Nisreen El-Hashemite: Iraklı Prenses ve Hayatını Bilime Adamış Bir Kadın

0
1494
Nisreen

Bir bilim insanı ve aktivist olan Kraliyet Ekselansları Dr.Nisreen El-Hashemite aynı zamanda kraliyet protokolüne meydan okuyan genetik alanında uzman bir doktor ve ayrıca o bir prenses!

Nisreen El-Hashemite, Kuveyt’te doğdu. Büyükbabası Faysal I, modern Irak’ın ilk kralıydı ve hatta Hz.Muhammed’in doğrudan soyundan geldiği iddia bile ediliyor.

-Advertisement-
Nisreen El-Hashemite: Iraklı Prenses ve Hayatını Bilime Adamış Bir Kadın
I. Faysal

NİSREEN EL-HASHEMİTE’İN EĞİTİM HAYATI

Nisreen El-Hashemite (Haşimi) Biyomedikal Bilimler Lisansı, Yüksek Lisans, Tıbbi Doktora ve İnsan Genetiği Felsefe Doktorası ile dünyada bilim ve tıpta nitelikli ilk Kraliyet Prensesidir. Londra Üniversitesi Koleji’ndeyken, şu anda dünya çapında 100’den fazla merkezde önleyici bir prosedür olarak kullanılan, bir hücreden tek gen bozukluklarını teşhis etmek için teknikler geliştirdi (İmplantasyon Öncesi Genetik Tanı olarak bilinen bir teknik) ve Brigham ve Kadın Hastanesi – Harvard Tıp Okulu’nda, tüberoz sklerozu ile ilişkili kanserlerde cinsiyet farklılıkları üzerine araştırmalar yaptı. Geliştirdiği bu teknik sayesinde yeni stratejiler ve doğru kan testleri yoluyla büyük kanser türlerinin erken saptanmasında büyük bir gelişme olacak.

Nisreen El-Hashemite: Iraklı Prenses ve Hayatını Bilime Adamış Bir Kadın

ÇOCUKLUK HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİREN BİR BİLİM KADINI

Çocukken doktor olmayı hayal ettiğini ve hatta doktor olmaya daha yedi yaşındayken karar verdiğini söyleyen Nisreen, çocukluk tutkusunu yerine getirmek için, topluma kendisini bir doktor ve bilim insanı olarak kabul etmeye ikna etmek için kraliyet protokolünden kopmak zorunda kaldı. Ailesi ve öğretmenleri bilime odaklanmasını teşvik etti ve onu desteklediler. Ancak üniversitelere başvurmaya başladığında, bazı üniversiteler ona başka bir yere bakmasını ve unvanına uygun başka bir kurum bulmasını, onun da diğer Kraliyet Ailesi üyeleri gibi sanatla ilgili bölüm seçmesini önerdiler.

Ancak Nisreen, olmak istediği yere ilerlemek için geleneği bozarak, fazla mesai yaparak birden fazla fen diploması alarak genetik doktoru oldu.

Nisreen El-Hashemite: Iraklı Prenses ve Hayatını Bilime Adamış Bir Kadın

“Her zaman kendi mirasımı oluşturmak istiyorum. Unvanımdan biraz uzak bir miras, aile tarihim ve politik görüşlerinden, başarılarıma ve insanlığa hizmet eden bir miras”.

“SEN GERÇEK BİR PRENSES MİSİN? KOT GİYİYORSUN ve MAKYAJ YAPMIYORSUN”

Nisreen bir röportajında “Herkesin neden Kraliyet Prensesi’nin bir taç giymesi gerektiğini düşündüğünü bilmiyorum,” diyor. Çalıştığı hastanedeki iş arkadaşlarından birinin ”Sen gerçek bir prenses misin? Kot giyiyorsun ve makyaj yapmıyorsun.” diye sorduğunu anlatıyor.

“Doktor olmak istediğimi söylediğimde, bana bana hep şöyle denilirdi: ‘Bilim kraliyet insanları için değil. Kimse senin için çalışmayacak.’ Çok çalıştım. Doktor olmaya kararlıydım. Beni doktor olmakla ilgilenen biri olarak gören profesörlerim olduğu için şanslıydım. Kraliyet unvanımı umursamadılar.”

Nisreen El-Hashemite: Iraklı Prenses ve Hayatını Bilime Adamış Bir Kadın

Tıp öğrencisiyken toplu taşıma kullandı, “kot pantolon bağımlısı” oldu ve kendi yemeklerini pişirdi. Daha sonra Boston’daki Brigham ve Kadın Hastanesi ve Harvard Tıp Okulu‘nda çalışırken, meslektaşlarından kendisine ilk adıyla hitap etmelerini rica etti.

IRAKLI KADIN VE ÇOCUKLARA YARDIM ELİ UZATIYOR

2007 yılında, Prenses Nisreen, bilimsel kariyerini RASIT ve programları boyunca dünyada Bilim Teknoloji ve Tıp Eğitimi ve Araştırmalarına hizmet etmeye adamak için bağlı olduğu Harvard Tıp Okulu’nda çalışmayı bıraktı. Halen Ortadoğu Bölgesi’nde Uluslararası Bilim ve Yenilik için Tıp ve Halk Sağlığı Enstitüsü kurulması üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca özellikle Iraklı çocuklara ve kadınlara ve hayatlarının her alanında yardıma muhtaç olanlara hizmet etmek için çalışıyor.

Nisreen El-Hashemite: Iraklı Prenses ve Hayatını Bilime Adamış Bir Kadın

BİLİMİN PRENSESİ

Halk arasında “Bilim Prensesi” olarak bilinen Nisreen El-Hashemite, bilim ve tıpta toplumsal cinsiyet ve ücret eşitliği konusunda savaşmaları konusunda kadınları cesaretlendirmek için uğraşıyor. Kadınların başkalarının haklarını vermesini beklememeleri, kendi hakları için konuşma cesaretini bulmaları gerektiğine inanıyor ve bu konuda güçlenmeleri için oları destekliyor. Bu konuda daha güçlü yerel, ulusal ve uluslararası politikalara ihtiyacımız olduğunu belirtiyor.

Bilimde çalışan kadınları tanıtmak ve iş aramalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir program olan RASIT’in Bilimdeki Kadınlar Uluslararası Ligi’nde liderlik yapıyor.

*“Günün sonunda, bizim hakkımızda konuşan kişisel başarılarımızdır.”*

Değerleri ve karakteri, İslam Hukuku Profesörü olan annesi El-Şerifa Fatima El-Hashemite tarafından şekillendi. Annesi ona “Tanrı’nın herkesi eşit yarattığını” öğretti.

Nisreen El-Hashemite: Iraklı Prenses ve Hayatını Bilime Adamış Bir Kadın

IRAK’IN RAHİBE TERESA’SI

Nisreen’in başarıları bilim, fikir savunuculuğu ve insani çalışmaları kapsamaktadır. Iraklılar, dezavantajlı kadınlara ve çocuklara yardım etme çabalarından ötürü ondan “Irak’ın Rahibe Teresa’sı” olarak bahsediyor

Eğer tıp okumasaydı rahat bir hayat yaşayacak mıydı sorusuna “Sadece hayır işleri yapardım” diye samimi bir şekilde yanıt veriyor ve ekliyor: “Ama doktor ve bilim insanı Dr. Nisreen olmak istedim.”

“Bir kadın eğitildiğinde, nesiller ve toplumu eğitmiş olursunuz. Bir anne her zaman çocuğunun geleceğini düşünür. Bu yüzden çalışmaları her zaman sürdürülebilir ve insanlık içindir. Tüm bilimsel başarılara baktığınızda, kadınların yıkıcı olduğunu görmezsiniz, çünkü kadınların bir vizyonu vardır.

Bilim, dünyanın zorluklarına birçok çözümün temelini oluşturur. Kadınlar bilim, teknoloji, mühendislik veya matematiğin bir parçası değilse, dışarıda bırakılırlar. Bilim ve teknoloji gelecektir ve gelecek herkese aittir. “

Nisreen El-Hashemite: Iraklı Prenses ve Hayatını Bilime Adamış Bir Kadın
Fotoğraf: UNFPA Türkiye – 7 Şubat 2018

Prenses Nisreen El-Hashemite hayali doktor olmak olan bir Türk kızına steteskopu gösteriyor.

Nisreen El-Hashemite: Iraklı Prenses ve Hayatını Bilime Adamış Bir Kadın
Yazarımız Meltem Özen ve Nisreen.

Kaynaklar

womeninscienceday

unwomen

wbaf2020

thepeakmagazine

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here