Google’ın yeni telefon uygulaması nedir? Google, geçtiğimiz Eylül ayında telefon uygulamasına yeni bir ekleme yaparak Android cihazlarda istenmeyen sesli aramaları kontrol etme yolunda bir adım attı. Bu ”Doğrulanmış Aramalar” özelliği ekranda arayanın adını, logosunu, arama nedenini ve bir işletmenin Google tarafından doğrulandığını gösteren bir doğrulama sembolü görüntüleyecek.
Google Ürün Yöneticisi Gal Vered, bir şirket bloğunda bu konuda “Bu, güvenli bir şekilde yapılır – Google, doğrulamadan sonra kişisel olarak tanımlanabilecek hiçbir bilgiyi toplamaz veya saklamaz” açıklamasını yaptı.
Doğrulanmış Aramalar özelliğine sahip olan Google telefon, birçok Android telefona önceden yüklenmiş olarak gelir. Halihazırda telefonunda uygulamaya sahip olmayanlar içinse uygulamanın Google Play mağazasından indirebileceği duyuruldu. Uygulama ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Brezilya, İspanya’da sunulacak ve sonrasında daha fazla ülkeyi takip edecek.
Önemli Bir Sorunun Ele Alınması
Constellation Research başkan yardımcısı ve baş analistlerinden Liz Miller konu hakkında TechNewsWorld’e “Google, tüm operatörlerin izlemesi gereken bir yol izliyor. Bu sahte aramalara, bu dolandırıcılık çağrıları, yalnızca mahremiyet istilası oldukları için değil aynı zamanda çalıştıkları için de önemli bir sorun haline geldi” yorumunu yaptı.
FCC’de (Federal Communications Commission) yayımlanan bir rapora göre, 2019 yılında telefon dolandırıcılığına maruz kalan bir tüketici için ortalama kayıp 1.000 ABD doları oldu.
Miller, “Operatör düzeyinde, uygulama düzeyinde ve cihaz düzeyinde, herkes bununla mücadele etmenin bir yolunu bulmaya çalışıyor. Sanırım Google’ın bu uygulama aracılığıyla verdiği yanıt, bu sorunun çözümünün bir parçası olma kalıbına uyuyor.” diye sözlerine devam etti.
Google’ın teklifinin çok yararlı olabileceğini belirten Technalysis Research’ün kurucusu ve baş analisti Bob O’Donnell, TechNewsWorld’e “Hepimiz her türlü yerden spam çağrılar alıyoruz, bu nedenle giderek daha fazla şirket bunları engellemenin yollarını bulmaya çalışıyor. Tek zorluk, operatörlerin de bu hizmetlerden bazılarını sağlamaya çalışmasıdır, bu nedenle bir çakışma potansiyeli vardır, ama bence bunu işletim sistemi açısından sağlamak daha mantıklıdır. Operatörler Google kadar bilgiye sahip değiller” cümlelerini kurdu.
Spam Gönderenleri Bastırma Çabaları
Reticle Research’ün baş analisti Ross Rubin TechNewsWorld’e, “Son birkaç yılda patlayan dolandırıcılık ve otomatik çağrıları önlemeye yönelik yenilenmiş bir ilgi var” dedi.
Örneğin, Mart ayında, FCC, 2021’de tam olarak uygulanması beklenen STIR / SHAKEN girişimini başlattı. STIR / SHAKEN arayan kimliği sahtekarlığını hedef alıyor. Adres sahteciliği, bir telefonda görüntülenen arayan kimliği numarası arayan kişiye ait olmadığında oluşur. STIR / SHAKEN ile, telefon ağları üzerinden gelen aramaların arayan kimliği, asıl operatörler tarafından meşru olarak “imzalanacak” ve tüketicilere ulaşmadan önce diğer operatörler tarafından doğrulanacaktır.
Rubin bu konuda “Google ise bir aramanın gerekçesini belirleyerek bundan bir adım öteye gidiyor” dedi.
Öte yandan operatör tarafında, T-Mobile kullanıcılarına istenmeyen aramalara karşı bir dizi koruma üzerinde kontrol sağlayan ScamShield’ı piyasaya sürdü.
Rubin bu girişimi “T-Mobile yaklaşımı, mümkün olduğunca çok sayıda sahte aramayı engellemeye çalışan klasik bir filtreleme oyunudur” diye yorumlamıştır, “Google ise yalnızca arayan kişiyi değil, aramanın değerini de doğrulamaya çalışıyor.”
Apple da iOS 13’teki “Bilinmeyen Arayanları Sustur” özelliği ile dolandırıcılıkla mücadele partisine katıldı. Bu seçenek etkinleştirildiğinde, bilinmeyen numaralardan gelen tüm aramalar otomatik olarak sesli mesaja sevk edilir.
Gizlilik Endişesi
Google, “Doğrulanmış Aramalar” ile kişisel olarak tanımlanabilecek herhangi bir bilgiyi saklamasa da bu Google’ın işlemden veri toplamadığı anlamına gelmemektedir.
J. Gold Associates’nin kurucusu ve baş analisti Jack E. Gold, TechNewsWorld’e “Google’ın işletmelere söylediği şey, bize kaydolursanız ve bize kimi aradığınızı ve aramanın ne hakkında olduğunu söylerseniz, bunu arayana ileteceğiz. Sorun, bunun gerçekleşmesi için aramaların Google’a kaydedilmesi gerektiğidir. Hakkımızda bu ek verilere sahip olması konusunda Google’a güveniyor muyuz?” açıklamasını yaptı.
Gold, “Veriler kişisel değil, ancak telefon numaranız hala ellerinde. Bu Web‘de gezinmeyle aynı şey. Web’de gezinirken de herhangi bir kişisel veri tutmazlar, ancak size hangi reklamların sunulacağını biliyorlar, değil mi? Google, muhtemelen doğru olan Android sistem kullanıcılarına yardım etmeye çalıştığını söylüyor; öte yandan Google’ın Bank of America’da banka hesaplarım olduğunu bilmesini ister miyim? Bu iki ucu keskin bir kılıç ve her türlü mahremiyet endişesini artırıyor” ifadelerini kullandı.
Constellation Research’den Miller ise, Google’ın Google yararına olmayan hiçbir şey yapmadığını sözlerine ekleyip “Kesinlikle toplanan ve saklanan veriler var, sadece kişisel tanımlama bilgilerinin dışında kalıyor” dedi.
Ücrete Dayalı bir Gelecek Mi?
Doğrulama işlemi sırasında Google tarafından toplanan bilgiler, rakiplere karşı rekabet avantajı elde etmek için de kullanılabilir.
Rubin, “Google, bu doğrulamaları yapan işletmelerin ihtiyaçları hakkında bilgi edinebilirse bu, çevrimiçi reklamcılığı bu işletmelere daha iyi uyarlamak için bir fırsat olur. Facebook, birçok küçük işletme için çok önemli bir pazarlama kanalıdır. Google orada rekabet edebilmek istiyor. Bir işletmenin ürün ve hizmetleri hakkında daha iyi bir fikre sahipse, çevrimiçi reklamcılık tekliflerini o işletmeye daha iyi uyarlayabilir.” yorumunu yaptı.
Doğrulanmış Aramalar ücretsiz bir hizmet olarak başlatılsa da, bazı uzmanlar bunun gelecekte bir nakit kanalına dönüştürülebileceğine inanıyor.
Gold, “Google bundan bir yıl sonra şirketlere gidip çağrı alımlarınızı yüzde X artırdık. Bu hizmet için ödeme yapmaya başlama zamanı.” diyebilir.
Miller, “Bu, Google için harika bir para kazanma fırsatı, Google’ın çözümün bir parçası olmasının yanı sıra aynı zamanda işletmelere insanların telefonu ellerine almalarına yardımcı olacak güzel bir gelir akışı buluyor.” diye ekledi.
Ancak Technalysis Research’ten O’Donnell, işletmelerin ve tüketicilerin Doğrulanmış Aramaları kullanmasını sağlamanın, hizmet için ücret talep etmeden Google için gelir üreteceğini savundu. “Google, insanların hizmetlerini kullanmasını istiyor. Hizmetlerini kullanmak onlar için daha fazla veri ve bilgi üretir. Daha fazla veri ve bilgi onlar için reklam gelirine dönüştürülebilir.” dedi.
Orijinalinden çeviren: Erva Nur Kök
Kaynak: Technewsworld