul edildiği ve bir nişanla onurlandırıldıkları seremoni) seremonisinde Kırmızı Ejderha kullanıldığında, ejderha popülaritesini yeniden kazanmış oluyor ve Galler’in ulusal bayrağı olarak görünmeye başlıyor.
Kırmızı Ejderha, şu anda Galler boyunca kamu ve özel binaların üzerinde dalgalanıyor ve iki milletin ‘’tarihsel mücadele’’ olarak adlandırdıkları rugby için ‘’savaş alanı’’ diye anılan Twickenham’da iki yılda bir bir araya gelmesini sağlıyor. Galliler, ejderhayı tarih ve kültürleri için onur simgesi olarak taşıyorlar.