Ekonomiler Ne Zaman Düzlüğe Çıkacak?

0
722
powell

New York (CNN Business) Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, Covid-19 vakalarındaki artış ülke için ekonomik bir zarar vermeye devam ederken, ABD ekonomisinin görünümünün “olağanüstü belirsiz” olduğunu söyledi.

“Pandemi boyunca vurguladığımız gibi, ekonominin görünümü olağanüstü derecede belirsizdir ve büyük ölçüde virüsü kontrol altında tutma çabalarının başarısına bağlı olacaktır.”

EKONOMİK İYİLEŞME OLASILIĞI ŞU AN DÜŞÜK

Powell, Salı günü ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesine verdiği ifade için açıklamalarda bulundu. ‘’Hem yurt içinde hem de yurt dışında yeni Covid-19 vakalarındaki artış endişe vericidir ve önümüzdeki birkaç ay için zorlu olabilir. İnsanlar geniş bir yelpazede yeniden devreye girmenin güvenli olduğundan emin olana kadar tam bir ekonomik iyileşme olasılığı düşüktür.’’

-Advertisement-

Powell’ın sözleri, kasım ayı başlarında yaptığı yorumları yansıtıyor. Avrupa Merkez Bankası Merkez Bankacılığı Forumu’ndaki sanal panel tartışmasında Powell, ekonominin toparlanmasına vurgu yaptı ancak koronavirüs pandemisinden önce bildiğimiz ekonominin bitmiş olabileceğini kaydetti.

trump ve fed başkanı

Powell orta vadede “çok olumlu” olduğunu ancak zamanlama, üretim ve dağıtım ve farklı gruplar arasında etkinlik dahil olmak üzere önemli zorluklar ve belirsizlikler beklediğine işaret etti.

“Bu gelişmelerin ekonomik sonuçlarının zamanlamasını ve kapsamını herhangi bir güvenle değerlendirmek zor olmaya devam ediyor.” dedi.

Bu arada, Fed’in Mart ayında uyguladığı birkaç programın yıl sonunda sona ermesi bekleniyor. Powell, bu programların “neredeyse 2 trilyon dolarlık fonun kilidini açmaya” yardımcı olduğunu söyledi.

Powell, “Bu programlar, kilit kredi piyasaları için bir arka durdurucu görevi görüyor ve özel kredi kuruluşlarından normal kanallar yoluyla kredi akışının geri kazanılmasına yardımcı oldu. Bu borç verme yetkilerini daha önce görülmemiş ölçüde kullandık” dedi.

trump ve fed başkanı

Bu hafta Powell ile birlikte ifade verecek olan Hazine Bakanı Steve Mnuchin, 19 Kasım’da yazdığı bir mektupta, bu programlardan dördünün 90 gün uzatılmasını “bolca ihtiyatla” verdiğini söyledi. Ancak Mnuchin, kurumsal borç satın alma programını ve Main Street borç verme programını içeren diğer beş kredi programı için uzatma sağlamadı.

Powell, Fed’in, faiz oranlarını sıfırda tutma ve şu anki hızda 80 milyar dolarlık Hazine menkul kıymetleri ve 40 milyar dolarlık acente ipoteğine dayalı menkul kıymetler satın alma gibi pandeminin başlattığı ekonomik yükleri kaldırmaya yardımcı olmak için politikalarını kullanma konusundaki tutumunu yineledi.

Kaynak: Edition CNN

Çeviren: Sefa Altuntaş

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here