2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı Yarışması

0
1782

Nationa Geographic Dergisi, 2017 yılı doğa fotoğrafları yarışması için son fotoğrafların gönderimlerinin 17 Kasım’da sona ereceğini duyurdu. Büyük ödülü kazanacak yarışmacıya 10.000 dolar değerinde para ödülü verilecek ve fotoğraf da National Geographic Dergisi’nin Instagram hesabında yayınlanacaktır. National Geographic’teki uzman kişiler, şimdiye kadar bu alanda yapılmış olan yarışmalarda seçim yaparken yeteri kadar iyimser ve hakkaniyetli bir yaklaşım sergilemiştir. Aşağıda yer alan fotoğraflardaki altyazılar, fotoğrafçının kendisine aittir.

1- “Kalsoy.” Faroe Adaları’ndaki günbatımı sırasında Kalsoy Adası ve Kallur Deniz Feneri.

Kalsoy Faroe AdalarıFotoğrafçı: Wojciech Kruczynski / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

-Advertisement-

2- “Serbest Balık Yakalama” Kurile Lake, Kamaçatka Yarımadası.

Kurile LakeFotoğrafçı: David Chen / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

3- “Deniz ve Tuz.” İspanya, birçok etkileyici manzaraya ve birçok etkileyici yapılara sahip bir ülkedir. Fakat en inanılmaz olanı da, doğal tatil köylerinin ve saf pembe renkli göllerin bulunduğu Torrevieja kentidir. Burada iki tane doğal güzelliği olan tuz gölü bulabilirsiniz: Birinicisi: Mav-Yeşil olan ve La Mata diye adlandırılan küçük bir göl. İkincisi: İnanılmaz bir güzelliği olan ve pembe renkte olan Torrevieja gölcüğü’dür. Her iki gölün de kanallar tarafından denize bağlantısı bulunuyor.

Sea and SaltFotoğrafçı: Wellington Rodrigues / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

4- Eric Esterle: “Tongass İhlali”. “Balinanın bana yaklaştığı bu doğal ve büyülü anı sizlerle paylaştım. Bu fotoğrafı çekerken yanımda kimse yoktu. Yaşadığım bu anı asla unutmayacağım. Tebenkof Körfezi’nin korunan sularını Alaska’daki Kuiu Vahşi Doğa Alanları’nda yaptığım bu ihlal sonucu böyle bir manzara ile karşılaştım. Etrafın sessizliği içinde su yüzeyinde olan balinanın sesini duyuyordum. Bu anı hiçbir zaman unutmayacağım ve her zaman zihnimde saklı tutacağım. Saygılarımla.”

Tongass ve Tebenkof National GeographicFotoğrafçı: Eric Esterle / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

5- “Hadi futbol oynayalım.” Lofoten Adaları’nda yaşayan futbol severler. Yer: Norveç. Bu fotoğraf küçük bir uçaktan çekilmiştir.

FutbolFotoğrafçı: Stas Bartnikas / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

6- “Bir Anne Zürafa İçin Üzücü Bir Hikaye”. Bir dişi aslan, birkaç günlük olan bebek zürafayı annesinin gözleri önünde öldürerek sürüklemektedir.

Vahşi DoğaFotoğraf: Mike Hall / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

7- “Gübre Tarlasında Bir Göçmen”. Göçmen işçiler çoğunlukla güneyden yani Meksika’dan ve diğer ülkelerden gelerek Ohio’daki gübre tarlalarında çalışmaktadır. Beyaz büyük şapkalar, işçileri güneşin sıcağından korumak amaçlı takılmaktadır. Beyaz ve yeşil çizgileri bu açıdan gösteren fotoğraf sanatsal değerini gösteriyor.

migrantFotoğrafçı: Joost Boerman / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

8- “Kutupların Üzerinde”. Sevgili gelecek nesil, umarım, sizler de gelecekte Kutup bölgesini görebilirsiniz. İklim değişikliği büyük endişe verici bir durum olarak karşımızda. Hayvanların vahşi doğasında birçok olaya şahit oldum. Sizlere, bu anlar hayatımda gördüğüm en güzel anlardı diye garanti edebilirim. Bu fotoğrafta, bir kutup ayısının eriyen bir buza tutunduğunu görebilirsiniz. Bu inanılmaz ve eşsiz kare, 2017 yazında vahşi yaşam röportajlarının yapıldığı sırada Nunavut ve Grönland bulunan bir bölgede, kutup ayısının 6 metre yüksekliğinden çekilmiştir.

Climate ChangeFotoğrafçı: Florian Ledoux / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

9- “Borneo’da bir nehirde yüz yüze”. Endonezya’da bulunan Tanjung Puting National Parkı’nda vahşi orangutanları ararken, nehirde timsahlar olmasına rağmen bu büyük erkek orangutanla nehri geçmeye çalıştığı sırada karşı karşıya geldik. Palmiye yetiştiriciliğinde kullanılan yağlardan dolayı yaşam alanları hızlı bir şekilde yok olmaya başlayan bu zeki hayvanlar yeni oluşan ortama adapte olmaya çalışıyorlar. Bu durumu, orangutanların sudan nefret ederek geçtiklerini gördüğümüz an anladık. Bu açıyı yakalamak için nehrin içine biraz batmayı tercih ettim.

2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı YarışmasıFotoğrafçı: Jayaprakash Joghee Bojan / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

10- “Süperstar Uzay Gemisi”. Bu sene Mayıs ayında Kansas Ovaları’ndayken gözlerimizin önünde bir supercell fırtınası yaşandı. Bu fırtına patlayan bir bombanın etkisi gibi görünmektedir. Bizler de pozisyonumuzu bozmadan kaldık ve fırtına 4 saatin üzerinde sürdü. Fırtınanın başlangıcını ve bitişini hiç kaçırmadan izledik. Şimdiye kadar ki en sevdiğim günlerden biri olarak hatıramda yer alıyor.

national geographicFotoğrafçı: Ryan Wunsch / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

11- “Buz Çiçekler”. Bu fotoğraf benim yaşadığım yer olan ve Alpler’in kalbi Thiersee bölgesinde çekildi. Tüm kış boyunca donmuş olan Thiersee Gölü’nde ilkbaharla birlikte erimeye başlayana kadar beklemek zorunda kaldım. Birkaç gün boyunca eriyen buzları yukarıdan drone ile izleyebildim. Kızıma, kayağını almasını ve buz üstünde gezmesini söyledim. Bu harika bir an idi.

KutuplarFotoğrafçı: Stefan Thaler / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

12- “Racoon Köpeği.” Isırganlar ve ölü dallar arasında beni izleyen bir racoon köpeği. Bana yaklaştı ve ben de hemen onun fotoğrafını çektim.

Racoon and WildlifeFotoğrafçı: Lukas Adamec / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

13- “Nehirlerin Çarpışması.” Tortuguero, Kosta Rika’ya en uzak olan ulusal parklarından bir tanesidir. Bu park, araba ve trafik olmadığından dolayı hiçbir kirliliğe sahip değil. Bazı doğal manzaraları bulmaya çalışıyordum, fakat bir adada olduğumdan dolayı yürümek zor geliyordu bana. Yüzme seçeneğini aklımdan çıkarmıştım çünkü sular timsahlarla doluydu! Sonra drone’la adanın etrafının keşfetmeye karar verdim. Birden nehirlerin iki renkte olduğunu farkettim.

national geographicFotoğrafçı: Enrcio Pescantini / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

14- “Son Nefesini Vermek.” Pas renginde olan bir Şahin, Kolorado’da bir Çayır Köpeği’ne sürpriz yaptığı anda çektiğim bir fotoğraf.

Vahşi yaşamFotoğrafçı: David M. / 2017 National Geographic Yılın Doğa Fotoğrafçısı

Hazırlayan: Alan Taylor

Çeviren: Marwan Nadhim

Kaynak: The Atlantic

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here